Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9274031 www.bgdnes.bg

300 млн. евро перат немски авери на фараонката Ружа

Трима отиват на съд в Германия

Капиталите са прехвърлени в офшорки на Каймановите острови, твърди прокуратурата в град Билефелд

Триста милиона евро са изпрали трима германци, които са част от финансовата пирамида "One Coine" на изчезналата криптофараонка Ружа Игнатова. Това е установила прокуратурата в град Билефелд, която повдига обвинение срещу тях, съобщава немското икономическо списание "WirtschaftsWoche".

Реклама

Скандалът с криптовалутата One Coine е един от най-големите, от който инвеститори в целия свят са загубили над 4 млрд. долара. Трилърът с изчезналите милиарди дори привлече вниманието на холивудски продуценти, които ще правят филм с участието на носителката на "Оскар" Кейт Уинслет, припомня изданието.

Предстои съучастниците на издирваната от Интерпол вече три години българка с немски паспорт Игнатова да се явят пред окръжния съд в град Мюнстер, провинция Северен Рейн-Вестфалия. Разследващите обвиняват двама от заподозрените, че са извършвали платежни операции без разрешение и така са превели над 300 милиона евро от инвеститори на Каймановите острови, известни като офшорна зона с либерални данъчни закони. Третият обвиняем, според твърденията на разследването, е извършил престъпление, което се изразява в умишлено пране на пари и също е помогнал за прехвърлянето им в чужбина.

Според информацията на пръв поглед изглежда, че повдигнатите обвинения от прокуратурата в Билефелд може да са свързани с наказателното преследване на адвоката Марк Скот в САЩ, който американската прокуратура сочи за един от перачите на Ружа. Игнатова се издирва по искане на властите в САЩ, където нейният брат Константин бе задържан и сътрудничи на властите за разплитане на грандиозната финансова измама.

Един от обвиняемите от прокуратурата в Билефелд се представлява от адвокат Стефан Шуленберг, за когото в Германия се знаело, че е действал като личен консултант по правни въпроси на Ружа. Шуленберг заявил, че обвиненият му в пране на пари клиент не е знаел, че се изискват определени разрешителни за финансовите операции. По мнението на юриста вторият от обвинените е действал добросъвестно и трябва да бъде считан за невиновен.

Адвокат Майкъл Хойхемър, който защитава третия обвиняем, заявил, че ще подаде молба да не бъде открито наказателно производство срещу клиента му заради липса на достатъчно доказателства. По мнението на Хойхемър конкретната правна ситуация била сложна и допускала възможност от грешки, които не трябвало да са за сметка на клиента му.

Съдът все още не е признал обвиненията. Немското икономическо издание допълва, че като се има предвид, че триото е работило за пране на 300 милиона евро, тези защитни тези вероятно ще бъдат осмивани от американския съд, който пръв започна да води дела срещу босове на One Coine.

Реклама

Главата зад схемата е Ружа Игнатова, която набира инвеститори за криптовалутата си вследствие на "хипнотичния биткойн". Игнатова изчезна през есента на 2017 г. Прокуратурата в Билефелд сега приема, че никога не е имало намерение да се изгражда истинска валута, пише немското издание.

Държавното обвинение в Билефелд е разследвало девет заподозрени в рамките на няколкогодишно производство. Във връзка с работата по случая немски прокурори са били командировани в България в началото на 2018 г. Тогава заедно с наши антимафиоти и агенти на ДАНС те са участвали в акция в офиси на Ружа в София. При обиските на 15 фирмени адреса, свързани с Игнатова, са иззети множество веществени доказателства. След посещението на немските прокурори у нас обхватът на тяхното разследване е разширен. В него като основен заподозрян е включена и създателката на криптопирамидата Ружа Игнатова. Сред разследваните е и нейната майка Веска, която в момента ръководи под нов бранд бизнеса на издирваната си дъщеря.

С яхта в морето

Самата Ружа е видяна за последно да плава край българското крайбрежие с яхта на стойност 15 милиона долара, която носи името на нейната дъщеря Давина. Това се е случило през есента на 2017 г. Около месец по-късно фараонката помолила брат си да й купи самолетен билет за Атина.

Това разказал Константин в показанията си пред американските власти. Не е ясно накъде е отпрашила Ружа, след като е кацнала в гръцката столица. За нейно местонахождение периодично в публичното пространство се появяват различни версии. Според едни е в Обединените арабски емирства, според други се подвизава в Азия, трети гласят, че тя е в Европа под чужда самоличност и с променена външност.

Реклама
Реклама
Реклама