Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9408571 www.bgdnes.bg

Картончетата от лотарията горят в циментов завод

    Печелившите чак след НАП на опашката за парите

Под 10 милиона в сметките на "Ню Геймс" на Божков

Неизтъркани лотарийни картончета с милиони печалби в тях изгарят в циментов завод, научи "България Днес". Причината е, че след забраната на "Националната лотария" непродадените билети трябва да бъдат унищожени, но тъй като в тях има олово, това трябва да става при специални условия.

Както вчера вестникът ни единствен писа, търговското отделение на Софийския градски съд обяви в несъстоятелност компанията "Ню Геймс", чрез която оперираше "Националната лотария" на Васил Божков. Решението идва по искане на хора, които си търсят милионите, паднали им се, след като изтъркали картонче от лотарията. Към тях са присъединени и фирми кредитори. Тепърва ще се търсят всички вземания, които има "Ню Геймс", ще се проверява какви активи има компанията в банкови сметки, в каси на трезори. Фирмата притежава и Телефонната палата в София. Освен печелившите и фирмите държавата също търси от "Ню Геймс" около 270 млн. лева с актове за публични държавни вземания, които обаче още не са влезли в сила.

Реклама

"В случай че съдът прецени, че исканията на държавата, в лицето на НАП, трябва да бъдат удовлетворени изцяло, няма да останат пари, с които да бъдат покрити исканията на печелившите от лотариите", заяви пред "България Днес" временният синдик на "Ню Геймс" Тихомир Найденов.

Държавата, в лицето на НАП, е първа по ред да си получи вземанията, ако те бъдат удовлетворени частично или изцяло. Според синдика, в случай че искът на държавата бъде признат в пълния му размер, за физическите лица няма да остане нищо. Шансът им да получат поне част от дължимите печалби е, ако държавните вземания бъдат удовлетворени само частично. Той счита, че все още е рано да се каже каква част от изискуемите средства ще покрият активите на компанията, тъй като не е ясно колко от предявените искания ще бъдат признати от съда. Найденов обясни, че към него все още няма предявявания, но има информация, че десетина печеливши от лотариите са завели дела.

Кредиторите се записват поред в списъка, както е при получаване на наследство, коментира и адвокат Захари Велев, който търси стотици хиляди левове от "Ню Геймс", след като изтърква 1 милион от играта "Коледен календар". Подобно на Найденов и юристът пояснява, че на първите места се подреждат държавните институции, които търсят пари от фалиралото дружество. Чак след това са останалите кредитори, в случая печелившите, за които остава надеждата парите да стигнат и до тях.

Синдикът Тихомир Найденов съобщи, че освен материалните активи в банковите сметки на "Ню Геймс" има под 10 млн. лева, които компанията е държала, за да изплаща печалбите.

Синдикът поясни, че през миналата година все още от дружеството са изплащани заплати и осигуровки на служители, които трябвало да се занимават с унищожаването на милиони произведени, но непродадени лотарийни билети. Те вече са изгорени, но дори намирането на място, където да стане това, отначало се оказало трудност. Причината е, че върху картончетата има оловно покритие - това, което се търка. Тъй като оловото е вредно, унищожаването му трябва да става при специални условия, за да няма щети върху околната среда или да се създаде опасност за здравето на хората. Само няколко предприятия в нашата страна имат подобна възможност и в крайна сметка картончетата са изгорени в циментовия завод във врачанското село Бели извор, където имало възможност това да стане безопасно.

Самият Тихомир Найденов вече е дал писмено съгласието си да остане временен синдик, както постановява Софийският градски съд по делото за несъстоятелност. Той ще получава по 3500 лв. възнаграждение, което магистратите мотивират "с оглед огромния брой кредитори, които ще предявят вземанията си, по които същият следва да състави списъци, както и от необходимостта от проверка на предприетите действия от длъжника по извършване на прихващания и други разпоредителни действия".

   Хора горят с рента до 2040 година

Сред хората, които си търсят печалби от картончетата, има такива, които е трябвало да получават огромни суми разсрочено. Рентите са различни, понякога в размер на десетки хиляди и в някои случаи е трябвало да бъдат изплащани всяка година до 2040-а. От десетките страници на счетоводната експертиза, с която "България Днес" разполага, става ясно, че общата сума, която тези хора е трябвало да получат в следващите две десетилетия, е над 30 млн лева. С неизплатените около датата на затварянето на игрите сумата набъбва до 34 милиона.

Реклама
Реклама
Реклама