Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/11723191 www.bgdnes.bg

Папагалът Роберто купува бира

Пернатият Майкъл играе баскетбол 

Какадуто Чико е най-бързият с тротинетка в света 

Доли ЛУКАНОВА

Папагал може купува и носи бира и напитки на собственика си! Роберто дори си плаща за питието, преди да го занесе на собственика си.

"Давам му две левчета, той отива до вендинг машина, слага парите, чака напитката да падне и ми я носи", разказва пред "България Днес" собственикът му Калоян Явашев от Бургас.

Реклама

Пернатото животно е от порода папагали ара арлекин. Типично в карибски стил, птицата не обича да си дава много зор и го раздава по-лежерно. Роберто е на 9 години и хич не си пада по игрите за разлика от приятеля му Майкъл, който кипи от енергия.

"Доста е енергичен, не спира да обикаля, постоянно търси нещо, все рови някъде. Когато отида пред клетката, винаги скача на вратата и чака за контакт с мен. Има толкова много енергия. Затова реших, че това ще е нашият спортен папагал", допълва бургазлията Явашев.

Безспорно Майкъл е най-добър в баскетбола. 8-годишната военна Ара взима топката с човка и я вкарва в коша. Калоян му е изработил специален баскетболен обръч за неговите размери и ако го остави без проблем, Майкъл може цял ден да прави папагалски забивки. Сред другите любими занимания на зелената птица са пъзелите. Майкъл грам не се затруднява да реди фигури и да разпознава цветове.

"Всеки папагал си има някакъв талант, който се мъча да открия, за да може да блесне. Своенравни са, обучението на един може да е много дълъг процес. Трябва да се усеща настроението на животните. Не може да го натискаш, когато ти показва, че това не е неговият ден. Поднасям дресировката като игра, животното също трябва да се забавлява", разказва дресьорът.

Калоян се занимава с папагали над 20 години. Навремето емигрира за Канарските острови, където се опитва да си намери работа. Опитите му удрят на камък, докато един дресьор на папагали не решава да му даде шанс. Така Калоян се запознава от близо с обучението на птици и разбира, че с това иска да се занимава цял живот. След като понатрупва опит, се сдобива с няколко папагала и се връща в България, за да запознае хората с невероятния им интелект и безкраен талант.

Сред своите 22 таланта татко Калоян, има и един световен шампион. Какадуто Чико е най-бързият папагал с тротинетка в света. Само за 14 секунди 6-годишната птица минава пет метра възкачена на тротинетка. Наскоро папагалът гостува в специално италианско предаване за рекорди, където постижението му беше проследено и записано от специалисти. Чико държи в напрежение Калоян до последно. Спира по средата на трасето, за да се огледа, както и на два пръста от финала решава да си почине. В крайна сметка птицата става безспорен победител в дисциплината.

Реклама
Реклама
Реклама