Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9169950 www.bgdnes.bg

Гръмнаха Царя на Дамбалъ

Отстреляха емблематичен глиган на Източните Родопи

200-килограмовото диво прасе е с впечатляващите 26 сантиметра глиги 

Легендарен глиган на Източните Родопи беше убит!
След дълги години на преследвания и неуспешни опити на ловците най-накрая беше повален Царя на Дамбалъ, както местните хора наричат митичното диво прасе.
8-годишното животно е наистина впечатляващо като размери - тежи над 200 килограма, а глигите му са дълги колосалните 26 сантиметра, което му отрежда едно от първите места в страната ни по този показател. Авджии коментират, че глиги с дължина над 20 сантиметра винаги получават огромно внимание и уважение сред хората с пушки.
"Благодарение на упоритата гонка на гоначите Мехмед Бахтияр, Мустафа Ахмед, Айнхан Ибрахим, Ахмед Халил и Месут Ибрахим и техните отлични кучета ловецът Айдън Ибрям от Ловно-рибарското дружество в Момчилград отстреля дивата свиня", разказаха от Съюза на ловците и риболовците в България.


Необичайната слука, с която дружината се гордее, се случва преди дни в ловище Манчево. Статистиката показва, че това е петото животно, отстреляно от дружината от началото на новия сезон за групов лов на дива свиня. Но повалянето на Царя на Дамбалъ е безспорно най-големият успех за авджиите.
"Принос за необичайната слука на 18 октомври имат всички, участвали в ловния излет. Резултатът се дължи на добрата дисциплина и разпределение на ловците по пусиите, направено от председателя на дружината Кънчо Желев. Той е доайенът на председателите на ловни дружини в Източните Родопи", заявиха още от Съюза на ловците и риболовците в България.
Планинското възвишение, известно сред местното население като Дамбалъ, е на около 7-8 км североизточно от Момчилград. В живописна местност сред широколистна гора по висок скален венец се стича изобилно вода. В подножието му е изградена чешма с няколко чучура. Съществува поверие, че в полунощ на 5 срещу 6 май водата придобива чудодейна сила и лекува различни заболявания. От скалния венец се разкрива прекрасна гледка. В района се забелязват древни изсичания в скалите, а по дерето, образувано от изтичащата вода, в местността Скална глава (Кая башъ) между селата Летовник и Чомаково има изсечени множество трапецовидни скални ниши.
За първи път на Гергьовден Дамбалъ опустя тази година. Много малко бяха хората, дошли да извършат ритуално измиване в местния извор, като причината беше бушуващият коронавирус.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама