Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9778676 www.bgdnes.bg

Дева Мария се яви в пещера

Природен феномен във Венеца 

Скално образувание е копие на Божията майка 

Дева Мария се яви в българска пещера!
Божията майка стои величествено като скално образувание в пещера Венеца край видинското село Орешец.
Природният феномен е висок няколко метра и изобразява Богородица със сведена глава, приела поза на смирение. За да бъде ясно видяно скалното образувание, е нужно да бъде осветено и всяка точка ясно се очертава. Огромният камък е най-голямата атракция в пещерата, която беше официално отворена за посетители преди 6 години.


В пещерата има много на брой и разнообразни образувания. Могат да се видят ледени кристали, сталактити, сталагмити, арагонитни кристали, гроздовиден сталактит (срещан рядко в българските пещери), калцитни образувания и др. По целия под са разпръснати кристали в различни цветове, дължащи се на кристализацията на водата и минералите в заобикалящите ги скали.
Скалната Дева Мария е един от обектите, който се извисява най-високо, но дори и минимално вглеждане препраща към емблематичната библейска личност.
Във Венеца е изградено художествено цветно осветление (финансирано по проект от програма на ЕС), което придава ефектен изглед на образуванията. Наименувана е по името на рида Венеца (от Западна Стара планина) до село Орешец. Отворена е за посещения целогодишно с лятно и зимно работно време, в дните между вторник и неделя. Почивен ден е всеки понеделник. За групи се изисква предварителна уговорка. Любопитното е, че през всеки сезон от годината температурата вътре е 10 градуса и това не се променя, независимо дали навън вали или пече жарко слънце.
Разкрита е при взривни работи на кариера край селото през 1970 г. Пещерата е проучена и картирана през следващата година от пещерен клуб "Бел прилеп" при туристическо дружество "Белоградчишки скали" в Белоградчик. Дълги години входът стои зазидан, но преди няколко години се превръща в туристическа атракция.


И в други пещери в България могат да бъдат открити чудновати образувания, които да развихрят човешката фантазия. В Леденика край Враца се срещат Дядо Коледа, Главата на Великана и Къщичката на Баба Яга.
Извънземни са гостували в пещерата Магурата преди седем хиляди години и са се срещали с първобитни хора от родните географски ширини. За това свидетелстват древни рисунки по стените на бърлогата, разположена в близост до град Белоградчик. Скалното образувание пази тайни за съществуването на разум отвъд нашата планета, които още не могат категорично да бъдат доказани от експерти. Една от най-дългите пещери в България се състои от десетки галерии. Основните зали са: Галерията с рисунките, Триумфалната зала, Прилепната галерия, Залата на сталактоните, Залата на падналия бор, Тържествената зала, Тронната зала и Залата на тополата, както и десетки неизследвани помещения. В залата с рисунки нагледно е показана среща на първобитните хора с извънземни. Прачовеците са изобразени като по-малки същества от пришълците, които имат и по-странна форма на телата си.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама