Проф. Чирков се страхуваше от злобата, не от COVID-19

Приятел
Автор: Лили Ангелова

Проф. Чирков се страхуваше от злобата, не от COVID-19

В кабинета си пред снимка на сърце

Баба му лекува Лев Толстой, той прави първата трансплантация на сърце у нас

Знаменитият хирург си отиде на света Екатерина, както се казваше болницата, която създаде

"Започвам да консултирам МБАЛ "Свети Мина" в Пловдив. Разбрахме се с директора там - д-р Петров, от октомври всяка седмица да съм там и да създам нови класни доктори. Това ми е мечтата, да оставя нещо след себе си. Малко ли направих иначе..." Това сподели през август пред "България Днес" големият кардиохирург проф. Александър Чирков, който издъхна вчера рано сутринта във Варна, намерен от свой колега.

"Не ме е страх от вируса, от него едва ли ще си отида. Страх ме е от злобата. Тя най-бързо може да ме застигне. Хората от лошотията и завистта трябва да се страхуваме, те ни свалят надолу, не вирусите. А и този коронавирус той не е толкова опасен, макар и да е агресивен, ако спазваме всички условия да не го хванем", допълни тогава проф. Александър Чирков.

Най-успешният български кардиохирург издъхна вчера на 82 години. Той си отиде в деня на света великомъченица Екатерина. Приживе медицинското ни светило създаде първата кардиологична болница с името "Света Екатерина" и бе много горд с нея.

Д-р Чирков не е починал от коронавирусна инфекция. Най-вероятно е получил инфаркт, тъй като напоследък често се затварял и дълго плачел за жена си - Мариане, споделиха пред вестника близки на професора.

"Беше затворен, не успя да преодолее загубата на съпругата си. Тя беше голямата му любов, а когато се разболя, той не можа да й помогне. От тогава постоянно вдигаше кръвното, но не искаше да си го мери редовно. Пиеше хапчета и смяташе, че това е достатъчно", сподели колега на проф. Чирков.

Половин година преди да си отиде, проф. Чирков се появи и на тренировъчен боксов мач в залата на клуб "Академик" в София. Той сподели пред "България Днес", че дошъл да гледа свой пациент.

"Боксът винаги ме е вълнувал. Идвам от време на време тук да гледам как го правят. Аз от много млад тренирам бокс. Един от любимите ми съперници навремето беше небезизвестният боксьор и треньор Стоян Пиличев. Иска ми се пак да сложа ръкавиците и да ми се получат ударите, макар вече да съм доста възрастен", сподели с усмивка Чирков. Освен че прекарва часове в залата, хирургът правеше и по 30 лицеви опори и ходи поне по 8 км на ден.

"Особено след операция, адреналинът още ме държи в кондиция и така си почивам", казваше докторът.

Единственият най-близък човек до проф. Чирков до последно бе брат му - Делян.

"Уважавам го много. Вярно е, че сме имали и конфликти, но кой е нямал. Ходя си в Лом, въпреки че бащината ми къща бе разрушена през 1944 година. В блока, където съм отраснал, сега живее брат ми. Той е по-възрастен от мен, но аз се грижа за него. Всеки месец получава една пенсия от мен. Никога не бих изоставил семейството си", сподели Чирков.

Според близките им двамата постоянно ту се сдобряват, ту се карат. Първият им конфликт е преди години, когато проф. Чирков е гост в Лом и има среща с тогавашния министър Йордан Соколов и кмета на града от СДС Йордан Кирилов. Става дума за построяване на модерна болница в града, като професорът се ангажира да помогне.

"В един момент пристигна брат му Делян с други техни братовчеди и за ужас на професора започна да се вайка и оплаква пред министъра и кмета, че им били откраднали някакви чували с овес", разказват хора от кметството на Лом. Тогава докторът се хваща за главата от срам и вдигна скандал на брат си, че го излага пред именитите първенци във властта.

Впоследствие братята се карат още няколко пъти, но всеки път се сдобряват.

По времето на социализма в България роми, недоволни от отношението на комунистическата власт към тях, начертават план за преселване на цялото малцинство от Лом в Индия. Акцията, за която знае и проф. Чирков, е замислена от брат му като протест срещу започналото преименуване на етноси.

"Тогава бях на 26 години и изпратих нелегално писмо до индийския министър-председател Джавахарлал Неру, в което разказах за неволите на циганите в България. Помолих го да ги приеме в държавата си", разказа ни бай Делян. Тайното послание е заловено от Държавна сигурност, а авторът му е разкрит и заставен да се отрече от писанието. Направил го. Братът на Чирков тогава работи като технически ръководител в общинската болница в Лом.

"Много хора казват, че аз и Чирков сме цигани. Не, не сме. Фамилията ни не е циганска. Ние сме преселници от Русия, но живеехме до циганската махала и имахме много приятели и братовчеди там", разказа Чирков-старши.

Проф. д-р Александър Чирков е кардиохирургът, извършил първата трансплантация на сърце в България през 1986 г. Той печели световна популярност и признателност за професионализма си в сферата на сърдечните болести, операции и трансплантациите. Първият българин с присадено сърце е малкият Иванчо от Кърджали. През 2003 г. Чирков прави и първата белодробна трансплантация у нас. Отново първи в Източна Европа въвежда и т.нар. "изкуствени сърца". С тях нуждаещите се от трансплантация могат да дочакат до две години донор. Майсторът на скалпела е оперирал от сърце лично 30 000 души, а на други стотици хиляди е помогнал чрез консултации в своята дългогодишна лекарска практика.

За професор Чирков могат да се чуят много легенди. Като за всеки успял българин, коментарите за него са от "Осанна" до "Разпни го". Но познаващите го не биха оборили факта, че кардиохирургът е човек, който винаги казва какво мисли и никога не спестява на политиците мнението си за тях.

От повече от пет години лекарят пътува всеки месец от германския град Фрайбург, където живее, до Варна. В морската ни столица той консултира и оперира пациенти, дошли от цяла България. Макар и създател и дългогодишен ръководител на болницата "Света Екатерина", проф. Чирков трябваше да я напусне на 18 юни 2005-а, когато бе скандално уволнен от тогавашния министър на здравеопазването проф. Гайдарски. Не криеше, че пази болката в сърцето вече 12-а година.

"Става дума за принципи! Не мисля, че е нормално да изградиш нещо от нулата и да ти го вземат. Все едно да ти отнемат детето", споделял е неведнъж Чирков. В началото мисли, че несправедливото му уволнение ще бъде коригирано, но накрая се отказва да се бори. Продава апартамента си в София и прави окончателния избор - Варна.

От няколко години работи по изграждането на модерна болница в морския град. Но нещата около изграждането й засега са трудни.

Александър Чирков е роден в малкото крайдунавско градче Лом през 1938 година. Семейството му е заможно, а дядо му изпраща децата си да учат в Германия. Бъдещият кардиохирург има чичовци, които се образоват там като инженери, а единият е лекар с клиника в Берлин. Колкото и невероятно да звучи, се оказва, че първата му родственица, която започва да лекува хората, е прабаба му Лилия. Тя е гъркиня, живее в Москва, има клиника и е личен лекар на семейството на големия руски писател Лев Толстой.

Преди да замине през 1966-а за Федерална република Германия, д-р Чирков вече е завеждащ отделение по обща хирургия в Белоградчик. В Западен Берлин той завършва при прочутия професор Бюхлер. Първо работи в университета Вестенд, а след това във Франкфурт на Майн и във Фрайбург. И така Германия става негова втора родина.

Чирков бързо придобива немския манталитет и светоусещане. Шест години по-късно, на 34 години, вече е доцент във Франкфурт. Следва специализация на сърдечна хирургия за бебета и малки деца в Алабама в САЩ. Веднага го канят да създаде клиника за тези операции и в Германия, а през 1984 г. става професор в Университета във Фрайбург. Още по-голямото признание обаче идва от страна на България.

Поканата идва лично от Людмила Живкова, която го издирва през 1978-а. Неин вуйчо е академик Атанас Малеев - шеф на Медицинска академия тогава и зам. здравен министър, който му предлага да помогне за изграждането на кардиохирургията у нас. Окончателно се завръща в родината през 1984 година, след като подписва с българското правителство договор за разкриване на болница по американски модел за сърдечна хирургия. Затова е награден с орден "Стара планина" I степен лично от Тодор Живков.

Тогава български екипи често посещават Иран, Сирия, Либия и Алжир и оперират сърдечноболни деца. А изграждането на болница "Света Екатерина" не струва нито лев на българския данъкоплатец. Тя е построена със средства, дарени от спонсори в Германия, Холандия, Австрия и САЩ.

Лекарят никога не е крил уважението си към бившия Първи. За него Живков е "истински държавник" - така му казвали и неговите високопоставени немски приятели. Разказвал е как заради него Тато уволнил двама офицери от ДС, които се опитвали да пречат на идеята за модернизация на здравеопазването. Тогава Чирков се запознава и с Георги Йорданов, с когото остават приятели за цял живот.

След промените през 1989 г. проф. Чирков се включва активно в политическия живот у нас. Той става заместник на д-р Петър Дертлиев във възобновената БСДП. Но истински разгневява приятелите си от СДС, когато предлага Георги Йорданов за министър на културата. Ядосва се, че дългоочакваната промяна не се е случила и заради вината на "нас от СДС".

Няколко пъти проф. Чирков отказва да стане здравен министър. Но заявява, че ако го потърсят за съвет, с радост ще го даде. И ще помага на онези, които мислят като него. Сега българинът е щастлив човек - гордее се с работата си и със семейството си. И до последно продължаваше да мечтае и да вярва, че Господ е с можещите.

Проф. Чирков ще бъде кремиран и погребан при съпругата си Мариане в Германия.

Редакцията изказва съболезнования на семейството. Поклон пред паметта на проф. Чирков!

Скалата обезобрази щерката

Скалата обезобрази щерката

Кечистът и актьор Дуейн Джонсън може да има много таланти, но фризьорството не е от тях. Скалата, както е по-известен здравенякът, окепази прическата на двегодишната си дъщеря Тиана и си го призна в социалните мрежи. "Може и да съм плешив, но знам едно-друго за косата", написа Дуейн. Но се оказа, че впоследствие малката му принцеса все пак е

Жени си "събира багажа", Джаферович за миг се зарадвал

Жени си "събира багажа", Джаферович за миг се зарадвал

Звучи като виц, но не е! Евгения Джаферович от няколко дни отделя дрехи, за да ги препродаде през модна платформа. Идеята е да не се изхвърлят старите неща, които не се носят, а да се пуснат за продажба, като накрая идва процент от сделката. Но да се върнем на Жени - рови в гардеробите, събира, отделя, прибира по куфари

Джулиана Гани съди Сами Хоснни

Джулиана Гани съди Сами Хоснни

Този човек е манипулатор, иска да стане популярен с хейт към нас, казва половинката на плеймейтката - Илиян Съдебен иск срещу Сами Хоснни готви Джулиана Гани. Младата майка е бясна на участника във "Фермата". Преди дни Сами, който се прочу като инструктора на Криско, си позволи да обиди Гани. Хоснни обвини Джулиана в измама с чайове за

Фолккралицата Ивана в перфектна форма преди ЧРД: Разделих се с фалшивите приятели

Фолккралицата Ивана в перфектна форма преди ЧРД: Разделих се с фалшивите приятели

Поне 10 човека махнах от телефона си, изчистих всичко излишно - и в гардероба, и в мислите си "Най-хубавото, което ми се случи по време на пандемията, бе, че изчистих излишното от живота си - от телефона си махнах поне 10 човека, които не смятам, че трябва да фигурират там. Трябва да има ред в живота ни, преди неведнъж съм го казвала

Намериха работа на Цитиридис

Намериха работа на Цитиридис

Намриха нова работа на Цитиридир! На фона на все по-усилените слухове, че няма да продължи шоуто си и пада от екран, онзи ден комикът се пошегува със себе си и застана на "Витошка" с картонена табела в ръце, на която пише "Търся работа". Е, не трябваше да чака дълго време - веднага му предложиха да стане "сушист" - т.е. да прави суши

Щерката на Христо Сираков - Анна Мария: Татко, щеше да се гордееш с мен!

Щерката на Христо Сираков - Анна Мария: Татко, щеше да се гордееш с мен!

След като взе и моден сертификат, красавицата вече има първа поръчка "Татко, щеше да се гордееш с мен! Ти искаше образованието ми да е най-важното нещо в живота ми. Послушах те." Това сподели в нета на стори 22-годишната Анна-Мария, дъщеря на починалия бизнесмен Христо Сираков. Момичето споделя също, че още не може да прежали баща си

Актуално

Джок Полфрийман стана фермер

Джок Полфрийман стана фермер

Австралиецът кръстил петела си на шеф от затвора Фермерска дейност е подхванал австралиецът Джок Полфрийман, който бе осъден за убийството на Андрей Монов в София на 27 декември 2007 г., става ясно от негово снимки в социалната мрежа. Бившият военен от британската армия Полфрийман излезе предсрочно от затвора преди около година

Анита Мейзер: Влюбих се отново!

Анита Мейзер: Влюбих се отново!

"Влюбих се отново...", загадъчно пуска бомбата Анита Мейзер. Скандалната моделка и бивша затворничка, която бе осъдена за непредумишленото убийство на съпруга си, среща нова любов в Америка, където се подвизава от известно време. Но не се е влюбила в човек. "Влюбих се... никога не съм имала кученце, но срещнах истинска и всеотдайна любов от която

Бандата на Радо Ланеца настръхва срещу къртица

Бандата на Радо Ланеца настръхва срещу къртица

Предател заковава подсъдими пред разследващите Подсъдимите не позволяват пропелият Петър Търнев да се отърве със споразумение Бандата на Радо Ланеца настръхва срещу предател! Повечето от 42-мата подсъдими скачат срещу пропелия си съучастник Петър Търнев и не му позволяват да се отърве със споразумение

Сексологът Наталия Кобилкина: Ако жената "я боли глава",значи сексът не е добър

Сексологът Наталия Кобилкина: Ако жената "я боли глава",значи сексът не е добър

Мъжете трябва да разберат какво искат партньорките им Коя е тя Наталия Кобилкина по образование е клиничен психолог, семеен терапевт, сексолог и бизнес психолог. Обучавана е от водещи учители от Русия, Европа и Америка. Наталия основа собствена Академия за треньори и учи хора как да станат успешни треньори по личностно развитие

Ремонт на автомобил с калашник стресна столичани

Ремонт на автомобил с калашник стресна столичани

Автомат "Калашников" АК-47 използва шофьор за да подпре капака на автомобила си докато го ремонтира. Според очевидци на случката няма причини за тревога тъй като оръжието е все пак детска играчка, а не истински автомат и няма причина за тревога. Снимка: Александър

Не пропускай

Стотици арести в Нидерландия след протестите срещу новите мерките на правителството (Фотогалерия)

Стотици арести в Нидерландия след протестите срещу новите мерките на правителството (Фотогалерия)

Протестиращите в Нидерландия срещу новите по-твърди мерки на правителството за справяне с корона кризата разграбиха магазини, запалиха пожари и се сблъскаха с полицията в няколко града в страната неделя. Властите и местните медии обявиха че са арестувани повече от 240 души. Снимки:

Юрген Клоп притеснен: Слаби сме в защита!

Юрген Клоп притеснен: Слаби сме в защита!

Мениджърът на "Ливърпул" Юрген Клоп е доста притеснен от кризата, налегнала тима му. След шокиращата домакинска загуба от "Бърнли" във Висшата лига "мърсисайдци" отстъпиха с 2:3 и в дербито с "Манчестър Юнайтед" за ФА Къп. Германският специалист хвърли директно вината на отбраната. "Показахме добри неща в срещата

Легендата на ЦСКА Петър Жеков: Бием два пъти "Лудогорец" и сме шампиони

Легендата на ЦСКА Петър Жеков: Бием два пъти "Лудогорец" и сме шампиони

Може ли ЦСКА-София да спре хегемонията на "Лудогорец" в Първа лига след деветте поредни титли на "орлите"? "Червените" изглеждат преродени под ръководството на Бруно Акрапович, а това дава надежди на "армейската" общност. "Бием два пъти "Лудогорец" и сме шампиони - категоричен е легендарният нападател на ЦСКА Петър Жеков пред "България Днес"

Лили Иванова: Не забравям, но и не отмъщавам

Лили Иванова: Не забравям, но и не отмъщавам

В България има интелигенция, имаме прекрасна младеж Всичко помня, нищо не забравям, но не отмъщавам. Имам своето достойнство. Ако някой ме е нагрубил или ме е обидил, не се разправям, отминавам, без да отмъщавам. Това разкри в едно от първите си интервюта за 2021 г. примата Лили Иванова. В разговор с Валерия Велева пред "Епицентър" Лили споделя

Ивайло Иванов атакува Топ 8 на ранглистата

Ивайло Иванов атакува Топ 8 на ранглистата

Най-добрият български джудока Ивайло Иванов (81 кг) ще атакува влизане в Топ 8 на световната ранглиста. Елитната позиция ще даде възможност да бъде сред поставените на олимпийските игри в Токио (Яп). В момента 26-годишният българин е на девето място, само на 321 точки от осмия. Иванов беше отличен като най-добър български спортист при мъжете за