Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/10396732 www.bgdnes.bg

Минчо Празников се ваксинира и пусна бюлетина

Избра еднодозовата "Янсен" 

Страничните реакции не ме спират да отида до урните, заяви легендарният метеоролог 

Две важни обществени действия в една седмица белязаха последните дни за легендата на българската метеорология Минчо Празников.

Реклама

83-годишният доайен на слънцето и дъжда си постави еднодозова ваксина "Янсен" миналата седмица, а вчера отиде да гласува.

"Ваксинирах се, защото е наистина важно всички да го направим и да съхраним живота си. Поставиха си еднодозова ваксина, така прецених. След това се появиха странични реакции, задържах се на легло, но въпреки това се чувствам добре. И нямаше нещо, което да ме спре да дам своя глас на изборите", разказа пред "България Днес" за последните си няколко динамични дни Празников.

"Трябва да се гласува, независимо за кого. Имаме възможност да изразим мнението си и е редно да я използваме. Трябва да го правим и заради децата си, за да живеят по-добър живот. Не мога да разбера как има хора, които не отиват до урните, а после протестират, организират стачки и са недоволни. Къде са били, когато е трябвало да се гласува?!", попита риторично Празников, който не среща проблеми с машинното гласуване и успява да се справи с общественото предизвикателство в неделния ден.

Той добави, че хората, които вчера са останали безучастни, не заслужават да бъдат показвани в публичното пространство. Място имат там единствено тези, които са пуснали бюлетини.

Празников е имал по-близък досег с политиката, след като през 2001 г. се кандидатира за депутат. Той водеше листата на Гергьовден-ВМРО в Кърджали, но не събра достатъчно гласове, за да влезе в Народното събрание. И остана в историята с работата си на синоптик в продължение на десетилетия.

"Здравето е най-важно в тези времена. Надявам се коронавирусът да отмине и да заживеем, както преди. Чувствам се неприятно заради пандемията. Повече време стоя вкъщи и се надявам да не се срещам с вируса. Нямам сериозни оплаквания. Единственият проблем ми е кръвното", добавя Празников.

Реклама

"Освен съпругата ми моя любов беше и активната професионална дейност десетилетия наред. Но, както забелязвате, годините минават, а времето не спира да тече - това е законът на живота. Често се случва, дори и да ви се стори смешно, да ми се мярват пред очите диаграми и прогнози. Вярно е, че бивш синоптик няма, но едно е да си активен, друго е да си само наблюдател", добави метеорологът, който се наслаждава на пенсионерските си години.

Към днешна дата той запълва свободното си време с грижи за цветята си, които обожава, както и с разходки, макар и да излиза по-рядко и да спазва дистанция.

Реклама
Реклама
Реклама