Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/11814761 www.bgdnes.bg

Жестоки инциденти преследват спортисти

Илиана Раева се спасява от самолет ковчег

Алберт Попов оцелява след падане в пропаст, ток удря Камата

Смърт, тежки катастрофи и ужасни инциденти преживяват българските спортисти. Някои се спасяват на косъм, други нямат този късмет и си отиват млади.

Последният случай бе с футболния национал Тодор Неделев. След катастрофа между два автобуса в Грузия капитанът на "Ботев" получава тежка черепно-мозъчна травма заради силния удар и счупените стъкла, като само бързата намеса на д-р Бисер Бочев спасява живота му. Тошко вече е добре и се очаква съвсем скоро да бъде транспортиран у нас с медицински хеликоптер или самолет. "Господ обича моето момче", каза неговата приятелка, но други нямат този късмет.

Реклама

Може би най-голямата трагедия с български спортисти е самолетната катастрофа през 1978 г. Съветският Ту-134 на БГА "Балкан" изпълнява редовен полет до Варшава. На борда е част от националния отбор по художествена гимнастика, който заминава на състезания. Тимът е воден от легендарната треньорка Жулиета Шишманова, а на самолета са още юношеският национален отбор футбол и младежкият баскетболен на Полша. Неочаквано край Ябланица полетът рязко сменя курса си и малко по-късно се разбива в река Бриша. Според неофициална информация самолетът избухва още във въздуха. Умират всички на борда - 27 българи, 39 поляци и 7-членният екипаж. Сред тях са треньорките Жулиета Шишманова, Румяна Стефанова, гимнастичките Албена Петрова и Валентина Кирилова, пианистката на националките Снежана Михайлова и съдийката Севдалина Попова. Изгряващата тогава звезда Илиана Раева се спасява като по чудо от самолета ковчег, в който е трябвало да се качи. Вечерта преди полета Илиана вдига висока температура и заедно с Нешка Робева вземат решение да не пътува.

Никога няма да бъде забравена и трагедията с любимците на народа Георги Аспарухов-Гунди и Никола Котков. Двамата пътуват за Враца за юбилейния мач по случай 50-годишнината на местния "Ботев". Гунди качва Котето в луксозното си "Алфа Ромео" и двамата тръгват, като по пътя си качват случаен стопаджия на бензиностанция. С висока скорост шофираната от Аспарухов "Алфа" преминава край прохода Витиня, където се удря в товарен ЗИЛ с голямо ремарке, който е препречил пътя. Гунди не успява да спре, колата се запалва и пътниците изгарят като живи факли.

Тежка автомобилна катастрофа преживява и героят от САЩ '94 Ивайло Йорданов. На път за Велико Търново през 1995 г. той загубва контрол над колата и се удря жестоко. Като по чудо не остава инвалид и се отървава само със счупени прешлени. От неговия клуб "Спортинг" идват направо в болницата в Търново и го транспортират в Португалия. Слагат му специален корсет и в продължение на месеци само лежи. Прохожда отново на рождения ден на дъщеря си и 6 месеца след катастрофата отново е на терена.

През сериозен пътен инцидент преминава и неговият съотборник в националния отбор Наско Сираков. На връщане от погребението на Трифон Иванов автомобилът на Наско се удря в друга кола, която прави неправилно обратен завой в насрещното платно. "Добре, че Наско е добър шофьор и веднага реагира. Извъртя колата и се ударихме странично, откъм моята страна. Още малко и голям сакатлък щеше да стане", разказва пред "24 часа" неговият спътник и кумец Мюмюн Кашмер. Няколко дни по-късно Сираков е приет в болница със съмнения за микроинсулт, но успява бързо да се възстанови.

Автомобилна катастрофа сложи на практика край на кариерата на друг футболист - автора на най-бързия гол във Вечното дерби ЦСКА - "Левски" Димитър Иванов. Нападателят на "червените" се разписва още в 36-ата секунда при победата над "сините" с 1:0 през 1999-а, но само година по-късно се блъска с колата си и получава множество травми. Принуден е да се откаже от футбола, въпреки че няколко години по-късно прави опит да се завърне на терена в отбора на Елхово.

На косъм от смъртта се разминава и най-добрият ни скиор Алберт Попов. През 2015 година по пътя от Зьолден към глетчера Ратенбах джипът с Алберт полита в пропаст и пада в продължение на 200 метра. Коланът спасява Попов и скиорът се отървава с контузия на глезена, спукано ребро и ударена скула. За съжаление, при катастрофата умира главният треньор на националния отбор по ски алпийски дисциплини Драго Грубелник. "За мен Алберт е целунат от Господ - каза години по-късно пред "България Днес" неговият баща Димислав Попов. - Бог го пази, за да продължи мисията си, която му е начертана отгоре. След този случай започнахме да вярваме много силно във висшите сили."

Реклама

Някои от най-добрите ни спортисти оцеляват и в криминални инциденти. През 2002 г. бившият футболен национал и доскорошен шеф в ЦСКА Стойчо Стоилов е прострелян четири пъти от бивш военен със законен пистолет. Неговата "Лада" засича джипа на Стоилов в Благоевград, след което между двамата избухва конфликт. В резултат Стойчо е прострелян два пъти в гърдите, един път в корема и веднъж в крака. Животът му е спасен след тежка операция в Благоевградската болница, но и до днес Стойчо куца заради инцидента.

Шампионът в бойните спортове Благой Иванов-Багата също бе близо до среща със смъртта. При бой в столично заведение боецът е наръган почти фатално с нож под мишницата, като раната стига чак до сърцето. Лекарите в "Пирогов" правят истинско геройство и успяват да спасят живота на Багата, който днес е звезда в бойните спортове в САЩ.

Господ отказа да прибере рано и гимнастичката Цвети Стоянова. Грацията полетя от 6-ия етаж на блока на баба си в "Надежда" и дълго време се бори за живота си. Тук отново лекарите в "Пирогов" правят нещо невероятно и днес световната шампионка е почти напълно възстановена от ужасяващия инцидент. Опит за самоубийство направи и шампионката по борба Биляна Дудова, която бе открита в хотел с нарязани ръце. Биляна изважда страхотен късмет, тъй като не са засегнати основни кръвоносни съдове.

Нелеп инцидент претърпява и най-голямата ни звезда Христо Стоичков. През 1998 г. Камата се поява със синини на лицето, като обяснява, че го е ударил 220 волта ток. Това става, докато Стоичков показва новата си къща в Бояна на бившия си съотборник от "Барселона" Алесанко.

Реклама
Реклама
Реклама