Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/12897948 www.bgdnes.bg

Българският шампион във Формула 4 си търси гадже

Звезда в моторните спортове 

Никола Цолов помпа мускули във фитнеса, много е близък с Фернандо Алонсо 

Бързо набиращата популярност българска звезда в моторните спортове Никола Цолов е нападан от фенки от цял свят. Тийнейджърът постигна огромен успех, като спечели титлата в испанската Формула 4 за 2022 година.

Този триумф допълнително вдигна акциите на Цолов не само като пилот, но и сред дамите. Никола няма приятелка до себе си в момента, но не се знае колко дълго още може да устои на постоянните оферти, които получава. Голямата мечта на Цолов е един ден да стане част от Формула 1 и ако продължава да се развива в същите темпове, това е напълно постижимо пред него.

Реклама

Още повече че българинът има зад гърба си помощник като двукратния световен шампион Фернандо Алонсо. Двамата много са се сближили и са в непрекъснат контакт. Пилотът на "Алпин" дава безценни съвети на Никола за състезанията от испанската Формула 4, което в крайна сметка доведе до първото място.

"Алонсо много ми помага. Говорим след всяко състезание или сесия. Казва ми, че няма значение каква е колата, а важното е винаги да съм на 120% и да давам всичко от себе си на пистата" - разкрива Никола. Той има и други идоли в моторните спортове. "Айртон Сена е един от моите кумири и знаете, че той също се е състезавал с номер 12. Във Формула 1 много ми харесва и Макс Верстапен."

Цолов, който на 21 декември ще навърши 16 години, тренира усърдно не само на пистата с болида, но и във фитнес залата. Всекидневно той поддържа физическото си състояние, като помпа мускули. Именно подобни кадри с гирички в ръце увеличават харесванията от страна на мацки в социалните мрежи, макар за момента Никола да е все още непълнолетен.

Баща му Димитър е компютърен специалист. Когато синът му е на 9 години, татко му го води на картинг състезание в закрита писта в София, след което го записва на детски спортен лагер в НСА. По време на курса Николай Върбицалиев, бивш пилот във Формула BMW в Германия, казва: "Синът ти има голям талант". Така Никола се озовава в картинг академия за млади пилоти на пистата в Кюстендил. Печели с лекота републиканския шампионат в клас "Мини" през 2016 и 2017 г. Записва победи на състезания в Гърция и Румъния. Премества се в италианския шампионат, където през 2019 г. печели световната WSK OpenCup в клас "Мини". През 2020 г. прави дебюта си в клас "OK Junior" и достига до 7-о място в света.

Тази есен Цолов си гарантира титлата във Формула 4 още кръг преди края. Българинът остана недостижим от преследвача си Хю Бартър. Двамата донесоха и първото място в отборното подреждане на неговия тим "Кампос Рейсинг". От 18 старта българският пилот спечели общо 10 победи и записа в актива си 12 полпозишъна и 14 най-бързи обиколки. Миналия месец той участва в следсезонните тестове на Формула 3 на ФИА, карайки за отбора "АРТ Гранд При".

Реклама
Реклама
Реклама