Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/12983007 www.bgdnes.bg

Влакове горят всяка година

Трагедиите "Хитрино" и "Кардам" още тлеят

"Ако се бе случило през нощта, щяхме да изгорим. Много хора излязоха от влака без багажа си. В купето нямаше пожарогасители. Преди години 10 души изгоряха при пожар във влака, но никой не си е взел поука. Това не е инцидент! Това е безхаберие на "калинките" в БДЖ."

Това споделя Галина Димитрова в ефира на Дарик. Тя е пътувала в горящия влак София - Варна, който се запали в района на Каспичан в четвъртък. При инцидента изгоряха два вагона, а Галина благодари на три украински момчета, които помагат на хората да слизат от горящата композиция.

Реклама

За зла участ това не е единственият инцидент с горящ влак у нас. Преди него има множество влакове факли, някои от които завършили с жертви и пострадали, за разлика от последния случай. И по-лошото е, че очевидно никой не си взима поука от това!

На 14 февруари 2008 г. пожар в кушет вагон на влака София - Кардам уби 9 души. Огънят пламва 20 минути преди полунощ.

Сред загиналите в трагедията е и директорът на Националния археологически музей проф. Рашо Рашев. Дни след пожара на 5 март 2008 г. в страната бе обявен ден на национален траур в памет на загиналите Антоанета Апостолова, Валерия Желева, Галина Иванова, Даниел Вичев, Елена Халачева, Калчо Енчев, Мая Мишева и проф. Рашо Рашев.
Още не е избледнял и споменът за трагедията в Хитрино. На 10 декември 2016 г. 7 души загиват, а близо 30 са ранени след взрив на влакови цистерни, превозващи пропилен, в шуменското село. Над 200 пожарникари, спасители и полицаи работят за овладяване на ситуацията.

Само преди месец и половина пожар избухва във вагон на влака Монтана - Бойчиновци. Oгънят лумва около 10 часа, минути преди потеглянето на машината, когато все още няма хора. Запалва се първият вагон след локомотива, като композицията е с 3 вагона. Служители на гарата веднага помагат струпалите се до влака хора да бъдат отведени на безопасно разстояние. За щастие няма пострадали.

След подаден сигнал на мястото веднага пристигат три екипа на пожарната, които загасяват пламъците. След извършен оглед е установено, че причината за пожара е късо съединение.

Огнена стихия връхлетява и бързия влак от София за Бургас. На 4 май 2018 г. пламъците обхващат локомотива на композицията, докато влакът е спрял на жп гарата в Долно Езерово. Оказва се, че това е същият локомотив, който гори няколко месеца по-рано на гара Коньово между Нова Загора и Ямбол.

Реклама

Огънят е забелязан от превозните служители при влизането на бързия влак от София за Бургас в гара Коньово. Служителите реагират веднага, като евакуират хората от влака. Няма пострадали пътници и служители на БДЖ.

В края на август 2012 г. 300 човека бяха евакуирани заради огнена стихия от влака София - Варна. Пътниците са свалени между Червен бряг и Плевен.
На 26 юни 2013-а локомотив горя на жп спирка Охрид в община Бойчиновци. При гасенето на пожара са използвани над 20 тона вода. Нанесени са значителни материални щети на локомотива. При произшествието няма пострадали пътници.

Само ден по-късно възниква пожар и в локомотив, прикачен към пътнически влак Шумен - Варна. Причината е техническа неизправност.

При друг подобен инцидент кабината на дизелов локомотив и елинсталацията изгарят в пламъците. Влакът се движи по направление Нова Загора - Стара Загора и 16-те открити вагона са натоварени с въглища. Екипи на Спешна помощ преглеждат машиниста и неговия помощник, които за щастие не са пострадали сериозно.

На 11 май 2015 г. локомотив на товарен влак лумва край жп гарата в Любимец. Няма пострадали хора. Сигнал за инцидента е получен в 3.55 ч. сутринта.
Три месеца по-късно бърз влак от Видин за София принудително спира в района на гара Медковец. Причината за закъснението е скъсана контактна мрежа. Също през август 2015-а е получен сигнал за горящ локомотив, намиращ се на жп линия посока София в района срещу ВЕЦ Момина Клисура.

На място е установено, че е възникнал пожар в машинното отделение на втория локомотив от влаковата композиция, състояща се от два електрически локомотива и 20 закрити вагона, превозващи хладилници. Пожарът е ликвидиран за половин час. При произшествието няма загинали и пострадали. Предполагаемата причина е късо съединение в изглаждащия двигател.

На 24 април 2016 г. гори локомотивът на пътнически влак от Горна Оряховица за Шумен. Инцидентът става около 9,30 ч. в близост до жп гарата в Стражица. Композицията се движи с два вагона и четирима пътници. Машинистите подават сигнал на 112, откачват двата вагона, извеждат пътниците на безопасно разстояние и сами гасят огъня.

Часове преди първия учебен ден през 2016 г. пожар избухва и в локомотива на пътническия влак Бургас - Варна на гара Кликач. Запалва се и контактната мрежа. Машината е спряна от машиниста, няма пострадали хора.

Реклама
Реклама
Реклама