Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9117378 www.bgdnes.bg

Сириецът Хусаини погнат за милион данъци

По още едно дело за данъчни шашми е погнат аферистът Амир Мохамед ал Хусаини, научи "България Днес"!

След като сириецът с български паспорт беше обвинен като част от група за източване на ДДС, за реекспорт на скъпи лекарства и за данъчни престъпления, сега той е изправен пред Темида за неплащане на налози в особено големи размери. Прокуратурата е внесла в Софийския градски съд обвинителен акт срещу бившия фармацевт за избягване на 970 хиляди лева задължения, от които 647 бона ДДС и 323 бона корпоративен данък. Това потвърдиха за вестника от Софийската градска прокуратура.
Разследващите разкриват, че като управляващ и представляващ търговско дружество "Аракс 2007" ООД Хусаини си е спестил установяване и плащане на големите суми към хазната. Фирмата е със седалище в столичния жк "Младост 1" и се занимава с търговия на дребно с лекарствени продукти, показва справка в Търговския регистър.
Дружеството притежавало аптека. То било регистрирано по Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС) и по Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО). Като представител на фирмата Хусаини потвърдил неистина в подадените в Териториална дирекция на НАП по електронен път декларации, разкриват от държавното обвинение. Той използвал дневници за покупки с невярно съдържание, в които отразил фактури по доставки, които реално не били извършени. По този начин му се приспаднал неследващ се данъчен кредит. Обвиняемият действал като посредствен извършител чрез лицата, извършвали счетоводни услуги за дружеството му, се сочи в обвинителния акт.

Реклама


Наскоро стана ясно, че сириецът с български паспорт тихомълком е осъден на 3 г. условно с 5-годишен изпитателен срок за престъпления срещу финансовата и кредитната система. Освен това спецпрокуратурата съобщи, че го разследва за участие в организирана престъпна група, създадена с цел данъчни престъпления при вътрешнообщностни придобивания на скъпоструващи лекарства, предимно от Великобритания. Преди броени дни в спецсъда е внесен обвинителен акт за схемите с хапове. Според обвинението от началото на 2016 г. до 14 декември 2017 г. е избегнато плащането на ДДС в особено големи размери на две фирми, контролирани от престъпното сдружение, като групата нанесла щета на държавния бюджет в размер на над 3 милиона лева.
Според събраните доказателства бандата е била създадена и ръководена от Амир Хусаини. Той наложил схема за привидно движение към двете дружества на лекарствени продукти. Едното от дружествата било управлявано от леля му, а самият той бил домакин.
По документи получатели на лекарствените продукти били фирми от типа липсващ търговец с малоимотни и малограмотни собственици от ромски произход, без служители и техническа обезпеченост. След това стоките се префактурирали на други дружества бушони, а накрая действащи фирми брокери декларирали доставки на лекарства към реални клиенти. По този начин скатаният ДДС е легализиран чрез сделки със стоки. Дневниците за "покупките" на фирмата на леля си Хусаини съставил през 2017 г., разкриват разследващите.
Заради условната присъда сириецът е заплашен от ефективен затвор. Обвиненията му за схемата с ДДС са за периода на изпитателния срок на получената от него присъда. Така, ако бъде признат за виновен, той ще трябва да излежи и по другото дело.
За разследването на лекарствените шашми става ясно още през 2017 г. Висши прокурори се хвалят с проведена спецакция, при която са претарашени над 60 адреса в София, Шумен, Сливница и Пловдив, разпитани са десетки свидетели. Според следователите 38-годишният тогава сириец организирал реекспорт на лекарства, платени с пари от здравната каса и изписвани от болници и аптеки. По този начин е изнесъл незаконно в ЕС медикаменти за над 80 млн. лева само за година и е оставил стотици пациенти у нас без необходимите животоспасяващи лекарства.
Според криминалисти склад в столичния квартал "Хаджи Димитър" на една от фирмите на сириеца е използван като хранилище за препакетиране на скъпите лекарства за онкоболни. Те са пласирани към Европа заради по-високите им цени там, докато у нас е имало дефицит. В схемата вероятно са участвали и недобросъвестни лекари, които нарочно са изписвали липсващите медикаменти, разкриват следователите.


Подсъдим с бияча от "Черни връх"

С бойните си умения стана известен аверът на Хусаини, с когото заедно търкат подсъдимата скамейка за източване на данъци - Симеон Христов. Преди години той участва в инцидент на столичния бул. "Черни връх", при който се хвърля да бие блъснал го шофьор. Христов напада водача на шкода Георги Милев, а кадри от бруталното меле са качени в интернет и шокират потребителите на социалните мрежи. Агресивният шофьор подивял, тъй като колегата му на пътя съсипал скъпарския му джип BMW.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама