Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/13374248 www.bgdnes.bg

Обири и наркотици белязаха 2022 г.

Търговци на кръв и на трюфели на мушката на разследващите

Думнатото инкасо в мола и акция "Бяло" са сред най-паметните кримисъбития на изминаващата година

Думнатото инкасо от 5 милиона лева в столичен мол и мегаакцията "Бяло", при която бяха заключени за дрога близо 600 души, са сред най-паметните събития в криминалния свят за отиващата си 2022 г.! Освен обичайните акции срещу крадци, автоджамбази, дилъри и сводници през последните месеци на ченгетата им се наложи да се занимават и с по-странни "клиенти" като търговци на кръв и дедесари, изпрали милиони с трюфели.

Реклама

Безспорно най-големият удар тази година е на въоръжените бандити, нападнали инкасо автомобил в столичен търговски център на Околовръстното шосе. Задигането на 5 млн. лв. по изчисления на ченгетата прави грабежа най-касовия за България. Криминалисти припомнят, че обикновено при нападенията над коли инкасо са задигани суми от 200 до 400 бона. Изключение прави един от грабежите в Перник от 2020 г., при който са свити около 1 млн. лв., както и грабежът на 1,4 млн. лв., извършен през 2012 г. от охранителя Георги Енев - Жоро Милионера в Пловдив.

Експерти обясняват защо е успешен ударът на бандитите от мола. Предполага се, че причината в инкасото да се превозват толкова много пари е, че екипът е излязъл по маршрут, по който да зареди не само банкоматите в търговския център, а и още поне няколко устройства из района.

Екшънът се разигра на 15 ноември към 7,30 ч. сутринта, когато колата тъкмо започва обиколката си. Възможно е ако не съучастници, бандитите да са имали поне вътрешна информация, че точно в този ден и час предстои голямо зареждане, за което са взети касетите на няколко различни банки.

Разследващите обявяват, че издирват четирима или повече заподозрени. Не е изключена възможността в двете коли, с които нападателите бягат, да е имало и шофьори. Така извършителите може да набъбнат до шестима. Двете коли на обирджиите, които са били с украински номера, по-късно са открити опожарени.

В инкасото е имало двама мъже - шофьор и охранител, който е пълнил касетите с пари. Двамата са заплашени от маскираните и въоръжени бандити: "Излизайте и лягайте на земята". След това на гарда му щракнали белезници.

В началото на декември пранги оковават ръцете и на близо 580 души. Толкова са арестуваните при мащабната мегаакция "Бяло". По време на спецоперацията срещу наркоразпространението са проверявани представители на криминалния контингент и са тарашени съмнителни помещения на територията на цялата страна. Униформени проверяват 3000 района около училищата. Открити са повече от 10 нарколаборатории и оранжерии в градовете София, Варна, Дупница, Тутракан, Силистра, Шумен и др. Образувани са 470 досъдебни производства.

Реклама

При един от тарашите във великотърновското село Джулюница са намерени над 200 кг марихуана. Според криминалистите това възлиза на 400 хил. дози, които на улицата биха се шитнали за 6 млн. лв. Полицейската акция ударя бившата консервна фабрика в селото. Спипани са производителят на дрогата, организаторът на схемата и дилъри. Сред тях е и 16-годишно момче, което пласира трева сред съучениците си. Заради крехката си възраст то е пуснато под надзор от родител.

По данни на ченгетата дрогата е разпространявана основно сред гимназисти, а най-малкият потребител е само на 14 години. "Един от приоритетите ни беше хората, които разпространяват наркотици, да нямат достъп до нашите деца. Успяхме да стигнем доста високо в една такава престъпна верига. По темата наркотици сме на едно мнение - че държавата трябва да е безкомпромисна в борбата с престъпността", коментира вътрешният министър Иван Демерджиев.

Властите се заканиха да са безпощадни и към спекулантите с човешка кръв. В разгара на лятото беше разбита банда, превърнала кръводаряването в печеливш бизнес. При акция на антимафиоти през юли бяха задържани 10 души, а шестима от тях се сдобиха с обвинения.

Според разследващите те са набирали хора, които да бъдат използвани за кръводарители. Бандата действала от началото на 2020 г. в района на столична болница с кръводарителски център. Участниците вземали по 200 лв. от нуждаещите се, а на донора от махалата давали 50 лв. По-редките кръвни групи се търгували по-скъпо.

Клиентите зарибявали по три начина. Единият се осъществявал пред кръвния център, където нуждаещите са питани какво коя кръвна група им трябва. Друг начин бил търговците да говорят на висок глас, да се хвалят как са помогнали и да чакат да бъдат потърсени. Третата схема била в сайтовете за доброволно даряване на кръв. След като се уговорели за безвъзмездна услуга, мошениците започвали да искат пари.

Под прикритието на търговия с трюфели са действали други измамници, източили 12 милиона от бюджета. Наскоро прокуратурата разби банда дедесари, които са препрали пари чрез данъчни престъпления за 50 млн. лв. Бизнесмените наели 63-ма души като гъбоберачи. Оказало се, че служителите не различават манатарка от мухоморка, но се водели берачи на трюфели. Припечеленото от данъчните шашми е влагано в луксозни имоти и коли. По случая са повдигнати обвинения на двама от задържаните.

Авер на Галеви окошарен и осъден

2022 година не е от най-вървежните за дясната ръка на Галеви Апостол Чекалов-Тоци. Той и още трима авери бяха спипани през февруари при зрелищна акция в Дупница. Погнаха ги за изнудване, като потърпевшите били заплашвани с насилие и убийство. Само 6 месеца по-късно обвиняемите сключиха сделка с прокуратурата и се признаха за виновни. Тоци се отърва с 2 г. условно с 4-годишен изпитателен срок.

Реклама
Реклама
Реклама