Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9277966 www.bgdnes.bg

Това е първата биоразградима чанта

Аксесоари с екологични послания

Радостина Борисова прави мода с 3D принтер и рециклирани материали 

Виктория Стоянова

Биоразградима чанта с екологични послания!
Това е реализираната идея на българката Радостина Борисова, която завършва архитектура с профил екология и устойчивост в Шотландия.
В началото на извънредната обстановка в света през март нашенката се завръща в България, където открива новата си страст - плетенето. Така се заражда "Нителиджънт", идея, която обвързва плетенето с тренинга й на архитект и да създаде нещо, което ще е с нулев отпадък и няма да замърси природата.
"Идеята за чантите дойде, тъй като съм завършила екология и устойчивост. Започнах да търся материали за строителство, но първата стъпка беше да си купя 3D принтер. След това разбрах, че един от основните материали, които сега се използват, е царевично нишесте. Реално чантата представлява рециклирани тениски с 3 принтирани елемента (дръжките и дъното). Цялата идея е, че това е един безотпадъчен продукт в края на живота си, следвайки концепцията за нулев отпадък", коментира пред "България днес" създателката на чантите Радостина.
След създаването на аксесоарите, любими за всяка жена, нашенката решава, че трябва да придаде повече екологично значение на чантите. Затова всяка от тях е с различен дизайн и носи собствено екологично послание.
"Тази с топчетата по нея е с посланието "Не си изхвърляйте дъвките", защото в урбанистичните хабитати дъвките причиняват смъртта на много птици и риби.
Друга е с послание за обезлесяването. Последната чанта е замислена срещу пластмасата в океаните. Идеята е освен екологичните послания да има малко контраст с бързата мода", коментира дизайнерката.
В единствената по рода си чанта биоразградими са дъното, дръжките и етикетът й, а основното й тяло е направено от рециклирани тениски, които след края на живота й отново могат да се рециклират.
Самата Радостина не знае дали това е първата подобна чанта у нас, но споделя, че не заимства от никого. Започва да прави чантите преди няколко месеца и признава, че има много добри отзиви за тях и творбите й се търсят все повече. Направата на една чанта трае около 12-14 часа, като плетенето може да отнеме 3-4 часа, докато 3D принтирането на различните компоненти е по-дълго.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама