Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/17745347 www.bgdnes.bg

Доц. Мангъров на прага на епидемията: Всички трябва да минем през коклюша

Без истерии, болестта не е опасна за възрастните

Доли ЛУКАНОВА

"Коклюшът на практика трябва да мине през цялото, най-вече детско, население, за да се добие имунитет. И той ще е до следващия път, в който се натрупа отново население без имунитет. Това е така, защото ваксината, която се използва в момента, не създава групов имунитет."

Това обяви пред "България Днес" началникът на Детската болница по инфекциозни болести в София доц. Атанас Мангъров. По думите му ваксината, която е въведена през 2007 г., дава по-слаб имунен отговор и тази вълна на болни от магарешка кашлица, която наблюдаваме в момента, ще се повтаря на всеки 15-16 години.

Реклама

"Ваксината, която се използваше преди това, беше целоклетъчна и правеше коклюша на салата. Но даваше странични ефектни като вдигане на температура, зачервяване, понякога дори гърчове. От тази гледна точка новата ваксина е по-добра, но не създава групов имунитет и болният може да не боледува, но може да заразява", допълва инфекционистът.

По думите на специалиста при класическо протичане на коклюша острата фаза може да продължи 2-3 месеца. В този период болният кашля по няколко пъти на час. Втората фаза е същият период, но кашлицата е на по-малък интервал от време.

"Интересно е, че се създава възбудно огнище в мозъка. Това е при тези, които не са ваксинирани и коклюшът протича класически. Тогава ако ощипеш едно дете, причиниш му болка или нещо му се скараш, започва да кашля", казва още доц. Мангъров.

Специалистът потвърди и че ваксините, които се бият на 12-годишните деца и възрастните, са изчерпани от аптечната мрежа.

"За възрастните коклюшът не е проблем. Нищо няма да им стане. Който желае, може да си я купи и бие ваксина на всеки 5 години, но това е все едно 60-годишна жена да пие противозачатъчни. Няма нужда от истерии", успокоява лекарят.

Четете още

Атанас Мангъров пред "България Днес":  Ще има зомби вируси, когато Витоша изригне

Атанас Мангъров пред "България Днес": Ще има зомби вируси, когато Витоша изригне

Доц. Атанас Мангъров пред "България Днес": Новият COVID не е опасен!

Доц. Атанас Мангъров пред "България Днес": Новият COVID не е опасен!

Реклама
Реклама
Реклама