Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/10908302 www.bgdnes.bg

Мартениците пуснаха мустак

Шантави идеи за пролетно настроение 

Гномове изместват Пижо и Пенда 

Доли ЛУКАНОВА

Февруари преполовява и ни доближава все повече до Баба Марта. Пролетното настроение лека-полека обхваща страната. Градските улици заприличват на червено-бели морета заради сергиите с най-разнообразни мартеници. Традиционните пискюли, които най-често са под формата на Пижо и Пенда, вече отстъпват място на по-модерни и разчупени варианти. Ето и най-нестандартните идеи, които ще заразят всеки с мартенско настроение.

Хитът тази година са мартениците с мустак. След като се наложиха като моден аксесоар, търговците ги вкараха и в символите за здраве. Ръчно изработените мартеници са за любителите на по-алтернативната визия.

Реклама

Сред най-оригиналните предложения тази година е и Баба Марта, с която може да играете белот, сантасе или друга любима игра с карти. Може да си поръчате пълно тесте с тематични шарени картончета от интернет или да си ги потърсите на някоя сергия.

Гномчетата вече не завладяват само Коледа. Тази година те изместват и традиционните Пижо и Пенда. Симпатичните брадатковци се предлагат с червени и бели шапки и печелят сърцата на малки и големи. Баба Марта е помислила и за шофьорите. Ароматизаторът за кола със сигурност ще зарадва автомобилните запалянковци повече от червено-белия конец. На пазара могат да се намерят няколко разновидности на нестандартната мартеница - с Пижо и Пенда, с българския трибагреник или с мартенски пожелания.

За книгоманите се предлагат тематични разделители за книги. Въображението при тях е всеобхватно. Главно преобладават червено-белите багри върху картонените отбелязъци, други са украсени с пискюли, има и такива с животни. Страхотна изненада, особено за най-малките, са плетени животни, които тази година са залели пазара. Те са с разнообразни форми и размери и могат да се закачат на якето на малчугана или да се носят на врата.

Ако искате да избягате от клишето, по магазините и в интернет могат да бъдат намерени тематични тениски за най-близките хора. Така вместо стандартен конец за здраве ще подарите нестандартна дреха за тонус. Баба Марта и приятели раздават наздравици и поздрави за кума, кумата, бабата, дядото и цялата рода и намигат от тишъртката.

За по-големите деца се предлагат калъфи за телефон с щампирани Пижо и Пенда и надпис "Честита Баба Марта".

Реклама

Нестандартните предложения не спират до тук. Заради поскъпването на материалите и горивата тази година на пазара ще има по-малко китайски мартеници. Това мотивира българските производители и въображението им се е развихрило на макс. По сергиите може да видите мартеници, направени от бобови зърна или от орехови черупки.

Светещи гривни с корона за закопчалка също са много модни този сезон. Конци за здраве с висящи мустаци, кукери или захарни близалки в мартенски цветове впечатляват по празничните стелажи.

Вкусен поздрав за празника

За домакините, които решат да направят празнична вечеря у дома, кулинарите на Баба Марта също са готови с оригинален съвет. Салата с мартенско настроение със сигурност ще впечатли гостите около трапезата. За целта сварете и обелете няколко яйца, след което подберете домати с подобна форма (може да използвате пъдпъдъчи яйца и чери домати).

На всяко доматче и на всяко яйце се реже капаче и разменя с това на другарче от другия цвят. За очи се използват зърна от черен пипер, за уста маслини или чушки, а за останалото... въображение.

Лекуват бездомни животни

Продават мартенички, за да помогнат за лечението на бездомни животни във Велико Търново. Червено-белите украшения са ръчно изработени от организацията "Приятели на животните ВТ". Средствата от тях ще бъдат използвани за лечението на безпризорни четириноги, пострадали от човешко насилие. Пролетните символи са изцяло в унисон с мисията на организацията, тъй като в тях са вплетени изображения на различни животни. Цените са символични, като най-скъпият артикул е 5 лв. Могат да бъдат закупени от страницата на организацията във фейсбук.

Реклама
Реклама
Реклама