Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9984628 www.bgdnes.bg

27 г. затвор за наркобригада с ченгета

Половината от бандата се измъква със споразумения

Инспекторите от столичното 2-ро РПУ Калин Илиев и Мартин Велев отнасят по петилетка зад решетките

Общо 27 г. затвор получават петима членове на наркобригада, в която участват и ченгета! Спецсъдът признава за виновни двамата служители на реда, на които прокуратурата определя главната роля в разчистване на терена и арестуване на конкуренти. Инспекторите от "Охранителна полиция" в столичното 2-ро РПУ Калин Илиев и Мартин Велев са осъдени да лежат по 5 г. в килия. Аверите им Даян Козарев и Владимир Бонжов също ще търкат нара петилетка, а Димитър Дончев е пратен за 7 г. в тъмницата.

Реклама

Решението на съдия Елена Попова е от понеделник. Процесът тръгва през октомври 2020 г. и приключва само за няколко месеца. По данни на разследващите групата е шиткала дрога в района на София и Нови Искър в периода от март 2017 г. до 29 ноември 2019 г.

Престъпната организация е разбита при акция на Специализираната прокуратура и ГДБОП, при която са претърсени 18 адреса в София, Нови Искър и село Мировяне и 6 автомобила. При тараша са намерени и иззети стотици дози амфетамин и марихуана, подготвени за продажба на черния пазар. Само у един от задържаните дилъри са открити над 100 дози с марихуана, приготвени за разпространение.

На интересни места се натъкват антимафиоти на нелегалната стока. На един от адресите е открит цял плик с амфетамини в чувал с кучешка храна. Наркотици са намерени в креватчето на детето на един от задържаните. Търговията е основно със синтетична дрога - амфетамин и екстази, както и марихуана. Един грам струвал 25 лева.

Свидетели разкриват за полицаите, че са осъществявали чадър за безпроблемното разпространяване на наркотиците, охранявали са дейността на престъпната група и са съдействали за безпроблемното държане на наркотичните вещества в Нови Искър. Освен това са малтретирали насред улицата

Двамата са с по 6 г. стаж, играли са главна роля в бандата - разчиствали терена и арестували конкуренти, разкрива след акцията говорителят на главния прокурор Сийка Милева. По думите й единият полицай е заловен да пренася дрогата в патрулката, докато изпълнява служебните си задължения. На топло служителите на реда и аверите им изкарват повече от година поради опасения, че на свобода биха могли "да затворят устата" на пропелите срещу тях.

Криминалисти изчисляват, че дилърите взимали по няколко хилядарки на курс, а припечеленото влагали в тузарски коли, предпочитали модели от марките "Мерцедес" и БМВ. Установено е, че със силови действия са принуждавани хора да продават за тях. Стигало се дотам служителите на реда да арестуват клиенти на групата, за да им изземат стоката и тя да се продава повторно, посочват от "Вътрешна сигурност".

Реклама

Малко преди ченгетата и техните авери да бъдат признати за виновни, другите петима от 10-членната банда се отървават със сделки със спецпрокуратурата. Тихомълком в пандиза влизат обвиненият като бос на групата Георги Донев и подчинените му Иван Игнатов, Боян Панев, Владимир Петров и Теодор Борисов. Те се измъкват с наказания от 1 г. и половина до 2 г. и 3 месеца затвор. Благодарение на сделките се очаква скоро да напуснат зандана, тъй като им се приспада времето, прекарано в предварителния арест.

Незаконната схема се завъртяла покрай тартора Донев и познанството му с единия от униформените, който му е съсед. Двамата уреждали тайните си срещи в автосервиз в кв. Требич, разкриват запознати. След разбиването на бандата разследващи споделят, че издирват още служители на реда, които може да са участвали в наркоаферата, както и финансиста на схемата, който остава неизвестен.

Пазители нарушители

Вместо пазители на закона служителите на столичното Второ районно се превръщат в негови нарушители. Освен двамата инспектори от Охранителна полиция към РПУ-то са заловени двама техни колеги на Централна гара. Според разследващите униформените хващали наркомани и ги изнудвали за пари, за да не бъдат задържани. Имали достъп до дрога, която в някои случаи подхвърляли в джобовете на жертвите си, за да ги изнудват.

Други двама служители на районното, известни като Боби Мерцедеса и Светльо Камилата, са закопчани при акция в кв. "Орландовци". Те са заподозрени като част от наркобанда, която гравитира около циганския бос Коце Белия и роднините му от клана на Гольовците.

Реклама
Реклама
Реклама