Тв водещата Мариана Векилска: Нямам никакви пластични операции

Приятел
Автор: Лили Ангелова

Тв водещата Мариана Векилска: Нямам никакви пластични операции

Обгазиха ме с газ, смачка ме тълпата в Турция, но бях вдъхновена

Коя е тя
Мариана Векилска е родена на 11 април 1974 г. в София. Завършила е столичната Английска гимназия и МИО в УНСС. В САЩ е карала курсове по драма в университета на Централна Флорида. Работила е в правителствената информационна служба в Министерския съвет, както и в Нова телевизия, в Канал 3 и в Би Ти Ви. До 2019 г. бе водеща на съботно-неделния сутрешен блок на Би Ти Ви - "Тази събота и неделя".

- Г-жо Векилска, изненадващо беше съобщението за завръщането ви в ефир, но не в Би Ти Ви, а в БНТ. Защо приехте поканата за водеща на "България в 60 минути"?
- Защото ми харесаха и идеята, и екипът. Хората, с които работя в БНТ, са изключителни журналисти с много опит, умни, будни, енергични, забавни, артистични, емоционални. Такива хора имат какво да дадат на зрителите. А телевизията е даване - това го знаем само ние - тези, които я правим. Действителността ни в България е забързана, напрегната, изпълнена с всякакви проблеми, но животът има и хубави страни - в него има и красота, вдъхновение, приятелства, любов. Има стойностни, работливи и градивни хора, които не губят кураж. За всичко това също си струва да се говори и показва, а пък присъства малко в медийното пространство. Мисля, че сме длъжници на зрителите в това отношение.
- Споделяхте, че вече всичко сте дали на телевизионния екран и имате нужда от ново поприще. Кое наложи отново да се върнете, тъй като клюките в тази посока са, че не сте успели в частното си начинание като коучинг тренер?
- Продължавам да провеждам обучения по публично говорене, средства за комуникация, умения за презентиране, бизнес етикет на живо и онлайн. Признавам - идеята да се занимавам с това не беше моя, а на пловдивска фирма, която ме покани да разработя такава програма. Това е моето ноу-хау, моят практически опит. Любопитното е, че с думите си въздействаме на другите в процеса на общуване. Много по-силно си влияем един на друг с гласа, жестовете и изобщо - с езика на тялото. Така че обученията са едно от професионалните ми вдъхновения и имам трайни намерения да се занимавам с тях. Това не пречи на телевизията, а помага.
- Какво различно ще покажете в "България в 60 минути"?
- Няма друго такова предаване в телевизионния ефир. БНТ разполага с най-богатата мрежа от журналисти по места в цяла България. Можем да стигнем навсякъде, защото имаме хора навсякъде. Медийните сюжети у нас са предимно от столицата, но душата на България е на другите места - с всички проблеми, тегоби, радости, красоти и мъдрост на народа. В тези 60 минути всеки ден екипът ни събира ценните парченца и ги пръсва обратно към цялата страна, за да направим всеки човек съпричастен към онова, което се случва извън погледа му - извън новините, анализите, коментарите, сензациите, шоуто.
- Помните ли най-неприятния си гаф в ефир и най-големия си успех?
- За 20 години съм натрупала и гафове, и успехи. И ние сме хора, и ние правим грешки. Излизала съм без грим, с мокра коса в ефир, обърквала съм факти, разсейвала съм се по време на интервю на живо, но винаги съм проявявала самоирония. Едно от най-ценните ми качества. Най-яркото ми професионално и човешко преживяване е отразяването на антиправителствените протести на площад "Таксим" в Истанбул. Беше животозастрашаваща ситуация - обгазиха ни много сериозно със сълзотворен газ, смачкаха ни в тълпата, загубихме се един друг (има предвид оператора), но видяхме другото лице на Турция - не тази на Ердоган, а на младите, умни, будни, образовани хора, които копнеят да живеят в свободна и демократична страна. Това ме вдъхнови както никога.
- Имате ли политическа позиция, гласувате ли?
- Гласувам, защото негласуването води в нищото. Не симпатизирам на конкретна политическа партия, но не гледам на близкото ни минало с носталгия. Няма как да съществуваме изолирани в измислен политически строй. Преходът източи жизнената ни енергия може би защото не бяхме прагматични от самото начало през 89-а, а се отдадохме на емоциите. Опитахме всичко - протестирахме, бунтувахме се, сваляхме правителства, вярвахме почти безрезервно, съмнявахме се и после се разочаровахме. И днес - десетилетия по-късно - все още продължава да има нужда от генерална промяна. Нека да изровим и да изхвърлим всичко гнило до основи!
- Докато почивахте след връщането си в страната, изкарахте капитанско разрешително за управление на яхти.
- Запалих се по плаването миналото лято, когато прекарах целия си отпуск на един катамаран в обикаляне на гръцките острови и морета. Нищо не може да се сравни със свободата, волността и радостта от това да си в природата - да усещаш силата на стихиите. И пожелах да науча повече за плаването. Имам три лиценза - за управление на кораб до 40 брутотона по море, което означава малки кораби и големи яхти; за плаване по Дунав и по европейските реки. Дори имах намерение да се занимавам професионално с това. Но ето че Вселената има други планове за мен. Засега.
- Кога в живота си най-много сте рискували?
- Винаги съм предпочитала бързеите пред спокойните води - и в личен, и в професионален план. Само така човек се учи, прави грешки и израства. Не се страхувам да греша, обичам си грешките. Изненадвам се само от хората, чието основно занимание е да съдят другите, вместо да насочат поглед към себе си.
- Понеже постоянно в мрежата се дъвче външният ви вид, влияят ли ви коментарите в тази посока?
- Външният ми вид е само моя работа. На Запад никой не те преценява според килограмите, а според качествата и способностите ти. Телевизията не е моден подиум и няма правило, според което, за да си журналист, не трябва да надвишаваш 45 килограма. Наложи ми се да се върна на работа 4 месеца след като родих второто си дете - ставах в 4,30 сутринта в продължение на години с малко бебе и тийнейджър вкъщи. Нямах време да се наспя, нямах сили за спорт и почивка. Но има хора, които не могат да живеят, без да бълват омраза срещу другите. Съветвам ги да се пренастроят, защото ще се отровят сами себе си.
- Коя от диетите, които сте правили, ненавиждате? Защо?
- Не съм спазвала диети и не съм се самоизмъчвала. Когато съм била в перфектна форма е било, защото съм си наложила режим на спорт и правилно хранене. Започна ли да водя заседнал начин на живот, се закръглям. Избягвам бързите въглехидрати - картофи, бял ориз, хляб и сладкиши. Макар че ако човек тренира редовно, има нужда и от тях. А думите "ненавиждам" и "мразя" не присъстват в речника ми.
- Правили ли сте си пластични операции на лицето и трябва ли жените да крият годините си?
- Пластични операции?! Толкова променена ли изглеждам?! Нямам. Нямам филъри, конци, скули, устни и други видоизменения. Съжалявам младите момичета, които променят себе си до неузнаваемост и влизат в калъп, наложен от блогъри, влогъри и инфлуенсъри. Красотата е в многообразието - в това да си различен - в малките несъвършенства е чарът ни. Както казах, имам самочувствие на стойностен човек, а това е най-важно - не красотата. Няма грозни хора. Злобата ни загрозява.
- За личния ви живот се знае, че сте разделени със Симеон Колев. Той твърди с болка, че сте го зарязали първа. Кое според вас крепи един добър брак?
- Когато двама души се разделят, винаги има болка и за двамата, но смятам, че да се изкарваш жертва е недостойно, затова никога не съм го правила. Партньорството между мъж и жена се гради на тривиалните неща - любов, доверие, споделяне. Проблеми винаги има и постепенно забавленията отиват на заден план, но тогава трябва да си ги създаваме и да ги изживяваме заедно.
- За първия ви брак с футболиста Георги Донков малко се говори. Него също напускате, тъй като не сте щастливи заедно. Винаги ли сърцето ви води в една връзка?
- Това беше преди цяла вечност - в друг живот - в толкова крехка и невинна възраст. Но пък имам приказна дъщеря, така че съм благодарна. Жената остава във връзка, която не я удовлетворява, на първо място заради децата. Остава и заради материална зависимост, заради общественото мнение, от страх. Уважавам всички тези причини. А и всеки има право да прецени как да постъпи, без някой да го съди. Безспорно раздялата се отразява зле на децата, но нима е по-добре да гледат родителите си нещастни заедно? Всеки има право да търси щастието си в краткия миг, който наричаме живот.

Гунди се блъска в москвич на Цариградско

Гунди се блъска в москвич на Цариградско

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Уан-Бисака с бебе от любовница

Уан-Бисака с бебе от любовница

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата

Цар Киро с промоция за палата си

Цар Киро с промоция за палата си

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена

Другари пребиват варненски шеф на БСП

Другари пребиват варненски шеф на БСП

За жесток побой над лидера на БСП в Долни чифлик Валентин Вълчев съобщиха вчера варненски социалисти. От разпространената информация се разбра, че наказателната акция е извършена от трима души пред офиса на областната организация на партията в морския град. "Вълчев веднага е бил медицински освидетелстван със средна телесна повреда и е подаден

Петричкия Ескобар се измъква от доживотна

Петричкия Ескобар се измъква от доживотна

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Съдебни заседатели провалят дела

Съдебни заседатели провалят дела

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

Актуално

Ето новите COVID мерки, които влизат в сила днес

Ето новите COVID мерки, които влизат в сила днес

Новите временни противоепидемични мерки, които здравният министър проф. Костадин Ангелов разпореди, влизат в сила днес и ще продължат до 12 ноември. Цялата заповед на здравния министър можете да видите ТУК. Ако обстановката с коронавируса се влошава или поне не се подобрява, срокът на ограниченията може да бъде удължен

2760 новозаразени с коронавирус - 27,7% от тестваните, 36 починали

2760 новозаразени с коронавирус - 27,7% от тестваните, 36 починали

2760 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 9 946 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 45 461, от които 25 105 активни. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е

Обявиха за издирване приятеля на убитата Антония

Обявиха за издирване приятеля на убитата Антония

Окръжната прокуратура в Перник образува досъдебно производство за убийството на Антония Венциславова, която изчезна в началото на годината. Останките на младата жена бяха открити в куфар край радомирското село Николаево. По случая МВР обяви за издирване приятелят ѝ Любомир Лозанов, предаде Би Ти Ви

Моделка с дружка на разходка /Видео и снимки/

Моделка с дружка на разходка /Видео и снимки/

Моделката Глория Петкова се разходи със своя приятелка и нейното дете из София, за да хване последните слънчеви лъчи, видя "България Днес". Красавицата, която през 2019 г. стана майка, изглежда перфектно и е успяла да върне манекенските си размери. Петкова заложи на къса рокля с десен и връхна дреха със същите мотиви

2569 с COVID-19, 22, 8% от тестваните. 25 са починалите за 24 часа

2569 с COVID-19, 22, 8% от тестваните. 25 са починалите за 24 часа

2569 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 11 226 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 42 701, от които 22 597 активни. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е

Не пропускай

Проф. Ангелов: COVID вече се разпространява дифузно, пазете се

Проф. Ангелов: COVID вече се разпространява дифузно, пазете се

Ако неглижираме мерките, ще стане късно, казва здравният министър "Имаме дифузно разпространение на COVID-19", това написа здравният министър Костадин Ангелов в профила си във фейсбук.  "Вече не говорим за огнища и ако продължаваме с неглижирането на мерките, в един момент може да се окаже късно. Затова предложих допълнителни мерки

Променят заповедта за карантина заради Радев и Борисов

Променят заповедта за карантина заради Радев и Борисов

Заради случаите с отменените карантини на президента Румен Радев и министър-председателя Бойко Борисов, заповедта за поставяне под задължителна изолация при контакт със заразен от COVID-19 ще се наложи да бъде променена. Това се разбра от думите на главния санитарен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пред Свободна Европа

Халфът на легендарните "армейци" Георги Илиев-Майкъла: Стойчо или Любо да поемат ЦСКА

Халфът на легендарните "армейци" Георги Илиев-Майкъла: Стойчо или Любо да поемат ЦСКА

Когато от "Армията" си тръгнат победите, след тях си заминава и треньорът. Неписаното правило отново се потвърди и наставникът на ЦСКА-София Стамен Белчев напуска клуба само няколко дни преди гостуването на "Рома" в Лига Европа. Въпросът сега е кой ще поеме отбора? "Стойчо Младенов или Любослав Пенев трябва да водят ЦСКА - категоричен е Георги

Човешки останки намерени до софийско село, тръгна слух, че са на Янек

Човешки останки намерени до софийско село, тръгна слух, че са на Янек

Останки от човешки труп са намерени в землището на софийското село Желява. Информацията е потвърдена от МВР. Трупът е неустановен. Костите са изпратени са анализ в лаборатория.  Още вчера в Дупница се понесе слух, че това е изчезналият безследно на 31 юли Янек Миланов. Разследващите обаче нямат такава информация

Взривиха класна стая в Пакистан по време на час, 7 са убити (Видео)

Взривиха класна стая в Пакистан по време на час, 7 са убити (Видео)

Взрив в религиозна семинария в северния град Пешавар в Пакистан уби най-малко седем души, включително няколко деца и рани 83 други, съобщиха служители, цитирани от "Гардиън".  Смъртоносната експлозия е станала около 8:30 сутринта, докато 500 ученици са посещавали клас по Коран. Повечето от учениците са на възраст между 20 и 30 години