Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/11434969 www.bgdnes.bg

Благодатният огън се спусна в църквата "Свето Възкресение Господне" в Ерусалим

Благодатният огън бе спуснат днес в църквата "Свето Възкресение Господне" в Ерусалим на фона на нарастващо напрежение с Израел, предаде Асошейтед, цитирана от БТА. Причината са нови ограничения за посещенията тази година с аргумента, че те са необходими заради сигурността.

Израел заявява, че иска да предотврати нова катастрофа, след като 45 души загинаха миналата година, стъпкани от тълпата на еврейски религиозен фестивал. Християнски лидери казват, че няма нужда да се променя церемония, която е била провеждана от столетия.

Реклама

В тесните предели на старата част на Ерусалим, където евреи, християни и мюсюлмани трябва да споделят светите за своите религии места, независимо от неохотата си, дори и малки промени могат да внесат смут. Градът вече стана свидетел на седмица на сблъсъци между палестинци и израелската полиция в намиращата се наблизо джамия "Ал Акса", третото най-свещено място за исляма. Тя е разположена на хълм, който е най-свещеното място за евреите, които го наричат "Храмовия хълм",.

Тази година големи еврейски, християнски и мюсюлмански празници съвпаднаха по време, на фона на подновеното насилие между израелци и палестинци. Напрежението нарасна, докато десетки хиляди се събираха в старата част на Ерусалим, за да посетят някои от най-свещените места за трите религии за пръв път от вдигането на коронавирусните ограничения.

Източноправославните християни вярват, че в съботата преди Великден в църквата "Свето Възкресение Господне" се е появил чудотворен огън. Базиликата е построена през 12 век на мястото, където според християнската религия Исус Христос е бил разпънат, погребан и възкръснал.

Днес Ерусалимският патриарх Теофил Трети влезе в "Светата едикула" - параклис, построен на мястото, където според традицията се намира Гробът Господен, и се върна с две запалени свещи, като предаде огъня на хилядите хора, чакащи със свещи в ръце.

Източникът на Благодатния огън е грижливо пазена тайна от столетия. Преди две години църквата беше практически празна заради локдауна, но Израел взе мерки за изпращането на огъня в чужбина. Миналата година присъстваха стотици, въпреки ограниченията за пътуване и факта, че на церемонията се допускаха само напълно ваксинирани лица.

Тази година Израел приложи закон за безопасност на събиранията, който ограничава броя на присъстващите въз основа на наличното пространство и броя на изходите. Властите заявяват, че искат да предотвратят повторение на паниката на връх Мерон в северната част на Израел, на церемония, на която присъстваха 100 000 души, предимно ултраортодоксални евреи. Това беше една от най-големите трагедии в историята на страната и властите бяха подложени на сериозни критики за предполагаемата си небрежност.

Реклама

"Никога няма проблем, докато не се появи такъв и точно това се случи миналата година в Мерон", заяви Таня Берг-Рафаели, директор на отдела по междурелигиозни въпроси в израелското външно министерство. Ако нещо се случи в църквата "Свето Възнесение Господне", "ние ще трябва да понесем отговорност и искаме да избегнем какъвто и да било проблем", добави тя.

Властите заявиха, че ще разрешат на общо 4000 души да присъстват на церемонията за слизането на Благодатния огън, от които 1800 в самата църква. Берг-Рафаели добави, че израелските власти поддържат тесни контакти с църквите и ще допуснат повече хора догодина, ако могат да бъдат отворени повече врати в базиликата.

Християнски лидери отхвърлиха всякакво налагане на ограничения, заявявайки, че те нарушават религиозните свободи. Църквата "Свето Възкресение Господне", също като джамията "Ал Акса", се управлява от десетилетни неформални споразумения и промени, които може да изглеждат дребни, са водили до насилие, включително печално известни сбивания между монаси от различни деноминации.

По-рано този месец Ерусалимската патриаршия заяви, че ѝ "стигат толкова полицейски ограничения на свободата на вероизповедание".

"Ерусалимската патриаршия реши, по волята на Господ, че няма да прави компромис с правото си да предоставя духовни услуги във всички църкви и площади", заяви тя. "Молитвите ще се провеждат, както обикновено". Според патриаршията в нормални години присъстват до 11 000 души.

Полицията прегради главния вход на християнския квартал с барикади. Големи тълпи се мъчеха да влязат, докато полицията пропускаше един по един местни жители и някои чужди туристи.

Реклама
Реклама
Реклама