Реклама
https://m.bgdnes.bg/Podkastyt/article/17533287 www.bgdnes.bg

Илюзионистът и актьор Ненчо Илчев: Роден съм с магия

Обичам самотата, тя ме зарежда

Кой е той?

Ненчо Илчев е сред най-добре познатите актьори и илюзионисти в България. Популярен най-вече с фокусите си, ролята на Сашето от "Комиците" и тази на отец Григорий в "Столичани в повече". Роден е в с. Момчиловци, Смолянско, на 3 май 1972 година. Завършва актьорско майсторство в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" през 1996 година в класа на Мастъра - незабравимия проф. Стефан Данаилов. За читателите на "България Днес" Ненчо Илчев дава специално интервю, в което говори за живота, кариерата си и актуални теми.

- Г-н Илчев, кога открихте магията в себе си?

- Не съм я търсил или откривал, защото се появи и я имам, откакто се помня. Сякаш съм роден с нея. Аз от най-ранна детска възраст не помня да съм искал, да съм можел и да ми се е отдавало да се занимавам с нещо друго освен с театър и фокуси. Роден съм в село Момчиловци и в онези години, когато съм се родил през 1972 г., светът и животът бяха по-други. Имах много голяма подкрепа от моите родители през детството ми. Те знаеха каква е моята цел и мечта. Към днешни дни съм щастлив, че съм си я постигнал. Изкарвам си прехраната, правейки това, което искам. Хората си казват, че хобито ти може да бъде професия, и за мен това е Божи дар.

Реклама

- От малък сте правили невероятни фокуси. Сигурно сте впечатлявали вашите приятели и съученици?

- Да, първо бяха фокуси, след това театрални занимания. Помня, че по къщи в селото съм правил представления и в училище, разбира се. Като се замисля, целият ми живот мина в това. Откакто съм видял фокусите, които показваха по единствената телевизия, до днес.

- Вие сте известен и с актьорството. Кога се захванахте по-сериозно с него?

- То всичко вървеше по реда и следователно стигнах до това. Първо имаше много трудности в това време, в което исках да кандидатствам във ВИТИЗ. Това беше единственият институт и за 14 бройки, два класа, което са около двайсетина човека, кандидатстваха не по-малко от 2000 души. Конкуренцията беше много голяма. Човек трудно може да си представи и в най-смелите си мечти, че може да влезе и да стане артист. Щастливец съм, че влязох във възможно най-добрия преподавателски клас, този на Стефан Данаилов. С чест мога да кажа, че съм от неговия втори випуск. Имаше други големи личности там, като Илия Добрев, Ивайло Христов и Иван Налбантов. Все големи имена, които са научили мен и други колеги на всичко, което знаем. Не след дълго започнах да играя в Народния и във Военния театър, което пак е голям късмет. С времето се появиха "Комиците", "Столичани в повече" и участия в други постановки. Вече на 52-годишна възраст съм благодарен, че това, което исках като дете и съм се стараел толкова много, е дало такъв резултат. Не съм могъл дори да си представя какво предстои.

- Какви са предстоящите ви проекти?

- Аз към момента не правя нещо ново, защото имам много представления и графикът ми не го позволява. Предстоят ми 11 спектакъла и това е много, защото почти всяка вечер трябва да съм в различни градове в България. Плюс с участията и снимките ми идват в повечко нещата. Ще се захвана с нещо ново най-вероятно през следващия сезон. Зает съм, но не се оплаквам от това. Даже съм много благодарен, но имам много неща в различни театри. Постоянно трябва да пътувам.

Реклама

- Все пак се забавлявате с това, което правите...

- Със сигурност ми е интересно и забавно, но си е изморително. Най-вече непрекъснатото пътуване, но добре, че обичаме тази професия. Който не я обича, ще му бъде доста тежичко, защото всеки ден си е предизвикателство. Лека и безотговорна работа няма. Всички трябва да бъдат наясно с тези неща.

- Смятате ли, че тази страст към професията липсва на по-младите поколения артисти?

- Много са различни нещата в поколенията и това е напълно нормално. Сегашните младежи забелязвам, че мислят по коренно различен начин от това, което аз съм мислел на техните години. Хората вече стават други, защото вече всичко е много по-достъпно. Всичко го има вече в много по-големи количества. Вече е пълно с представления и театър. Всеки, който иска да стане артист, може да го постигне и без да учи. В днешно време хората са способни да действат като медия. Да отразяват неща, да изразяват мнение, да снимат и публикуват. От една страна, това е хубаво и улеснява младите, но от друга, не е, защото се губят много други ценни неща в цялата професия. Например, като бях малък, за да направя един фокус, се изискваха огромни усилия да намеря човек, който да ме научи да го направя. В днешни дни децата могат да си получат всичко наготово само като дадат не повече от 2 лева. Такива са разликите в поколенията. Аз много харесвам младите хора. За мен те са изключително красиви, умни, интелигентни, възпитани и много по-можещи, отколкото бяхме ние. Това го казвам с ръка на сърце, защото го виждам по този начин. Радвам им се, защото в тях е бъдещето. Те определят какъв ще бъде светът и не трябва да минават през трудностите, които ние сме срещнали.

- Наскоро вие взехте наградата "Златна котка". Какво означава това за вас?

- За мен това не е просто награда, а уважение, за което съм много благодарен на организаторите на конкурса. Аз като почетен член на този клуб, от който много малки деца са се запалили да се занимават с това изкуство, се радвам много. Защото повечето от тях на срещите ни ми казват: "Бате Ненчо, ти беше човекът, който ни запали да се занимаваме с фокуси с предаването "Спукано гърне", благодарим ти". И това значи всичко за мен. Дал съм криле на млади хора, които сега са изключително успешни. Заради това за мен това не е просто награда, а е нещо по-голямо.

- Говорихме за това, че понякога работата ви е по-натоварваща. Как успявате да разпускате?

- Обичам много да съм вкъщи, също така обичам и самотата, защото тя ме зарежда. Все пак да съм с жена ми и детето ми е любимото нещо. Синът ми Момчил вече е на 18 години и ми е много приятно, като сме си у дома и си говорим сега, като разбира повече неща. Но и когато съм сам и пътувам с колата, много се разтоварвам. Друго мое хоби от дълго време е събирането на илюзионни реквизити. Събрал съм колекция от реквизити на нашите най-големи илюзионисти, които са работили през миналия век и досега. Миналата година открих експозиция с илюзионни атрибути и реквизити в родното ми село Момчиловци. Това стана най-големият музей за магично изкуство. В Европа няма такава голяма колекция. За мое щастие, стана голям успех и всеки ден много хора отиват да го гледат. Това е плод на моя 30-годишен труд. Ще продължавам с това хоби, защото искам да обогатя музея дори повече. В близките 2 години трябва да го пренесем в много по-голяма сграда.

Слушайте цялото интервю в подкаста на "България Днес" със Стилиян Воруков. Само там ще чуете по-дълги и подробни версии на историите на Ненчо Илчев.

Четете още

Ненчо Илчев: Тежък провал едва не ме отказа от фокусите

Ненчо Илчев: Тежък провал едва не ме отказа от фокусите

Ненчо Илчев постави световен рекорд, нареди кубчето на Рубик за секунда!

Ненчо Илчев постави световен рекорд, нареди кубчето на Рубик за секунда!

Реклама
Реклама
Реклама