Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/11175420 www.bgdnes.bg

Наско Канара наследи легендарен акордеон

77-годишният музикант вече притежава инструмента на великия Ибро Лолов 

Скъпо наследство получи Наско Канара, научи "България Днес"!

Създателят и ръководител на оркестър "Канарите" Атанас Стоев вече е горд притежател на прочутия акордеон на легендата на българската музика Ибро Лолов.

Наследяването на инструмента, който е оценяван на много висока сума, не е никак случайно и има своята предистория. Синът на Ибро Лолов - Иво, се обадил на Стоев и съобщил решението на неговото семейство точно той да наследи акордеона емблема, защото всички те вярват, че Наско и оркестър "Канарите" ще сътворят прекрасни нови мелодии с инструмента, които ще радват хиляди българи по целия свят. Наследникът искал също ценният акордеон да попадне в ръцете на добър и грижовен стопанин и в същото време приятел на баща му.

Реклама

"Благодаря за голямото доверие. Жестът на Иво Лолов точно при мен да дойде акордеонът на баща му много ме трогна. С Ибро бяхме големи приятели - и като музиканти, и семейни. Когато "Канарите" отбелязваха 20 години на сцена, точно Ибро Лолов и неговият оркестър свириха в Чирпан да ни поздравят. А ние бяхме специални гости на неговия юбилей в НДК – София, след това. Много пъти заедно сме били на сцената, свирили сме заедно и сме се надсвирвали", сподели изключително развълнувано 77-годишният лидер на "Канарите".

Приживе Лолов (музикантът почина на 83-годишна възраст през 2015 г. - б.а.) беше изпълнител на българска и циганска народна музика. Най-популярният наш акордеонист във втората половина на XX век, той създава ново течение в българската акордеонна музика, като стилът му се базира на коленната форма и техническата виртуозност с почти пълно откъсване от импровизацията.

"Да свиря на този акордеон е гордост, но и отговорност. В памет на Ибро Лолов вече работя по няколко нови мелодии, които тази пролет оркестър "Канарите" ще запишат в студиото", добави благодарният Стоев, като по този начин ще вдъхне втори живот на инструмента.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама