Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/12730840 www.bgdnes.bg

Геният Радостин с втора награда "Джон Атанасов"

Ученикът е отличен за успехи в международни научни панаири 

За втора поредна година ученикът гений Радостин Чолаков спечели наградата "Джон Атанасов".

16-годишното момче от родопското село Барутин, което учи в Математическа гимназия "Акад. Кирил Попов" в Пловдив, още от малко дете впечатлява с познанията си в света на компютрите.

Отличието "Джон Атанасов" се присъжда на млади български учени в областта на компютърните науки с изключителни резултати, като миналата и тази година Радостин получи грамота от президента Румен Радев на тържествена церемония.

Реклама

"Грамотата, която получих, се дава на хора, представяли страната ни на международни олимпиади или научни конференции и форуми. В конкретния случай аз тази година имам награди от научните панаири Regeneron ISEF в Атланта (САЩ) и EUCYS в Лайден (Нидерландия), като на последния имам второ място в Европа. Като цяло смятам, че президентската инициатива за отличаване на младите хора в сферата е много полезна, защото, от една страна, ни мотивира да поддържаме нивото и занапред, както и служи да се запознаем със съмишленици там. От друга страна, мотивира и по-млади ученици да се борят за място сред наградените, като полагат и те съответните усилия. Аз, разбира се, съм щастлив от получаването на такава награда и пожелавам на все повече ученици да имат повод и те да я получат", коментира пред "България Днес" Чолаков.

Преди години Радостин впечатли "Гугъл" с приложение за забавни факти, а впоследствие разви инициативата за изкуствен интелект на български език АзБуки.ML. Гениалният младеж има победи в множеството ученически състезания по информационни технологии и информатика. Миналата година Радостин беше номиниран в престижната класация "30 под 30" за млади лидери под 30-годишна възраст на световно издание "Форбс".

Желаем му още по-големи успехи!

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама