Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/10827100 www.bgdnes.bg

Фолкпевицата Тони Дачева: Дъщеря ми нямаше търпение да се върне на училище

Синът ми се чувства по-добре вкъщи, споделя колежката й Антонина 

"Дъщеря ми Виктория нямаше търпение да се върне на училище. Социалните контакти много й липсват, иска да прекарва повече време с приятелите си."

Това сподели пред "България Днес" фолкпевицата Тони Дачева по повод завръщането от вчера на част от учениците в класните стаи. Вторият срок в София от 1-ви до 6-и клас, както и 8-и, 9-и и 11-и клас започна присъствено. През тази седмица учениците от 7-и, 10-и и 12-и клас ще учат дистанционно. Решението е на Столичната регионална здравна инспекция заради достигнатата 14-дневна заболеваемост от над 2000 на 100 000 души.

Реклама

"В първия й ден присъствено дъщеря ми беше тествана, като това се прави всеки понеделник. Всичко е наред. За нея е по-добре така - да ходи на училище, защото стана много време това стоене вкъщи и на децата започват да им липсват социалните контакти. Дай боже, пандемията да си отиде окончателно и децата отново да ходят нормално на училище, а ние да живеем в по-спокойни времена", пожела си Тони Дачева, която в неделя отпразнува 55-ия си рожден ден.

На различна позиция е нейната колежка Антонина, която вижда много предимства в обучението от вкъщи.

"Моят син е в 10-и клас и електронното обучение е по-добрият вариант за него, сам си го казва. Нека си го признаем - децата искат да отидат в училище не заради ученето, а за да се виждат с приятели и да щуреят. Който има желание да учи, ще го прави най-добре в домашни условия", коментира пред вестника Антонина.

Изпълнителката призна, че е силно разочарована от отношението на родителите към учителите последно време.

"Не знам защо някои хора не искат да разберат, че да си учител е най-трудната професия на света. Вместо това се случи така, че респектът към преподавателите някак си беше иззет от децата. Те не изпитват никакво уважение, както беше преди години. Наскоро видях случай за учител, ударил шамарче на дете, и то повръщало от стреса, а майка му обиколи телевизиите, за да разкаже колко голяма драма е. Извинявайте, но едно време, ако учител те набие, после вкъщи те донабиваха, защото не си проявил уважение. Нека да не представяме само едната страна, а да се каже и защо един учител си е позволил да удари шамарче. Вероятно ученикът не се е държал добре или са се струпали няколко лоши ситуации, които са довели до натрупване на напрежение", изрази своята позиция Антонина.

Реклама

Според нея децата трябва да бъдат възпитавани, че учителите са тяхното второ семейство и е нужно да ги уважават. "Точно заради такива ситуации предпочитам децата да учат от вкъщи", допълни певицата, която е известна, че казва мнението си право в очите и без заобиколни думи.

Илиян Михов-Баровеца:

Подготвен съм да преподавам и в двата случая 

- Г-н Михов, вие преподавате кларинет, саксофон и народно пеене, както и водите големия хор в столичното 144-о СУ "Народни будители". За вас кой вариант на обучение е по-добър - присъствено или дистанционно?

- Технически съм подготвен и за двата варианта. Особено при нас това е огромно значение. Виждам, че децата предпочитат да бъдат присъствено.

- Защо мислите, че искат да са в клас?

- Заради приятелствата. Контактите много им липсват и им омръзна да си стоят вкъщи. В началото бяха щастливи, че няма да ходят в училище, но след това осъзнаха, че всичко продължава прекалено дълго, и вече не бяха толкова радостни.

- Имате ли проблем с това част от децата да са вкъщи, а други да са в клас?

- Не, нямам случай, в който часовете ми да бъдат провалени. Отворил съм лаптопа, използвам мобилния телефон и говоря на присъстващите. Понякога записвам звуков файл с изпълнение на песен и им го изпращам, за да се упражняват правилно. Успявам да се справя с всяка ситуация.

Реклама
Реклама
Реклама