Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/19168259 www.bgdnes.bg

Вдовицата на Волев коленичи и целуна ковчега му

Стотици изпратиха режисьора в последния му път

Една от най-трогателните сцени на опело на именит българин, посветил живота си на изкуството, разплака колеги, близки, приятели и почитатели на Николай Волев, дошли да се простят с него в столичната църква "Света София". Вдовицата на големия режисьор, отишъл си нелепо след падане от прозореца на апартамента си, коленичи пред току-що качения в катафалката ковчег на съпруга си и го целуна. Доротея Волева, в черно от глава до пети, едва пристъпваше, подкрепяна от сина на покойния си мъж от първия му брак с англичанка. Половинката на създателя на такива култови ленти като "Двойникът", "Да обичаш на инат", "Маргарит и Маргарита" погреба миналата седмица първия си съпруг - легендарния рок музикант Кирил Маричков, а само няколко часа по-късно загина на място и вторият й съпруг Николай Волев.

Реклама

Елена Петрова, чиято звезда изгря точно преди 30 години в римейка на "Козият рог", дело на Волев, се разрида на влизане в храма.

"Той беше суров и безкомпромисен към Системата. Такъв ще го запомня. И няма никога да забравя неговия завет - да си живеем живота, да правим кино и да обичаме на инат", промълви през сълзи известната актриса.

"Умират хората. Отиват си един след друг", клатеше съкрушено глава Христо Мутафчиев. Шефът на Съюза на артистите в България остави голям венец от името на организацията и се поклони пред тленните останки на своя по-възрастен колега.

"Сложен и смел характер, който остави за поколенията невероятни филми. Николай беше човек, който никога не се страхуваше да каже, че учителят по пеене не може да пее." С тези думи обрисува духовния и творчески портрет на покойния режисьор Виктор Божинов. Известният режисьор и продуцент сподели още, че и неговият баща е ценял високо лентите на Волев. "А любимият ми негов филм е "Да обичаш на инат", призна Божинов. Той припомни и какъв смут е предизвикал в средите на властта документалният филм на Николай Волев "Дом №8", посветен на обитателите на дома за хора с умствени увреждания в Горна баня.

С букет бели хризантеми в ръка пристигна да си вземе последно сбогом с именития режисьор и бившият министър на културата Вежди Рашидов в компанията на своята съпруга. Шефът на БТА Кирил Вълчев също уважи траурната церемония, а ръководената от него агенция бе уважила паметта на маестрото с голям венец бели цветя.

"До последно бе много жизнерадостен. Смееше се, закачаше се", коментираха колеги на Волев. Те изразиха и съжаленията си, че режисьорът е оставил недовършен важен творчески проект - сценарий за филм и за театрална постановка, над който е работил с изключителен ентусиазъм през последните месеци от живота си.

Редакцията изказва съболезнованията си на близките!

Четете още

Елена Петрова и Христо Мутафчиев се простиха с Николай Волев (Снимки)

Елена Петрова и Христо Мутафчиев се простиха с Николай Волев (Снимки)

Починалият Николай Волев седем пъти се разминал със смъртта

Починалият Николай Волев седем пъти се разминал със смъртта

Покойният Николай Волев: Цял живот съм бил свободен

Покойният Николай Волев: Цял живот съм бил свободен

Миналата година Николай Волев обяви, че е победил рака

Миналата година Николай Волев обяви, че е победил рака

Реклама
Реклама
Реклама