Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/13344004 www.bgdnes.bg

В помощ на нуждаещи се деца: Изкачват Черни връх по пълнолуние

Над 3000 човека вече са извървели пътя на лунна светлина 

Доли ЛУКАНОВА

Безстрашни планинари се отправят до най-високата точка на Витоша - Черни връх (2290 м) по време на пълнолуние. Смелчаците не се страхуват от върколаците, които излизат точно в този период, защото имат много силна мотивация - събират пари за нуждаещи се деца.

На 11 януари ще се проведе поредното благотворително изкачване. Мотото на събитието е "ЗаЕДНО ДОБРО", а преходът се случва всеки месец, когато луната става цяла.

Реклама

Няма ограничения и изисквания за участниците. Всеки, който реши, е добре дошъл в групата. Цената на приключението е 20 лв. 5 от тях ще бъдат похарчени за челници, батерии и други подобни неща, а по-голямата част от 15 лв. ще бъде дарена на дете в нужда. На всеки пет завършени събития организаторите се събират и решават при кого да отидат парите. Понякога самите участници в прехода им разказват някоя трогателна история и избират следващия им герой, за който да се борят.

"Човек разтоварва в планината, създава нови приятелства и се наслаждава на емоции. Целият стрес и натоварване от забързания град изчезва. Освен това се предоставя възможността да се дари за дете в нужда. Това е много важно, тъй като децата са нашето бъдеще, трябва да се грижим за тях", разказва пред "България Днес" организаторът Йордан Конов.

Преходът до върха отнема около 2 часа. Класическият маршрут започва от хижа "Алеко", където всички желаещи се събират в 19,30 часа. За хората без транспорт ще има организиран, и то безплатно.

Когато достигнат крайната цел, планинарите пият по един-два топли чая, който иска, хапва супа и релаксират за около час. След това поемат обратно надолу.

"Организираме това събитие за трета поредна година. До момента са се включили над 3000 човека", споделя още Конов.

Сред хората, на които успяват да помогнат, е един от най-младите и борбени писатели у нас. Иво Христов 14 пъти успява да победи смъртта. Момчето страда от рядкото заболяване неврофиброматоза - тип 2. Диагностицират го през 2014 г. До момента е претърпял 14 мозъчни операции, от които губи гласа и подвижността си.

Планинарите са провели 10 изкачвания, за да могат да съберат колкото се може повече пари за него, и успяват. Днес продължават с благотворителните каузи.

Реклама
Реклама
Реклама