Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/11071941 www.bgdnes.bg

Пенсионираха емблемата на БДЖ

Леля Керка прекарва 38 г. в железницата 

Започва на гарата в Карнобат заради униформата 

Доли ЛУКАНОВА

Пенсионираха легендата на БДЖ - леля Керка, научи "България Днес".

Вечно усмихната разпределител-гара ще се отдаде на заслужена почивка след 38 г. вярна служба на БДЖ в Карнобат. Десетилетия наред леля Керка изпраща пътниците най-вече до Бургас и винаги им пожелава лек път.

"Много весел и усмихнат човек! Определено създаваше настроение на перона. Ще ни липсва зарядът й", коментират пред вестника нейни колеги от гарата в Карнобат.

Реклама

Керка Ченешева е живата легенда на железницата и помни строежа на гарата. Започва работа през далечната 1984 г. от най-ниското ниво "вагон-описвач", за да достигне до "ръководител на движението". Тогава гарата е съвсем малка, само с един коловоз.

Колоритната дама пробива в една типично мъжка професия с много труд. Преминала е редица курсове за преквалификация. Чаровната разпределителка стана истинска звезда във филм на БДЖ.

"Много ми харесваше униформата, това е причината да започна работа в БДЖ", смее се веселата разпределителка.

Но всъщност, както тя самата споделя, семейството й се оказва генетично свързано с железницата. Дядото на леля Керка е работил в товарна гара, а сега и двамата й синове също са в БДЖ - малкият е машинист, а големият е постови.

"Това е емоционална професия, всеки ден е различен. Знаем само влаковете кои ще са, но хората се менят. Тук започна моят професионален път и тук завършва. Излизам втора категория пенсионерка. Дай боже, дълги години да си взимам пенсията", допълва емблемата на БДЖ. Желаем й успех и добро здраве!

Реклама
Реклама
Реклама