Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/13139829 www.bgdnes.bg

Инж. Кирил Кирилов, изследовател на природния феномен: Белоградчишките скали са били културен център в древността

От рисунките в пещерата Магура е създадена българската азбука

Кой е той

Кирил Кирилов е роден в Белоградчик преди 37 години. По образование е инженер. В момента е заместник-председател на местното археологическо дружество. В началото на 2008 г. вижда за първи път рисунките в пещерата Магура и оттогава започва собствено проучване на смисъла им. Паралелно обикаля и непознати места в района на Белоградчишките скали. Започва да публикува находките и анализите си и след няколко години с изненада осъзнава, че темата е интересна за много чужденци. Преди ден Белоградчишките скали предизвикаха и възторжения коментар на най-богатия човек в света - милиардера Илън Мъск.

- Г-н Кирилов, вие сте изследовател №1 у нас на Белоградчишките скали - и като природен феномен, и като място на древни мистерии. Какво според вас е мотивирало пионера на най-високите технологии в света Илън Мъск да напише коментар за тях в социалните мрежи?

Реклама

- Доколкото разбрах, не Мъск е публикувал коментар, а някакъв човек или група хора с лого "Естетика", а той е написал под тяхната публикация: "Почти съм сигурен, че това е било в "Елдън Ринг" - сериал с мистична тематика. Край Белоградчишките скали се снимаха допреди няколко години доста филми, но те не бяха в жанра мистерия.

- Защо един човек на точните науки като вас се е посветил на разгадаване на тайнствата, свързани с това място?

- Намериха се много сведения за древни писмености и символи на 6000 години, но реално на около 11 000-12 000 години, които са много еднакви. Това ме заинтересува и започнах да правя проучвания. Стигнах до извода, че някакво културно въздействие е излязло от тези рисунки в Белоградчишкия район и се е разпространило по света.

Белоградчишкият район в древни времена е бил много значим. В него е възникнала някаква философия, която е отразена в рисунките в пещерата Магура. За тези времена тя се е оказала много успешна и много добре се е възприела на множество места. И в онези периоди може да се твърди, че районът на Белоградчик е бил на практика един от най-важните центрове в света. Оттам е произтекла култура, която се е разпространила навсякъде.

- Вие сте се фокусирали най-вече към пещерата Магура. С какво привлече вниманието ви освен със суровата си природна красота?

- В древни времена тя е била библиотека, защото в нея е имало запис на знания и сведения. Имало е и училище, за да има посветени в тях. И много древни адепти са ходили в района на Белоградчик, там са били обучавани и той е бил популярен в древността. Това после се е изгубило, но според древната поговорка - "Където е текло, пак ще тече". Аз наблюдавам един процес, който сега се случва - някакво много бавно и постепенно завръщане към това Белоградчишкият район отново да има голяма роля в изграждането на културните взаимодействия по света. Но дали в рамките на нашия живот ще видим да се случи, не знам.

Реклама

- В едно от вашите изследвания твърдите, че в района на Белоградчишките скали е възникнала най-древната писменост в историята на човечеството. Това потвърдено ли е от български или чужди специалисти?

- Оказа се, че над десет азбуки от средиземноморския регион са подобни със символите от Магура. Най-шокиращото е, че там има цели 27 букви от българската азбука! За съжаление нито един палеограф не е коментирал нищо, все едно темата не съществува. Но по-интересното е, че тези символи са еднакви и по смисъл. В рисунките от пещерата Магура кръгът например означава целостта на нещо - и това се проследява в думи от българския като обръч, обхват... Тоест, смисълът е обхващане. Пълният член пък в рисунките от Магура означава онова, което има описание, което е изяснено.

- Което не е абстракция?

- Точно така. Оказва се, че нашата азбука е заета оттам, от рисунките. Някакви хора по онова време са знаели какво означават тези символи и са избрали една част от тях, с която да сътворят българската азбука. И смисълът на древните символи остава и досега един и същ в българския език. Това се е случило, както вече споменах, по цялото Средиземноморие. Финикийската писменост със сигурност почти изцяло е заета оттам.

- От над 20 години "новият Петър Дънов" - езотерикът Зор Алеф, провежда семинари и медитации със свои последователи в района на Белоградчишките скали. За тях това място е наситено с "особена енергия". И вие ли го усещате така?

- Да, знам за този човек, но не съм го виждал скоро там. На мен обаче постоянно ми се случваха различни преживявания, граничещи с мистичното, в този район. По принцип тези теми и въпроси признавам, че съществуват. Човек може да ги наблюдава почти ежедневно.

Най-силното мое изживяване датира от времето, когато влязох за първи път в Магура - тогава бях на 23-24 години. Почувствах сякаш някой много е страдал, за да вложи толкова интелект, усилия и старания да създаде тези символи, а ние сега дори не се опитваме да разберем какъв смисъл е скрит в тях и ги подлагаме на един омаловажаващ и елементарен прочит.

Там почувствах и че получавам нещо като възложение да разкажа за тази история. Да го наречем "послание от древността". Откакто усетих всичко това, започнах да възприемам и изследвам с лекота, без изобщо да се напрягам, символиката и значението на Белоградчишките скали, на пещерата Магура и на целия район.

Реклама
Реклама
Реклама