Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/12108753 www.bgdnes.bg

Папа Франциск замина за Канада, за да се извини на коренното й неселение

Папа Франциск замина днес на посещение в Канада, за да се извини на коренното население за тормоза и злоупотребите, на които е било подлагано в миналото от мисионери на Католическата църква, ръководили пансиони и сиропиталища, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Светият отец ще започне визитата си от Едмънтън, Алберта, където ще бъде посрещнат на летището от канадския премиер Джъстин Трюдо и Мери Мей Саймън, инуитка и първата генерал губернаторка на Канада от коренното й население. След това Франциск ще замине за Квебек, а после и за Икалуит, в най-северните части на Канада.

Реклама

Това ще е 37-ото пътуване зад граница на Франциск, откакто той бе избран начело на Римокатолическата църква през 2013 г. По време на тази визита папата ще насочи вниманието си към коренното население, съставляващо 5 процента от населението на Канада. С него се идентифицират три групи - индианците, метисите и инуитите.

От края на 19-и век и 90-те години на 20-и век около 150 000 деца от коренното население са били насила пратени в пансиони, спонсорирани от държавата, но повечето от тях управлявани от Църквата. Децата са били отделени от семействата си, от езика си, от културата си и често пъти са били жертва на насилие, понякога и на сексуални издевателства, отбелязва Франс прес. Смята се, че в тези институции са умрели близо 6000 деца. Според национална разследваща комисия става дума за "културен геноцид" в Канада. Миналата година бяха открити около 1300 анонимни гробове в районите на пансионите и това потресе канадското общество.

През април папа Франциск вече се извини за тази трагедия, срещайки се във Ватикана с делегация на коренното канадско население. Сега хиляди представители на коренното население очакват той да поднови извинението си на канадска земя

Официалната програма на визитата на Светия отец ще започне в понеделник, когато папата ще посети Маскуъчис, на 100 километра от Едмънтън, където ще има първа среща с местното население.

Франциск е вторият папа, който ще посети Канада, след папа Йоан Павел Втори, който беше там три пъти - през 1984 г., 1987 г. и 2002 г.

Реклама
Реклама
Реклама