Тв водещата Мариана Векилска: Нямам никакви пластични операции

Приятел
Автор: Лили Ангелова

Тв водещата Мариана Векилска: Нямам никакви пластични операции

Обгазиха ме с газ, смачка ме тълпата в Турция, но бях вдъхновена

Коя е тя
Мариана Векилска е родена на 11 април 1974 г. в София. Завършила е столичната Английска гимназия и МИО в УНСС. В САЩ е карала курсове по драма в университета на Централна Флорида. Работила е в правителствената информационна служба в Министерския съвет, както и в Нова телевизия, в Канал 3 и в Би Ти Ви. До 2019 г. бе водеща на съботно-неделния сутрешен блок на Би Ти Ви - "Тази събота и неделя".

- Г-жо Векилска, изненадващо беше съобщението за завръщането ви в ефир, но не в Би Ти Ви, а в БНТ. Защо приехте поканата за водеща на "България в 60 минути"?
- Защото ми харесаха и идеята, и екипът. Хората, с които работя в БНТ, са изключителни журналисти с много опит, умни, будни, енергични, забавни, артистични, емоционални. Такива хора имат какво да дадат на зрителите. А телевизията е даване - това го знаем само ние - тези, които я правим. Действителността ни в България е забързана, напрегната, изпълнена с всякакви проблеми, но животът има и хубави страни - в него има и красота, вдъхновение, приятелства, любов. Има стойностни, работливи и градивни хора, които не губят кураж. За всичко това също си струва да се говори и показва, а пък присъства малко в медийното пространство. Мисля, че сме длъжници на зрителите в това отношение.
- Споделяхте, че вече всичко сте дали на телевизионния екран и имате нужда от ново поприще. Кое наложи отново да се върнете, тъй като клюките в тази посока са, че не сте успели в частното си начинание като коучинг тренер?
- Продължавам да провеждам обучения по публично говорене, средства за комуникация, умения за презентиране, бизнес етикет на живо и онлайн. Признавам - идеята да се занимавам с това не беше моя, а на пловдивска фирма, която ме покани да разработя такава програма. Това е моето ноу-хау, моят практически опит. Любопитното е, че с думите си въздействаме на другите в процеса на общуване. Много по-силно си влияем един на друг с гласа, жестовете и изобщо - с езика на тялото. Така че обученията са едно от професионалните ми вдъхновения и имам трайни намерения да се занимавам с тях. Това не пречи на телевизията, а помага.
- Какво различно ще покажете в "България в 60 минути"?
- Няма друго такова предаване в телевизионния ефир. БНТ разполага с най-богатата мрежа от журналисти по места в цяла България. Можем да стигнем навсякъде, защото имаме хора навсякъде. Медийните сюжети у нас са предимно от столицата, но душата на България е на другите места - с всички проблеми, тегоби, радости, красоти и мъдрост на народа. В тези 60 минути всеки ден екипът ни събира ценните парченца и ги пръсва обратно към цялата страна, за да направим всеки човек съпричастен към онова, което се случва извън погледа му - извън новините, анализите, коментарите, сензациите, шоуто.
- Помните ли най-неприятния си гаф в ефир и най-големия си успех?
- За 20 години съм натрупала и гафове, и успехи. И ние сме хора, и ние правим грешки. Излизала съм без грим, с мокра коса в ефир, обърквала съм факти, разсейвала съм се по време на интервю на живо, но винаги съм проявявала самоирония. Едно от най-ценните ми качества. Най-яркото ми професионално и човешко преживяване е отразяването на антиправителствените протести на площад "Таксим" в Истанбул. Беше животозастрашаваща ситуация - обгазиха ни много сериозно със сълзотворен газ, смачкаха ни в тълпата, загубихме се един друг (има предвид оператора), но видяхме другото лице на Турция - не тази на Ердоган, а на младите, умни, будни, образовани хора, които копнеят да живеят в свободна и демократична страна. Това ме вдъхнови както никога.
- Имате ли политическа позиция, гласувате ли?
- Гласувам, защото негласуването води в нищото. Не симпатизирам на конкретна политическа партия, но не гледам на близкото ни минало с носталгия. Няма как да съществуваме изолирани в измислен политически строй. Преходът източи жизнената ни енергия може би защото не бяхме прагматични от самото начало през 89-а, а се отдадохме на емоциите. Опитахме всичко - протестирахме, бунтувахме се, сваляхме правителства, вярвахме почти безрезервно, съмнявахме се и после се разочаровахме. И днес - десетилетия по-късно - все още продължава да има нужда от генерална промяна. Нека да изровим и да изхвърлим всичко гнило до основи!
- Докато почивахте след връщането си в страната, изкарахте капитанско разрешително за управление на яхти.
- Запалих се по плаването миналото лято, когато прекарах целия си отпуск на един катамаран в обикаляне на гръцките острови и морета. Нищо не може да се сравни със свободата, волността и радостта от това да си в природата - да усещаш силата на стихиите. И пожелах да науча повече за плаването. Имам три лиценза - за управление на кораб до 40 брутотона по море, което означава малки кораби и големи яхти; за плаване по Дунав и по европейските реки. Дори имах намерение да се занимавам професионално с това. Но ето че Вселената има други планове за мен. Засега.
- Кога в живота си най-много сте рискували?
- Винаги съм предпочитала бързеите пред спокойните води - и в личен, и в професионален план. Само така човек се учи, прави грешки и израства. Не се страхувам да греша, обичам си грешките. Изненадвам се само от хората, чието основно занимание е да съдят другите, вместо да насочат поглед към себе си.
- Понеже постоянно в мрежата се дъвче външният ви вид, влияят ли ви коментарите в тази посока?
- Външният ми вид е само моя работа. На Запад никой не те преценява според килограмите, а според качествата и способностите ти. Телевизията не е моден подиум и няма правило, според което, за да си журналист, не трябва да надвишаваш 45 килограма. Наложи ми се да се върна на работа 4 месеца след като родих второто си дете - ставах в 4,30 сутринта в продължение на години с малко бебе и тийнейджър вкъщи. Нямах време да се наспя, нямах сили за спорт и почивка. Но има хора, които не могат да живеят, без да бълват омраза срещу другите. Съветвам ги да се пренастроят, защото ще се отровят сами себе си.
- Коя от диетите, които сте правили, ненавиждате? Защо?
- Не съм спазвала диети и не съм се самоизмъчвала. Когато съм била в перфектна форма е било, защото съм си наложила режим на спорт и правилно хранене. Започна ли да водя заседнал начин на живот, се закръглям. Избягвам бързите въглехидрати - картофи, бял ориз, хляб и сладкиши. Макар че ако човек тренира редовно, има нужда и от тях. А думите "ненавиждам" и "мразя" не присъстват в речника ми.
- Правили ли сте си пластични операции на лицето и трябва ли жените да крият годините си?
- Пластични операции?! Толкова променена ли изглеждам?! Нямам. Нямам филъри, конци, скули, устни и други видоизменения. Съжалявам младите момичета, които променят себе си до неузнаваемост и влизат в калъп, наложен от блогъри, влогъри и инфлуенсъри. Красотата е в многообразието - в това да си различен - в малките несъвършенства е чарът ни. Както казах, имам самочувствие на стойностен човек, а това е най-важно - не красотата. Няма грозни хора. Злобата ни загрозява.
- За личния ви живот се знае, че сте разделени със Симеон Колев. Той твърди с болка, че сте го зарязали първа. Кое според вас крепи един добър брак?
- Когато двама души се разделят, винаги има болка и за двамата, но смятам, че да се изкарваш жертва е недостойно, затова никога не съм го правила. Партньорството между мъж и жена се гради на тривиалните неща - любов, доверие, споделяне. Проблеми винаги има и постепенно забавленията отиват на заден план, но тогава трябва да си ги създаваме и да ги изживяваме заедно.
- За първия ви брак с футболиста Георги Донков малко се говори. Него също напускате, тъй като не сте щастливи заедно. Винаги ли сърцето ви води в една връзка?
- Това беше преди цяла вечност - в друг живот - в толкова крехка и невинна възраст. Но пък имам приказна дъщеря, така че съм благодарна. Жената остава във връзка, която не я удовлетворява, на първо място заради децата. Остава и заради материална зависимост, заради общественото мнение, от страх. Уважавам всички тези причини. А и всеки има право да прецени как да постъпи, без някой да го съди. Безспорно раздялата се отразява зле на децата, но нима е по-добре да гледат родителите си нещастни заедно? Всеки има право да търси щастието си в краткия миг, който наричаме живот.

Експертиза обръща разследването за разстрела на Красимира

Експертиза обръща разследването за разстрела на Красимира

Експертиза обръща разследването за смъртта на 21-годишната Красимира Куковска от пловдивското село Бегово! След проведени медицински и балистични изследвания става ясно, че мъжът й Любомир Петров е излъгал как случайно я гръмнал с въздушна пушка! Криминалистите откриват, че това е станало умишлено, и променят обвинението срещу душманина на младата

Бившата на Веско Маринов гори с нов цвят

Бившата на Веско Маринов гори с нов цвят

С нова прическа е бившата жена на Веселин Маринов - Цветанка. Дамата, която доскоро блестеше като блондинка, днес е избрала оранжевия цвят за буйните си

ЦЪНЦАРОВА Е ЖЕНА МЕЧТА

ЦЪНЦАРОВА Е ЖЕНА МЕЧТА

Многофункционална е Мария Цънцарова. Журналистката от Би Ти Ви сама си кара колата, която е комби и побира повече багаж. Почти не спира да говори по телефона, организирайки по конец както работните, така и домашните ангажименти. Пазарува, носи багаж, изглежда прекрасно с актуалния оранжев нюанс в косите и е верен приятел за най-близките си

Нова зловеща версия за изчезналия Миланов:
Янек разтворен в киселина

Нова зловеща версия за изчезналия Миланов: Янек разтворен в киселина

Нова зловеща версия плъзна за съдбата на безследно изчезналия дупничанин Янек Миланов, след като бе проведена поредната безрезултатна акция за издирването му в края на миналата седмица. Смразяващата кръвта градска мълва носи, че е много възможно 41-годишният мъж да е убит, а след това тялото му да е изгорено с киселина

Шеф Илиан Кустев: Готвих 6-степенно меню за Ердоган, той поиска ябълка

Шеф Илиан Кустев: Готвих 6-степенно меню за Ердоган, той поиска ябълка

Не бях гледал "Фермата" преди участието ми в шоуто Кой е той Шеф Илиан Кустев напусна "Фермата" няколко седмици преди финала. Кулинарят замени тигана и черпака с брадвата и триона, за да спечели голямата награда от 100 хиляди лева. Парите са жизненоважни за Кустев, който иска да спаси ресторанта си. Пред "България Днес" Кустев разкри за живота във

Уволнена е съдийка, измислила съдебно заседание

Уволнена е съдийка, измислила съдебно заседание

Вън от съдебната система окончателно е скандалната съдийка от Раднево Люба Петрова. Повод за отстраняването й става измислено от нея заседание по дело. След като безобразието лъсна Петрова е дисциплинарно уволнена от Висшия съдебен съвет, а решението потвърдено преди дни от Върховния административен съд

Актуално

3475 са новозаразени с COVID-19 у нас - 38,4% от тестваните, 2435 излекувани

3475 са новозаразени с COVID-19 у нас - 38,4% от тестваните, 2435 излекувани

3475 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 9056 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 148 775, от които 91 587 активни. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е

Шампионът във Ф1 Луис Хамилтън с коронавирус

Шампионът във Ф1 Луис Хамилтън с коронавирус

7-кратният световен шампион във Формула 1 Луис Хамилтън пропусна втория старт в Бахрейн тази седмица, след като е дал положителен тест за коронавирус. Не е ясно къде и как се е заразил, след като всички пилоти са в балон край пистата "Сахир". Хамилтън вече си осигури титлата през този сезон. Двамата резервни пилоти на "Мерцедес" са Щофел Вандорн

Светът страда за Марадона

Светът страда за Марадона

Аматьори играят на футболно игрище, което е известно като първото игрище, на което е играл футболната легенда Диего Армандо Марадона, когато живееше в квартала по време на детството си във Вила Фиорито, в покрайнините на Буенос Айрес, Аржентина. Снимка: REUTERS/Ricardo

2814 са новозаразените с коронавирус в страната, 1971 излекувани

2814 са новозаразените с коронавирус в страната, 1971 излекувани

2814, с 2075 случая повече от вчера, са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 6825 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 145 300, от които 90 700 активни

Ангелкова грейна на рождения си ден във Фейсбук с червена рокля

Ангелкова грейна на рождения си ден във Фейсбук с червена рокля

"Благодаря на всички за прекрасните пожелания за рождения ми ден! Приятели, направихте празника ми незабравим. Желая Ви от сърце здраве, любов и щастие!" Това написа депутатът от ГЕРБ и бивш министър на туризма Николина Ангелкова. И публикува своя снимка с ярко червена рокля, а зад нея също толкова ален фон

Не пропускай

Григор се показа с Лолита! Обяви връзката им пред света!

Григор се показа с Лолита! Обяви връзката им пред света!

Голямата звезда на българския тенис Григор Димитров официализира връзката си с Лолита Османова. Димитров показа официално новата си любов пред света с първата им публична обща снимка! Досега двамата споделяха в социалните мрежи снимки с еднакви гледки и красиви пейзажи. Докато са в прочутия алпийски курорт Анси

Уволнена е съдийка, измислила съдебно заседание

Уволнена е съдийка, измислила съдебно заседание

Вън от съдебната система окончателно е скандалната съдийка от Раднево Люба Петрова. Повод за отстраняването й става измислено от нея заседание по дело. След като безобразието лъсна Петрова е дисциплинарно уволнена от Висшия съдебен съвет, а решението потвърдено преди дни от Върховния административен съд

Първи сняг в София (Фоторепортаж)

Първи сняг в София (Фоторепортаж)

Тази нощ падна първия сняг за този сезон в София. Както винаги най-щастливи от този факт бяха децата, докато за възрасните той предизвика традиционно натоварен трафик и проблеми с придвижването по тротоарите. Снимки: Пламен

Нова зловеща версия за изчезналия Миланов:
Янек разтворен в киселина

Нова зловеща версия за изчезналия Миланов: Янек разтворен в киселина

Нова зловеща версия плъзна за съдбата на безследно изчезналия дупничанин Янек Миланов, след като бе проведена поредната безрезултатна акция за издирването му в края на миналата седмица. Смразяващата кръвта градска мълва носи, че е много възможно 41-годишният мъж да е убит, а след това тялото му да е изгорено с киселина

Шеф Илиан Кустев: Готвих 6-степенно меню за Ердоган, той поиска ябълка

Шеф Илиан Кустев: Готвих 6-степенно меню за Ердоган, той поиска ябълка

Не бях гледал "Фермата" преди участието ми в шоуто Кой е той Шеф Илиан Кустев напусна "Фермата" няколко седмици преди финала. Кулинарят замени тигана и черпака с брадвата и триона, за да спечели голямата награда от 100 хиляди лева. Парите са жизненоважни за Кустев, който иска да спаси ресторанта си. Пред "България Днес" Кустев разкри за живота във