Влогърката Цвета Стратиева-Флора: Няма нов политически лидер

Приятел
Автор: България Днес

Във видеата си коментира актуалната политическа обстановка

Във видеата си коментира актуалната политическа обстановка

Липсва обща визия и яснота накъде ще се върви в бъдеще 

КОЯ Е ТЯ:

Цвета Стратиева, или, както е популярна сред своите последователи - Флора, е един от известните български влогъри. Тя има над 111 хил. абонати в канала си в YouTube, който в рамките на 2 г. от създаването си има над 7 милиона гледания. И близо 60 хиляди последователи в Инстаграм.

Онлайн съдържанието й е от видеоклипове, в които могат да се видят много политици, чиито думи обаче са извадени от контекста, а целта им е да опонират на Флора, да я допълват и да бъдат непреки гости в нейния канал.

Виктория СТОЯНОВА

- Защо онлайн съдържанието ви е свързано с политика, а не като повечето инфлуенсъри и ютубъри с козметика и мода?

- Винаги съм се интересувала от политика, което за съжаление не е често срещано сред младите хора по нашите ширини. Тъй като политиката винаги е била част от живота ми, то неминуемо нямаше как да не се пренесе върху съдържанието ми в платформата Ютуб. Повечето влогъри и инфлуенсъри си изграждат образ, който, ако е реалистичен, трябва да представя техните интереси и да отразява личността им онлайн.

- Вашата публика са основно млади хора. Какви са техните виждания за случващото се на политическата сцена у нас?

- Младите са запознати с това, което се случва в политиката, и то често от видеа, постове и мемета, въртящи се из социалните мрежи. До голяма степен представата, която имат за политиката и политиците, е на база колажи и комедийни образи, което всъщност е това, което и аз правя. Това е начинът, по който политическата култура навлиза и заформя интерес в съзнанието на младите. Впечатлението ми е, че младите се интересуват до такава степен, че да се забавляват на гърба на политиците ни. Надявам се, че този интерес се пренася към реални действия, гласуване, протести и граждански контрол.

- Работата на инфлуенсърите е да влияят. Смятате ли, че влияете на публиката си за политически виждания и действия?

- Често има хора, които се свързват с мен и които заради видеата ми за живота в чужбина и Англия са размислили да учат в чужбина и решават да останат в България. Разбира се, това не го отдавам само на видеата ми, вероятно има много фактори за тези решения. Но все пак е положително, защото това, което правиш, влияе и на други хора. Демографската криза е голяма и смятам, че повече хора, които могат да се развиват в България, трябва да останат. Вярвам, че навсякъде, където искаш да се развиваш, ако си качествен човек, ще се получи. Животът в чужбина не е само цветя и рози, а този в България не е само лошо.

- Тази година е интересна в политически план. Образува се антиГЕРБ фронт. Очаквано ли беше?

- Бих казала, че е очаквано, защото след протестната вълна през лятото на миналата година и пандемията, както и многото скандали, свързани с Борисов, това беше очаквано да се отрази по някакъв начин на ГЕРБ и на останалите партии на статуквото. Интересното беше, че въпреки че има заформено мнозинство против най-голямата партия, то то не е достатъчно, за да бъде антисистемно общество. И новите протестни партии са обособена единица, която няма полезен ход, тъй като нито с ГЕРБ е добре, но пък БСП И ДПС са приемливи опции. Съответно имаме нещо като три блока, които са невъзможни за коалиране. Интересна е подредбата, която народът определи.

- Смятате ли, че протестите от 2020 г. са се отразили в гласуването?

- Борисов е в трети мандат и това няма как да не се отрази като спад в доверието, а и след толкова години на власт управляващите вече не са със същата мотивация, както в началото. Нормално е да има ниско доверие към Борисов. Това не е някакво явление, което се наблюдава само в България. Трудно е да се каже, доколко този спад на доверие и резултатите от изборите са вследствие на летните протести, тъй като протестната енергия беше най-активна в средата на лятото, а изборите бяха чак април. За мен това е естествен развой на събитията за третия мандат на министър-председател.

- Откроява ли се един лидер на партиите на протеста? Може ли да се каже, че Слави е такъв?

- Моето мнение е, че определено няма нов водач, който да се откроява повече от останалите. Въпреки че Трифонов категорично измести БСП, с отказа си от медийни участия и изяви, както и с отказа си да говори за доверието, което получи, това за мен е обратното на лидерство. Не знам дали е стратегия или друго.

Имаме няколко партии, с няколко лидери и всички говорят, но няма обща визия. От това, което се показва на обществото, няма яснота накъде ще се върви за бъдеще. Приоритет на партиите е сваляне на Борисов, но до някаква степен това е свършено.

- Забелязва се нов феномен през последните месеци - че политиката се води през социалните мрежи. На какво се дължи това и работещ модел ли е?

- Българската политика и явленията, които се виждат по нашите ширини, са това, което сме наблюдавали в САЩ и други западни страни, само че с 10 години закъснение. През 2008 г. кампанията на Обама беше изцяло в социалните мрежи - Ютуб, Фейсбук. Това, което наблюдаваме сега у нас, е дигитализацията на политиците в 21-ви век. Време беше да са по-активни онлайн, а и пандемията ги принуди да комуникират така. Мисля, че е успешно, колкото и комуникацията през останалите канали. Все пак у нас има много застаряващо население, което не може да бъде достигнато онлайн, но пък има и много партии, които имат много добро присъствие и кампания в мрежите. В един момент неминуемо социалните мрежи ще се пренаситят от политически послания и на българите ще им писне, защото не са свикнали.

- Как избирате кой политик да включите във вашите видеа, предполага се, че следите стриктно много изказвания на много политици?

- В повечето случаи е на случаен принцип. Избирам съответния политик, който искам да включа във видеото, и си пускам три негови интервюта, от които избирам 5 фрази по 15 секунди. Гледам да включвам хора от всякакви партии, но не винаги ми се получава, защото невинаги съм в настроение за конкретен политик и е трудно да се балансира. Не бих казала, че дори ги подигравам, а е комплимент, защото, за да ги включа в мое видео, съм седнала и изгледала 3 часа техни интервюта.

- Учите в Англия, но се връщате в България. Защо?

- Мисля, че развитието, което човек може да придобие, не е лимитирано за държавата, в която живее. Възможностите, които имам в България, са същите, които имам и в чужбина. Смятам, че има много положителни неща у нас, които могат да се оценят само ако си живял в чужбина и започнеш да чувстваш носталгия по родината. Хората, които живеят в България, не са склонни да виждат такива малки битови неща, които всъщност оформят културата на човек и липсват в чужбина. Друга причина е, че у нас е много по-изгодно да се развиваш и много по-лесно би било, тъй като има много неща, които тепърва навлизат и ако се хване ранната вълна, ще си в перфектна позиция, защото няма да има такава конкуренция, както в чужбина.

ДесиСлава неузнаваема

ДесиСлава неузнаваема

Напълно неразпознаваема от феновете си се пусна фолкфурията ДесиСлава. Мацката излезе да се поразтъпче без грим, с дебело яке, тениска с Мики Маус и чепици с огромни платформи. Певицата посети заведение за бързо хранене, след което, захапала бездимна цигара, продължи по задачки. Снимки: "България

Васко Найденов в Гърция при голямата си любов

Васко Найденов в Гърция при голямата си любов

Приятели сме, тя е съседка на Ивайло в къщата му там Топизпълнителят Васил Найденов и до момента се вижда с голямата си любов Ани Върбанова, научи "България Днес". Това се случва всяко лято, когато изпълнителят на "Болката отляво" успее да открадне няколко дни и да плажува в Гърция. "Така е, приятели сме с Ани Върбанова и се виждаме на морето

Предателства и болести прекършват Ваня Костова

Предателства и болести прекършват Ваня Костова

Милата ми майчица, още не мога да повярвам! - плаче синът й Боян Михайлов Преодолян рак, диабет и проблеми с гръбнака мъчеха приживе певицата "Милата ми майчица, още не мога да повярвам. Болката е огромна, душата ми плаче." С тези думи синът на легендата на "Тоника" Ваня Костова - Боян Михайлов, изплака мъката си от загубата на най-популярнатата

Дева Мария се яви в пещера

Дева Мария се яви в пещера

Природен феномен във Венеца  Скално образувание е копие на Божията майка  Дева Мария се яви в българска пещера! Божията майка стои величествено като скално образувание в пещера Венеца край видинското село Орешец. Природният феномен е висок няколко метра и изобразява Богородица със сведена глава, приела поза на смирение

Развигор Попов и Мими Иванова: Ваня беше светла душа

Развигор Попов и Мими Иванова: Ваня беше светла душа

"Ако трябва да определя с една дума Ваня Костова, това е думата, с която тя си обръщаше към приятели - "душа". Тя беше светла душа и пееше, пееше, просто пееше", каза по Нова тв композиторът Развигор Попов по повод кончината на голямата певица. Ваня костова почина късно вечерта на Гергьовден. Извиканите лекари от "Бърза помощ" я намират в критично

Шок! Българка разведе Касияс

Шок! Българка разведе Касияс

Българка е причината за развода между легендарния вратар Икер Касияс и журналистката Сара Карбонеро, гръмнаха медиите в Испания. 29-годишната Надя Александрова имала връзка с бившия страж на "Реал" (Мадрид) още от 2019 г. Новината обяви тв предаването "Салваме". Оттам научили за авантюрата между двамата от бившия приятел на българката

Актуално

877 новозаразени с COVID-19, 6,6% от изследваните, 2222 са излекуваните

877 новозаразени с COVID-19, 6,6% от изследваните, 2222 са излекуваните

877, с 201 случая по-малко от вчера, са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция през изминалите 24 часа. Това са 6,6% от тестваните. За последното денонощие са направени общо 13 190 теста, oт които 5581 са PCR, а 7609 са с бърз антигенен тест. Това показват данните в Националната информационна система

Стотици се прощават с Джеки (Снимки и видео)

Стотици се прощават с Джеки (Снимки и видео)

Започна поклонението пред починалия капитан на националния отбор и ЦСКА Георги Димитров. Стотици се наредиха пред стадион "Васил Левски", за си вземат последно сбогом с легендата на българския футбол. Поклонението започна в 12,00 часа. Сред първите, които дойдоха бяха Димитър Пенев, Георги Велинов и Валентин Михов

Президентът обяви правителството, Стефан Янев е премиер

Президентът обяви правителството, Стефан Янев е премиер

Със свой указ президентът Румен Радев назначава от 12 май 2021 г. служебно правителство на Република България. Служебното правителство е в следния състав: Стефан Динчев Янев за служебен министър-председател на Република България Роден е на 1 март 1960 г. в с. Поповица, Пловдивска област. Бил е директор на дирекциите „Отбранителна политика” и

Бакърджиев помага на Флори да паркира

Бакърджиев помага на Флори да паркира

Спортната водеща на bTV Флорина Иванова прибегна до помощ от колега. Симпатичната репортерка имаше проблеми с паркирането в близост до работното си място до НДК. На помощ й се притече Петър Бакърджиев. Опитният журналист седна зад волана и паркира возилото на Флори. След което получи огромна усмивка и куп благодарности

11 жертви и 13 ранени при стрелба в училище в Казан

11 жертви и 13 ранени при стрелба в училище в Казан

Двама души са открили днес стрелба в гимназия в столицата на руската република Татарстан - Казан. Загинали са 11 души - 8 деца и учител, а 13 са ранени, четирима от тях са в болница, предаде ТАСС. Единият нападател вече е задържан. Той е 17-годишен младеж. Вторият стрелец още е в сградата на училището и може би държи заложници, предаде БТА

Не пропускай

Порноактриса талисман на "Виляреал"

Порноактриса талисман на "Виляреал"

Финалът в Лига Европа е на 26 май, но "Виляреал" вече взе преднина пред опонента си "Манчестър Юнайтед". Ако не на терена, то със сигурност на трибуните. "Жълтата подводница" ще бъде подкрепяна в първия си финал в евротурнирите от една от най-известните испански порноактриси. Става дума за Аполония Лапиедра

Господи, освети ми джипа!

Господи, освети ми джипа!

Грамаден черен джип беше осветен пред храм-паметника "Св. Александър Невски", видяха непропускащите папараци на "България Днес". Свещеник попя и напръска със светена вода огромното возило, собственост на неизвестна жена с червена коса. "Освещаването на превозни средства е честа и нормална практика. Струва 70 лв

БНТ и Нова тв излъчват всички срещи от Евро 2020

БНТ и Нова тв излъчват всички срещи от Евро 2020

Голямото чакане скоро ще свърши! Идва Евро 2020. Най-голямата футболна надпревара на Стария континент бе отложена с година заради пандемията от коронавирус, но сега великата игра се завръща. За радост на българските фенове, БНТ и Нова тв ще излъчват съвместно всички мачове от европейското първенство

Кантарджиев: При векторната ваксина оплакванията са след първа игла, при РНК - след втора

Кантарджиев: При векторната ваксина оплакванията са след първа игла, при РНК - след втора

Професорът препоръча при събирания на закрито винаги да се носят маски Благодарение на мерките постигнахме едно плавно нарастване на случаите, системата на здравеопазването не се натовари. Това каза в сутрешния блок на БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев

250 бона брои "Левски" на Хубчев

250 бона брои "Левски" на Хубчев

"Левски" е изчистил 250 000 лева от дълга си към бившия треньор Петър Хубчев и екипа му. Това е станало още през зимата, научи "България Днес". В края на миналата година в касата на "Герена" влязоха пари от два спонсорски договора и продажбата на Станислав Иванов и Паулиньо. Така в началото на 2021-ва "сините" са изплатили част от задълженията към