Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13358284 www.bgdnes.bg

Режисьорът на "Вина": Вместо "Добър ден" си казвахме "Наздраве!"

Новият сериал на БНТ научи Виктор Божинов да пие вино

"По време на снимките на сериала "Вина" се научихме да си казваме "Наздраве!", а не "Добър ден!". А допреди да започнем да развиваме темата му, не пиех вино. Отношението ми към него стартира от точка нула, точно като на главния герой на Зомбори - Филип."

Това сподели пред "България Днес" режисьорът на филма Виктор Божинов на предпремиерата на лентата във вторник в столичен мол.

Реклама

12-те епизода стартират на 5 януари по БНТ и всеки четвъртък ще ни приканват да ги проследим с чаша вино. Божинов е благодарен на БНТ и студио за тв филми "Екран" за възможността да се докоснат до този огромен капацитет в лицето на винопроизводството у нас.

"Оказва се, че България прави страхотно вино и има много потенциал. Много хора се занимават с това и държавата ни има огромен ресурс. Просто ни трябва добър маркетинг извън пределите на страната", сподели откритията си режисьорът и добави: "Виното се прави от хора. Когато те са свестни и добри, го зареждат с позитивна енергия и емоция. Затова вярвам, че виното е дух!", каза още Божинов.

С оглед на заобикалящата ни ситуация според него е добре да се поучим за вината и вината от вината.

"Дори и да се чувстваме виновни, не си признаваме. А човек трябва да си признае, ако е допуснал грешка, довела до вина! Живеем във време, в което всеки се смята за велик, а мнението му - най-важното и свещеното. Но дали хората обръщат внимание и осъзнават, дали си задават въпроси, или просто се плъзгат по повърхността... Всъщност, за да разбереш себе си, не трябва да оставаш на повърхността. А виното помага за това. Значи, все пак във виното е истината. Животът е по-хубав с чаша вино, а то е магия! Пожелавам на всички да намерят и видят себе си", допълни тв реализаторът.

Представянето на сериала "Вина" уважиха негови гости и приятели, сред които актьорът Робин Кафалиев, другото момиче на късмета Ива Екимова, всякакви ценители, журналисти от ефира на БНТ, както и изпълнителният директор на медията Емил Кошлуков.

Реклама

"Ако съдя по реакциите в залата - никой не мръдна, никой не шукна", каза той обнадежден, че това е знак за добър старт на филма, и добави: "Сериалът те сграбчва и ти предлага напрежение, хумор, любов, интрига - всички компоненти на хубав семеен филм, който всички ще могат да гледат. Кадрите са великолепни, екстериорът - разкошен, районът - фантастичен! Вината, които изпиваме, и вината, която носим в дисагите си, се връзват помежду си след 5-ата серия. Гледайте!".

За един от главните герои в лентата Владимир Зомбори това е дебют на големия екран, макар и по нищо да не му личи. Влади е брилянтен и съвсем естествен, сякаш не играе, а говори с нас. Половинката на невероятната негова колежка и любов в живота Весела Бабинова си партнира като съпруга Филип на друг млад талант, модела и актриса Кристина Верославова.

Според Зомбори сериалът говори за горчивата чаша, която човек изпива, защото вината остава винаги вътре в него.

"Всеки един от нас дълбоко в себе си съжалява за нещо сторено - малко или обръщащо живота му безвъзвратно. Но винаги вината ни съпътства в живота", казва той. За "съпругата му Марта" изборът й за участие е голяма чест, но и високо напрежение.

"Само от 2 г. и половина се занимавам с тази професия. Затова и участието си тук усетих като по-различно ниво от досегашната ми работа и заради респекта ми към актьорите. Но всеки си знае как се е готвил и какво е правил", сподели ни чаровната Криси.

Единият от операторите Георги Гвоздев е доволен, че филмът е сниман на специално място като района на Мелник. "Беше особено и имаше своята енергия. Беше трудно, тежко и жега през цялото време. Но мястото е заредено с друг вид сила. Смятам, че целият екип се чувстваше по друг начин. Всички по неведом път успяхме да хванем есенцията на района, колкото и да е неуловима. Толкова яко беше!", довери ни окото зад камерата.

Сериалът е създаден по идея на Симон Еди Шварц и е облечен в сценария на Ваня Николова, Нели Димитрова и Екатерина Николова. Изпълнителен продуцент на лентата е Надежда Цветкова и продуцентска компания „Брод Филм“, с режисьор по монтажа Нина Алтъпърмакова. Чуваме прекрасната музика заради композитора Петър Дундаков, а перфектните кадри радват очите ни благодарение освен на оператора Гвоздев, и на колегата му Калоян Божилов. Сериозна и специфична продукция като тази не може без професионалната консултация на Вили Гълъбова. А освен гореспоменатите актьори, във филма ще се любуваме още и на чудесната игра на Елена Телбис, Светлана Янчева, Параскева Джукелова, Михаил Билалов, Герасим Георгиев – Геро и др.

Продуцент е Българската национална телевизия.

Реклама
Реклама
Реклама