Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/13065664 www.bgdnes.bg

Mаестро Йордан Камджалов се завръща в зала "България" на 19 ноември

За първи път ще бъде на една сцена с музикантите от “Кварто” и „Симфонии за струнни“ на Шуберт и Шостакович

На 19 ноември, събота, в зала България, за първи път на една сцена ще застанат две от най-екстравагнтните имена в класическата музика у нас – маестро Йордан Камджалов и софийски камерни музиканти от “Кварто”. На 19 ноември от 19 часа те ще изпълнят „Симфонии за струнен оркестър“ от великите Шостакович и Шуберт.

Реклама

В деня на смъртта на Франц Шуберт – музикантите ще поставят началото на поредица концерти на композитори с имена, които започват със “Ш”. Идеята е на “Кварто”, а осъществяването й определено буди интерес далеч извън кръга на традиционните посетители на зала “България”. Лидерът на Кварто-музикантите, цигуларят Иван Пенчев споделя, че “това ще бъде и определено антивоенен концерт, защото в цялата музика са вплетени посланията “искам да живея”, “искам да бъда”, “не на войната”.

Допълнителен акцент в историята на събитието е, че маестро Камджалов за първи път е поканен да дирижира елитните софийски музиканти от “Кварто” за разлика от познатия за него модел – той да кани музикантите си.

В програмата за 19 ноември с премиера за България ще прозвучи Камерна симфония по Струнен квартет № 10 в ла-бемол мажор от Дмитрий Шостакович - Рудолф Баршай и Струнен квартет № 14 „Смъртта и момичето“ на Франц Шуберт - Густав Малер. Изпълнението се посвещава на 194-тата годишнина от смъртта на Франц Шуберт. Диригент - Йордан Камджалов.

БИЛЕТИ за събитието можете да намерите на касата на зала “България” и в мрежата на Eventim.bg. Цената им е от 20 до 60 лв. според мястото в залата.

История на произведенията:

За първи път в България ще прозвучи Камерна симфония по Струнен квартет № 10 на Д. Шостакович. Той я пише Струнен квартет № 10 само за десет дни през юли 1964г. Посвещава го на един от най-близките си музикални приятели - композиторът Моисей (Мечислав) Вайнбер. Премиерата на Десетия квартет на Шостакович е в Москва на 20 ноември същата година. Аранжиментът за струнен оркестър е дело на приятеля на Шостакович, диригент, виолист и създател на легендарния Московски камерен оркестър – Рудолф Баршай.

Реклама

В деня, в който се навършват 194 години от смъртта на Франц Шуберт ще прозвучи и неговия струнен квартет № 14 „Смъртта и момичето“, аранжимент за струнен оркестър Густав Малер.

Квартетът е завършен през март 1824г. и е част от особено нещастен период от живота на Шуберт. Той е с разклатено здраве и страда от чести пристъпи на депресия. Втората част на квартета е набор от пет вариации, базирани на мелодията на една от най-трогателните му песни, „Смъртта и момичето“, което дава и името на произведението.

През 1894 г., по времето, когато завършва своята симфония „Възкресение“, Густав Малер прави аранжимент на предпоследния квартет на Шуберт за струнен оркестър. Същата година дирижира в Хамбург само втората част от него. За първи път в своята цялост, аранжиментът на Малер прозвучава чак през 1984 г.

Реклама
Реклама
Реклама