Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9547681 www.bgdnes.bg

Милионерите от "Национална лотария": Къде е фондът за гаранция на печалбите ни?

Няма механизъм да бъдем обезщетени, ако конфискуват имуществото на Божков, коментират "късметлии"

Няма механизъм да бъдем обезщетени, ако конфискуват имуществото на Васил Божков! Това мнение споделиха пред "България Днес" част от милионерите от "Национална лотария", които не получиха печалбите си заради фалита на играта. Коментарът е по повод иска на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). С него комисията на Сотир Цацаров настоява да бъдат отнети общо над 400 млн. лева на хазартния бос, в които влизат моторна яхта, моторна лодка, самолет, имоти в София, Балчик и Париж.

Реклама

Наскоро пребиващият в Дубай обвиняем заяви, че е научил за проблемите на милионерите, но ги посъветва да обърнат претенциите си към държавата.

"Къде е фондът за гарантиране на печалбите ни? Оказа се, че такъв няма, че сме заблуждавани! Ние имаме да вземаме пари от "Ню Геймс", а Божков е само акционер там. Дали е знаел, че фонд няма, не е ясно. Донякъде е прав, че държавата без предизвестие прекрати дейността на лотарията, но донякъде не е прав, защото ни заблуждаваха, че има награден фонд, от който може да ни платят печалбите. Държавата няма механизъм да ни обезщети, ако не я осъдим", посочи един от ощетените - адвокат Захари Велев.

Той разкри, че след съдебното решение дружеството да бъде обявено в несъстоятелност е даден срок от един месец, в които всички печеливши, или т.нар. кредитори, да предявят претенциите си. Това са сторили още десетки фирми и още няколко печеливши от цифровите игри на лотарията. Сред тях е 63-годишният шофьор Димитър Митев от Ямбол, който печели исторически джакпот от 12 милиона лева. Шест числа му носят огромната печалба през 2017 г., а чичо Митко заявява, че най-накрая ще си позволи да отиде на почивка, защото не е ходил на ваканция от 1981 г. Сега той се нарежда на опашката от "късметлии", които си чакат парите.

От справка в Софийския градски съд става ясно, че назначеният като временен синдик Тихомир Найденов започва да действа за събирането на обезпеченията. Магистратите му указват да запорира търговските марки на лотарията. Освен това той сключва договор с фирма от столичния жк "Дружба", в чиито складове да държи активите на лотарията. Наети са три халета и части от други четири, където да се съхраняват вещите на "Ню Геймс" като компютри, столове, бюра. Като материални активи се водят и автомобили на дружеството. Печелившите не губят вяра, че могат да си получат парите. Надеждата им е, че съдът няма да уважи колосалните искове на държавните институции за над 200 милиона лева, тъй като смятат, че данъчните актове трябва да паднат като такси поради изтекла давност от 6 месеца. Така ще останат за плащане само около 4 милиона лева.

"В случай че съдът прецени, че исканията на държавата в лицето на НАП трябва да бъдат удовлетворени изцяло, няма да останат пари, с които да бъдат покрити исканията на печелившите от лотариите", обясни пред вестника временният синдик. Шансът на милионерите да получат поне част от дължимите печалби е, ако държавните вземания бъдат удовлетворени само частично. Все още е рано да се каже каква част от изискуемите средства ще покрият активите на компанията, тъй като не е ясно колко от предявените искания ще бъдат признати, посочва Найденов.

Според съдебно-счетоводната експертиза около 34 милиона лева имат да взимат участници в лотарията и доставчици на билети, но по всяка вероятност сумата ще набъбне от предявените нови претенции. Надеждите на бедняците милионери са свързани и със сградата на Телефонната палата в София, която е собственост на дружеството в несъстоятелност.

Билетите са изгорени в завод

Заради тежкия метал по повърхността си останалите неизползвани билети от "Националната лотария" трябваше да бъдат изгорени на специално място. Тъй като повърхността, която се търка с монета, е съставена от олово, ценните доскоро картончета са изпепелени в циментов завод. Преди това за държането им в помещения за наем са плащани близо 40 хиляди лева, се разбира от представени по делото фактури. От документите не става ясно дали цената е за месец или за целия срок на договора.

Реклама
Реклама
Реклама