Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/11131317 www.bgdnes.bg

Отровата убила лешоядите за секунди

Хранили се от трупове на кучета, дори не успели да излетят 

Бай Иван, Враца, Българ и Мичев-Боев са загиналите птици 

За секунди отровата е убила четирите черни лешояда, които бяха открити мъртви край сливенското село Тича.

Това разкри пред "България Днес" Николай Терзиев, който заедно със специално обученото куче Барс работят по откриване на убити и отровени животни. Бай Иван, Враца, Българ и Мичев-Боев са имената на загиналите птици.

Реклама

По-рано тази седмица бяха намерени труповете на черните лешояди, един обикновен мишелов и две овчарски кучета, от които са се хранели птиците. Вероятно кучетата са били отровени, а труповете им изхвърлени, където ги намират лешоядите, ядат от тях и се отравят на свой ред, обясниха от "Зелени Балкани".

"Птиците са загинали веднага след като са се хранили от починалите кучета. Отровата ги е убила толкова бързо, че не са имали време дори да излетят. Когато пристигнахме с Барс на място, той откри на около 140 м встрани труповете на два чакала. Те също вероятно са се хранили от кучешките тела. Чакалите са доста по-издръжливи животни и са успели да изминат известно разстояние, но накрая и те са паднали. Открихме телата им един до друг, което показва, че смъртта им е настъпила едновременно. Представете си за колко силен токсин говорим, животните не са имали никакъв шанс", сподели още Терзиев.

По думи на експерта разпръскването на отрова се прави най-често по две причини - опит за заличаване на наземен хищник, който създава проблеми на домашните животни, или личен проблем със съседско куче. Според Терзиев двете кучета край Тича са били отровени на друго място и след това са захвърлен на склон в гората.

"Всички доказателства за извършеното престъпление бяха събрани и ще бъдат изследвани. На отровените животни ще бъде направена аутопсия в Спасителния център за диви животни към "Зелени Балкани" в Стара Загора, като ще се съберат тъкани, които ще се изследват от лаборатории в България и Испания", добавиха от още от "Зелени Балкани".

От там разпространиха информация и за лешоядите жертви. Три от тях са дарени от Испания с идеята за възстановяване на българската популация. Враца идва през 2019 г. и по-късно е освободен в Природен парк "Врачански Балкан". Българ и Бай Иван пристигат от Испания през 2020 г. и са пуснати в ПП "Сините камъни".

"Четвъртият е "нашето дете" Мичев-Боев - така чакано 30 години. Излюпен на 19 май 2021 г. на територията на Котленска планина и волно полетял в българското небе. Колко много се радвахме, че миналата есен не пое да скита немил-недраг из чуждите земи. Защото по време на тези скитания младите и неопитни птици често не оцеляват. Но ето, че съдбата му е била да загине на родна земя", заявиха от "Зелени Балкани".

Реклама
Реклама
Реклама