Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/13071493 www.bgdnes.bg

Планирани до детайли са инкасо обирите у нас

Бронирани коли стават жертви на професионални бандити

Доста от апашите не са открити, други се предават, но си траят за пачките

Първият дързък инкасо обир у нас е още през социализма, най-изестният е ударът на Жоро Милионера, който задигна 1,5 млн. лева, които така и не бяха открити, а последният е отпреди ден.

На паркинга на мол до околовръстното вчера две коли с вероятно фалшиви украински номера запушват инкасо колата. Няколко въоръжени души с маски задигат крупна сума, приготвена за зареждане на банкомати, и се омитат. Малко по-късно са открити запалени и изгорени двата автомобила, а от обирджиите няма и следа.

Реклама

Хронологията назад във времето показва, че има няколко големи инкасо обира, извършвани в България. Някои от тях остават неразкрити, а в други случаи, макар че извършителите са заловени, парите така и не са намерени.

През 2021 г. четирима въоръжени мъже блокират инкасо автомобил в района на Перник. Обезоръжават охраната на бронираната кола и задигат голямо количество пари. При грабежа са откраднати половин милион лева. Ударът е професионално осъществен. Бус и джип паркират на паркинга на бензиностанция и заведение за бързо хранене. Бандитите чакат в засада цели два часа, за да дойде автомобилът. Преди това се предполага, че са следели маршрута на бронираната кола многократно, за да изпипат всички детайли. Номерата на буса и джипа на бандитите са издадени за други автомобили. Те не са фалшиви или крадени, а се оказва, че са на бракувани коли. Бусът прилича на такъв, който превозва работници. След успешната засада бандитите вадят пушки и патлаци. Това принуждава охранителите на инкасото да излязат. В този момент с приклада на пушката нападателите удрят единия от гардовете в лицето, прибират няколко чувала с пачки и се омитат в обратна посока по автомагистрала "Струма". Целият екшън е запечатан от охранителни камери. Все още няма и следа от отраканите бандити.

Само 4 месеца преди този удар друг инкасо автомобил бе ограбен. Разследващите предполагат, че двата обира имат връзка и може да са извършени от една и съща банда. Тогава сценарият е доста подобен. Екшънът се разиграва отново в Перник на 18 декември 2020 г.

Сигналът за удара е подаден към 16 ч. Тогава въоръжени и маскирани мъже нападат двама охранители. Прибират чувалите, в които има около 1 милион лева, мятат се на джипка и потеглят. Двамата охранители не са пострадали сериозно. Полицията веднага започна работа по установяването и задържането на извършителите.

Обирът се случи в един от крайните квартали на Перник, в близост до клиентски център на ЧЕЗ, който се намира в квартал "Могиличе". Грабителите са имали оръжие, но то не е използвано, казаха тогава от полицията. Работи се по версия, че обирджиите са имали вътрешна информация. Две години по-късно няма следа от тях. Разследващите са твърдо убедени, че става въпрос за една и съща банда и всички инкасо фирми в Перник все още са на тръни, да не ги погне професионалната банда.

Две години преди пернишките удари, през март 2018 г., двама мъже свалят шофьора на бус инкасо, който е спрял, за да събере оборота. Бандитите, които са с перуки, потеглят с инкасо автомобила и го закарват до място, където ги чакат други двама бандити с кола за бягство. Прехвърлят пачките в другата кола и се омитат.

Реклама

Първият от апашите е задържан само след три часа. "В близост до мястото, където правихме оглед, са установили едно лице, което се оказва съпричастно към извършеното деяние. Впоследствие са установени още четири лица в жилище. От тези четири лица със сигурност трима от тях имат участие към извършеното деяние", каза тогава наблюдаващият прокурор Красимир Янчев. Четиримата, погнати за удара, са криминално проявени, а двама са и осъждани.

В жилището, в което са намерени крадците, са открити три късоцевни бойни оръжия, боеприпаси за тях, както и патрони за автомат "Калашников". Открита е голяма сума пари, както и специфични опаковки, в които са транспортирани парите по изискване на VIP Security. Делото срещу бандитите още тече. Задигнатата сума е малко над 200 бона.

Година по-рано отново бе ударен инкасо автомобил - през септември 2017 г. трима мъже обират кола с близо 400 бона в нея. Зрелищният обир се разиграва в столичния квартал "Овча купел". Обирът става само на метри от столичното 149-о училище в оживения квартал. Тримата въоръжени нападатели погват охранителите на инкасото час преди полунощ. Вземат плячката и се омитат с тъмен джип. И тези бандити също потъват вдън земя.

Най-известен си остава случаят на Георги Енев, по-известен като Жоро Милионера. Перфектният обир на инкасо автомобила Енев извършва в Пловдив на 22 юни 2012 г. Тогава е на смяна и превозва с колегата си Манчо Юруков почти 1,5 милиона лева, собственост на три банки.

Ударът е планиран до детайли. Дни преди това Енев закарва стария си "Опел" на тиха уличка и чака удобния момент. Минават няколко дни и Жоро усеща, че моментът е настъпил. Когато инкасо колата минава по булевард "Никола Вапцаров", в близост до паркирания "Опел", под претекст, че иска да почерпи за продажбата на возилото си, Милионера моли колегата си да спрат, за да купи дюнери. Другият охранител слиза и тогава Енев бързо взема чувалите, мята ги в колата за бягство и се омита. След като скрива пачките, Милионера се предава на 5 юли същата година. Темида го заковава с 12 г. решетки. Но и до днес остава тайна къде са парите. Милионера бе освободен в края на март тази години, а впоследствие изчезна - най-вероятно с дълго чаканата си плячка.

Реклама
Реклама
Реклама