Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/13350397 www.bgdnes.bg

Намериха елена беглец като Сашко

   Коледата е спасена! 

Доброволци и дрон се включиха в спасителната акция на животното беглец 

В нива бе открит северният елен, който близо седмица беше в неизвестност. В спасяването на екзотичното животно от разградското село Липник се включиха десетки доброволци, като каузата им силно прилича на мобилизацията за откриването на 12-годишния Сашко от Перник.

Северният елен избяга миналия вторник и оттогава следите му се загубиха. Впоследствие надеждата за откриването му се възроди, след като се появи видеоклип, на който се вижда как тревопасното животно тича на път редом до лек автомобил. Имаше версии, че еленът може да е отвлечен от недобросъвестен човек или да се е изгубил в гората, където да е станал жертва на хищници. Появиха се и шеги, че тревопасното е избягало, за да помогне на Дядо Коледа за посрещането на празниците.

Реклама

По подобие на изчезналия Сашко от Перник и тази история има щастлив край. Северният елен бе намерен вчера преди обяд и вече е при стопаните си. Собственичката Христина Панчева го описва като спокойно и кротко животно, което не се плаши от хората. Поведението му прилича на това на конете и лесно се доверява, ако му се привлече вниманието. Животното толкова е свикнало с хора, че предпочита да ходи по пътища и пътеки, а горите предпочита единствено за нощувка.

В издирвателната акция беше мобилизиран дрон, който да огледа района на разградските села Липник, Киченица и Дянково. Местните ловци също се включиха с подкрепа, като бяха предупредени да внимават да не се стигне до случаен отстрел. Беше изрично упоменато, че животинката има камбанка на врата и червено юларче, точно в духа на коледните празници.

"Еленчето ни е намерено! Благодарим на всички", написа в социалните мрежи Панчева. Преди откриването на елена младата жена обяви, че дава награда от 1000 лева на човека, който намери животното. Тепърва ще стане ясно дали паричният бонус ще отиде при някой от доброволците.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама