Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/11461738 www.bgdnes.bg

Народната певица Янка Рупкина: Корави сме! Ще оцелеем и в газовата криза!

Ще бъде трудно след спирането на синьото гориво, но ще се справим, казват певци, актьори и спортисти

"Не знам как ще оцелеем, след като Русия ни спре газа, но нали сме корави - няма да загинем! Ще оцелеем и в тази криза! Не може за всичко да разчитаме все на Европа" - категорична е пред "България Днес" народната певица Янка Рупкина.

Реклама

Известни български актьори, писатели, спортисти и певци се обединяват около мнението, че ще ни бъде много трудно, но някак си ще трябва да се оправим след спирането на руския газ. Някои от звездите вече виждат трудностите, които се задават, други са по-оптимистично настроени.

"Докога пак с криза? Как да издържим на това постоянно увеличение на всичко? Много ще е трудно за всички. Дано оцелеем!" Така коментира спирането на доставките на газ от Русия за България актрисата Анета Сотирова.

"Не знам как ще я караме! Ние се отопляваме с нафта, което е още по-скъпо, но ще преминем към някакви алтернативи. Ние каква я мислихме, политиците не я мислят същата", уточнява Сотирова.

"Я стига сме се оплаквали! Трудно е положението, така е, но щом сме на крака, щом се движим, всичко ще се оправи. Не може само да се разчита на тая държава, трябва сами да си помогнем. Не съм зависима от газ и работя постоянно. Имам си градинка, отглеждам си колкото мога да изям аз и близките ми. Не се оплаквам", казва 80-годишната народна гордост Валя Балканска, чийто глас излетя в Космоса с песента "Излел е Делю хайдутин".

Силно притеснен обаче е Здравко от дует "Ритон".

"Ние в Банкя не сме на газ, но всички косвено ще пострадаме, ако има драстични мерки. Пак се оказа, че сме най-големите умници на Европа. Повечето страни се съгласяват да плащат в рубли, а ние излязохме най-големите герои и отново сме на грешната страна. Съжалявам, че гласувах за това правителство", изрази мнение мъжът на Катето от "Ритон".

Реклама

И актьорът Ивайло Калоянчев, който обитава къща в Банкя, също мисли върху алтернативи за отопление.

"Семейството се отопляваме на газ, но имаме вариант и за пелети. Това ще ни е план "Б", надявам се до есента да се подобрят нещата и да не плащаме големи сметки", каза наследникът на Георги Калоянчев, който живее със сина си и майка си Валя извън София.

Благодарна, че не разчита само на себе си, но и на децата си, в трудната ситуация е и наследницата на големия Николай Хайтов - Елена. 75-годишната дъщеря на писателя разчита не само на пенсия, но и на помощ от децата си.

"За щастие, не се отопляваме на газ. С климатици сме, но на нашето поколение ще му е много трудно да се справи с тази криза, при тези цени на храната, лекарствата, пенсиите. Увеличението на газа е ужасна новина, нетърпима бих казала. Сякаш политиците искат не три, а девет кожи да смъкнат от гърба на българския народ. Добре, че не съм сама и ми помагат", казва писателката.

"И аз мисля като Валя Балканска, съгласна съм с нея, че каквото дойде, трябва да действаме в движение. Не съм от София, но имам апартамент там и съм на ТЕЦ, със сигурност ще се вдигне и топлата вода, ако България изпадне в криза с газа. Но ще си купя бойлер тогава. Все ще оцелеем", с усмивка сподели изпълнителката на "Бяла роза" Славка Калчева.

В добро настроение и оптимизъм посрещна новината за проблема с газа и носителят на три олимпийски медала, петкратен световен и европейски шампион по борба Александър Томов.

"Всеки ще се спасява поединично, макар че много си помагаме българите, когато се наложи. Място за паника няма, лошото е, че като поскъпне газът и бензинът се вдига, едното е свързано с другото. Няма оправия, но никога не съм обичал да се оплаквам, та и с това ще се справим, щом ни е дошло до главата", казва 73-годишният български шампион.

На специална пресконференция вчера сутринта енергийният министър Александър Николов обяви, че ограничения на газоподаването няма да има и че държавата е осигурила алтернативно снабдяване за поне един месец.

Всъщност това не е първият път, когато Русия спира газа за България. На 7 януари 2009 г. доставките пак бяха спрени напълно след спор между Москва и Киев. Кризата тогава продължи само пет дни, но горчивият урок за пострадалите насред зимата държави беше ясен - не може да се разчита на Русия за енергийната сигурност.

Реклама
Реклама
Реклама