Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9782857 www.bgdnes.bg

Дирят трета кола от обира на инкасото край Перник

По записи от камери на АМ "Струма"

500 бона като на кино задигат четирима маскирани и въоръжени дебеланковци

Трета кола се издирва от криминалисти, натоварени с разплитането на обира като на кино на 500 хил. лв. до крайпътно заведение в района на Перник сутринта на 21 април.

До момента разследващите са установили, че в престъплението са използвани две коли, на които са поставени регистрационни табели от бракувани автомобили. Въпросните номера е трябвало да бъдат в КАТ, но по неведоми пътища извършителите на грабежа са се сдобили с тях. Единият автомобил - бус с товарен отсек, се оказа, че е откраднат от Петрич на 4 април, т.е. 20 дни по-рано бандитите са се подготвили за грабежа на огромната сума от инкасото.

Реклама

В паркирания до заведението на магистралата бус трима от маскираните дебнели повече от два часа пристигането на колата с пачките. Четвъртият от бандата бил в джипа "Ауди". В тази конфигурация те изчакали идването на инкасовия автомобил. Когато той пристигнал, единият от служителите на фирмата отишъл до заведението да прибере парите. Колегата му останал да го чака до колата, пълна с пачки в пластмасови касетки, събрани от други обекти. В този момент тримата скрити в буса обирджии изскочили, а съучастникът им се приближил с аудито до инкасовата кола. С приклад на дълго оръжие престъпниците фраснали гарда по главата. Той паднал на земята, а те започнали да изсипват пачките от касетките директно в багажника на аудито си. За броени минути обирджиите изпразнили пластмасовите щайги и духнали с аудито по магистралата. Буса зарязали на паркинга. Записи от охранителните камери на заведението заснели целия екшън. От кадрите се вижда, че разбойниците са маскирани, средни на ръст и дебели.

Криминалисти вече са свалили и други записи - тези на Агенция "Пътна инфраструктура", разположени на магистралата. По тях разследващите се надяват да изяснят пътя на аудито с крадените пари, доколкото той попада в обсега на камерите. Според опитни ченгета обирджиите едва ли са стигнали много надалеч от местопрестъплението. Предложенията са, че престъпниците са имали предварително подсигурено леговище в радиус, не по-голям от около петдесетина километра от мястото на удара си. Според версията там те са се скрили с джипа си за няколко дни. Същото ауди е открито опожарено в района на софийското село Владая три дни след обира на инкасото. Огънят е унищожил напълно автомобила. Според запознати със случая изгорелите останки правят напълно невъзможно идентифицирането на колата, чия собственост е и дали тя също е крадена, както бусът, за да бъде използвана за престъплението. Хипотезата е, че след палежа на аудито подпалвачите са се оттеглили с друг автомобил. Пред криминалистите на този етап остава открит въпросът кой е той и в каква посока е поел след опожаряването до основи на джипа, както и кой е пътувал в него. Предположенията са, че палежът е дело на самите обирджии на инкасото. По мнението на ченгета те едва ли биха наели някой друг да свърши работата за заличаване на следите. Причината е проста, казват криминалисти - колкото повече хора са замесени в престъпната история, толкова по-голяма е вероятността някой да пропее пред ченгетата.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама