Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9444582 www.bgdnes.bg

Опасни тарикатчета на пътя

   Внимание! Деца въртят волана

Фончо от Пещера владее мощно возило, 3-годишен прегази баба си

Деца зад волана - опасната тенденция, която се налага през последните години у нас вследствие на безотговорни родители и безразсъдни младежи.

В първите дни на годината 10-годишният "тарикат" Фончо се превърна в истинска медийна звезда. Причината е видео, качено в социалните мрежи и заснето от майката на детето. На кадрите Фончо досущ като опитен шофьор върти волана на скъпарско возило по улиците на Пещера. "На мама тарикатчето", както родителката на Фончо гордо нарича сина си, се оказа, че освен досег с автомобили има опит и с газови пистолети, а за Новата година сурвака със златна сурвачка. На дядото на детето – Асен, бе връчен акт по Закона за движение по пътищата, а Фончо и родителите му се върнаха в Обединеното кралство, където от години живеят. Социалните намериха 10-годишния шофьор за енергично дете с предостатъчни базови потребности.

Реклама

Дни след галеника от Пещера неговият пример последва 17-годишен във Велико Търново. Видео, качено в социалните мрежи, показа как непълнолетно момче шофира във Велико Търново. Клипът е заснет на улица, близо до училище. На него се вижда надпис "Пишмана. И кво като нямам книжка. Пак си правим пишмански". Полицията бързо установи водача, който до този момент не е бил познат на органите на реда. Какви са последствията за него не е ясно.

На съд отиде през февруари м.г. Христо М. от Бургас. През 2018 г. момчето, тогава непълнолетно, не само е заловено да шофира без нужния документ за управление на МПС, но и предлага подкуп на полицаите. Точните му думи били - "... да ви дам 50 лева и да ме пуснете...", след което дал тази сума, пускайки я през отворен прозорец на предната лява врата на служебния полицейски автомобил. Христо М. бил моментално задържан.

Не подкуп, а състезание си спретна с органите на реда 17-годишен в Павликени през изминалото лято. При подаване на сигнал със стоппалка водачът не изпълнил полицейското разпореждане и продължил движението си до Бяла черква. Там униформените установили, че зад волана е 17-годишно момче от същия град. Отново непълнолетен и без книжка.

Малкият Адриан от София стана личен шофьор на баба си и дядо си през 2018 година. Момчето тогава бе само на 11 години, а видео как подкарва автомобила, докато вътре са прародителите му, взриви социалните мрежи.

"Toй мръдна колата само на 4-5 метра в мое присъствие. Шофира от 8-9-годишен. Подкарва колата, вкарва я в гаража. Друг път не е шофирал на обществени места" - разказа тогава в телевизионен ефир дядото на момченцето, на когото беше наложена глоба.

Непълнолетен без книжка през далечната 2011 г. бе хванат с 2.37 алкохол. Тийнейджърът бе заловен по една от най-оживените улици в Благоевград в 5 сутринта. Момчето най-вероятно се е прибирало от дискотека.

Реклама

Преди пет години непълнолетен сливенец бе заловен за втори път да шофира без книжка. Между двата случая нямаше и година разлика. П.Г. признал вината си и поискал съкратено съдебно следствие. Осъден беше на 6 месеца пробация със задължителна регистрация по настоящ адрес и задължителни срещи с пробационен служител.

По време на пандемията миналия април 16-годишен от Симеоновград бе заловен да шофира в село Свирково. В хода на проверката бе установено, че регистрационните табели на автомобила принадлежат на друго МПС.

Жена на 66 години бе блъсната преди няколко месеца в лознишкото село Каменар. Десетгодишно дете взима ключовете за автомобила на баща си, привежда го в движение и удря стоящата пред колата жена от Разград. Вследствие на удара детето причинява на възрастната жена средна телесна повреда.

Подобен инцидент, но с фатален край историята помни от 2018 година. Тогава едва 3-годишен малчуган се качи на семейния автомобил, прегази баба си, а жената почина. Семейният автомобил бил паркиран на лек наклон в двора пред къщата на семейството в Долно Лешко. Привечер за миг колата останала с отворена врата и с ключ на таблото. Детето се е промъкнало незабелязано, качило се е в автомобила и е завъртяло ключа. Колата е тръгнала и убила на място възрастната жена.

Най-често малолетните шофьори могат да бъдат заловени в малките населени места. Така преди време момченце на 10 години бе хванато да кара колата на баща си между две врачански села, докато родителят му е с него в автомобила.

"Не ме беше страх, защото автомобилът беше на първа скорост, ръката ми беше на контактния ключ и на ръчната. По глух път, по участъка, по който на час минава сигурно по един автомобил, и то искаше само да потегли с колата" - разказа пред медиите таткото, който, без да се противи, заплати наложената му глоба.

Дори с шофьорска книжка, младите водачи на автомобили, току-що придобили правоспособност, са сред най-рисковите групи. От тази година ще бъде въведен ограничен брой пъти, в които кандидат-водачите да могат да се явяват на изпит за книжка. Ако не успеят да се справят, ще се наложи да преминат цялото обучение наново. Промените са заложени в Концепция за обучение по безопасност на пътя, приета от Министерския съвет. Все още не е ясно колко точно пъти ще имат право кандидат-шофьорите да се явят на изпит, преди да се наложи да минават обучението отначало. Точният брой тепърва ще се обсъжда.

Реклама
Реклама
Реклама