Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/10258758 www.bgdnes.bg

Кой ще спре шофьорите убийци в града

Две поредни трагедии в Стара Загора 

Милен Цветков и Кембълът нелепо изгубиха живота си 

Две тежки катастрофи в Стара Загора почерниха последните дни.

Първо лек автомобил помете три момичета на кръгово кръстовище в града. Една от пострадалите е с ампутиран крак и опасност за живота, другата е със счупени вратни прешлени, а третата с наранявания по главата. По първоначална информация младият шофьор без стаж и опит е дрифтирал, когато е блъснал момичетата.

При другия инцидент 42-годишен моторист загина, а 16-годишна пешеходка е с опасност за живота. Инцидентът стана в неделя вечерта на централно кръстовище в града. Ударили са се лек автомобил, управляван от 28-годишен мъж, и мотоциклет. И двамата водачи са преминали на червено. След сблъсъка моторът помита двама пешеходци, един от които е тежко пострадалото момиче.

Реклама

За нещастие тежките инциденти в градове и села не са изключения. И немалко от тях приключват трагично, почерняйки не едно и две семейства. След всяка от тези трагедии властите обещават да "вземат мерки" и всичко си продължава по старому.

Само преди месец ТИР помете лек автомобил в Айтос. При инцидента загинаха деца на 5 и 9 години и техният баща Нури на 33. Местните хора от години се борят камионите да не минават през града, но засега без успех. Пак в Айтос и отново през септември, но миналата година, шофьор на камион помете 12 коли на светофар. Един от автомобилите е с газово устройство, което е предизвикало взрив. Пътуващата на задната седалка 28-годишна жена от Търговище загива на място.

Жестока трагедия се случи и през 2014 година в Стара Загора, когато 4-годишният Паоло загина, след като беше блъснат от джип на пешеходната зона в града.

Зад волана на мощното возило бе 44-годишният Георги Сапунджиев. Момченцето издъхна пред очите на родителите и сестричката си Анджела, докато кара колело. Зловещата случка потресе цяла България и провокира редица въпроси за сигурността на децата по улиците. Година по-късно Сапунджиев беше осъден за причиняване на смърт по непредпазливост при управление на МПС - 9 години затвор. Но понеже призна вината си, присъдата му беше намалена с 1/3 до 6 години.

Преди 8 години голяма трагедия се разигра на натоварения столичен булевард "Цариградко шосе".

На 10 юли 2013 г. около 20,30 часа такси се вряза в автобусна спирка пред търговски център. Пострадаха 12 души, като 26-годишната Станислава Асенова почина в болницата няколко часа след инцидента. Две седмици по-късно си отиде и 6-годишната Елена. Останалите 10 души получиха тежки наранявания и претърпяха сложни операции. Сред пострадалите беше и майката на малката Елена. След инцидента пристигналите на мястото полицаи правят на Куртев изследване за алкохол с дрегер, който отчита 1,8 промила алкохол в кръвта. Взетата кръвна проба е отчела наличие на 1,5 промила. Самият Куртев призна по време на делото, че е пил мента с приятели няколко часа преди инцидента.

Реклама

Смъртен случай със сериозен обществен отзвук имаше през лятото на 2019 година.

33-годишният румънец Адриан Крецу прегази 4-годишно момиченце, докато паркира колата си на паркинг в Морската градина във Варна. Впоследствие детето почина и това провокира дебати дали трябва да се допускат превозни средства в парковото пространство.

Румънският водач се движел на първа предавка със скорост около 7,7 км в час, когато колата му ударила 4-годишното момиченце, то изгубило равновесие и паднало пред автомобила на подсъдимия Крецу. Предвид ръста му - около 1 м, тялото попаднало между предните две гуми на колата. След удара в детето Крецу три пъти дал назад с колата си, като изминал около 2 метра и с предната си лява гума прегазил момиченцето. Вследствие тежката черепно-мозъчна травма то починало.

Тежък инцидент имаше и преди две години, когато 5-гoдишнo дeтe зaгинa в Руce, cлeд кaтo бe блъcнaтo oт кaмиoн. Малката Марая ce e рaзхoждaла c бaбa cи, кoгaтo тежкото возило e връхлeтяло oтгoрe й. След инцидента шофьорът избяга, но по-късно беше заловен - 76-годишният Петко Славов. Първоначално той бе осъден на три години затвор, но на втора инстанция съдиите добавиха още 12 месеца към престоя зад решетките. Присъдата се увеличи, защото го признават за виновен, че е избягал от местопрестъплението. На първа инстанция Русенският окръжен съд го оправда по това обвинение.

Преди 5 години турски тир, пътуващ към Румъния (по главния път Свиленград - Русе), прегази и уби на място 6-годишно момченце в старозагорското село Паничерево. Изневиделица Юлиян се оказал под гумите на тежкия камион и бил буквално размазан върху паважа на пътя.

Две емблематични лица изгубиха живота си при катастрофи в столицата. Миналата година навръх Великден Милен Цветков издъхна, след като спира на червен светофар и в него се забива управляваният от Кристиан Николов джип. Делото по случая още продължава. Емил Трифонов, по-известен като Кембълът, загива на 17 март 2007 г. Това става при тежка катастрофа на бул."Цариградско шосе", докато пътува в автомобил, управляван от водач, който е употребил алкохол.

Реклама
Реклама
Реклама