Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9781449 www.bgdnes.bg

Ротондата "Свети Георги" тъне в мизерия

Немарливост в центъра на столицата 

Камари с боклуци и изпочупени стъпала в двора на президентството

Кошмарна мизерия и немарливост загрозяват една от емблемите на столицата, видя "България Днес".

Ротондата "Свети Георги" и комплексът около нея, които се намират във вътрешния двор на президентството, са затрупани с боклуци, тревата избуява от античните стени, а стъпала и конструкции са изпочупени и изоставени на произвола на съдбата.

Реклама

Православният храм е смятан за най-старата запазена сграда в града, като е построен в началото на IV век. Но столетия по-късно изглежда тревожно изоставен, въпреки че се намира в идеалния център на София и е на метри от т.нар. Триъгълник на властта.

Неприятно впечатление прави първо избуялата растителност, която е обхванала стени и стъпала. Храстите буквално скриват част от комплекса и дори непрофесионално око забелязва, че не са били почиствани от дълго време. Неприятен момент са изкъртените плочки по стъпала и огради, като на места липсват по няколко и не са заменени с нови. Грозната картина се допълва от разнообразието от боклуци, които недобронамерени граждани са нахвърляли около Ротондата. Празни пластмасови шишета, билети, кенчета от напитки, опаковки от кроасани и стотици фасове са само част от богатата "колекция" от отпадъци, които майският вятър разнася из свещеното място. Има и по-нови боклуци - обелки от варени яйца, които заради оцветяването си вероятно са били консумирани и изхвърлени на последния Великден.

Първите проучвания в ротондата "Свети Георги" са направени от проф. Богдан Филов през 1915, 1921 и 1932 г. В края на 80-те години е завършена цялостната реставрация и консервация на църквата и тя добива днешния си максимално близък до късноантичния и средновековния първообраз вид. Достъпът до античния комплекс е свободен за граждани, въпреки че се намира буквално под прозорците на президентството. В храма се извършва всекидневно православно богослужение на древния литургически език на православните славяни - старобългарски.

Музей обеща проверка

"Ще проверим какво е положението и ще излезем с официална позиция." Това обявиха пред "България Днес" от Регионалния исторически музей - София, който отговаря за стопанисването на пространството около храма. От там признаха, че не са запознати с проблема със замърсяването.

"Ние отговаряме само за храма, руините около Ротондата са отговорност на музея", добави пред вестника духовникът Йоан Куков.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама