Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/13472605 www.bgdnes.bg

Прозрачни риби плуват в леден аквариум

Единствено в Пловдив от цял свят 

Безгръбначни от Антарктида заживяват под тепетата при минус 5 градуса 

Елена ДРЕМОВА

Единствения в света леден аквариум изграждат в Пловдив. Уникалното съоръжение ще бъде представено в Природонаучния музей с помощта на българските полярници.

"Аквариумът е уникална атракция за малки и големи. Полярните риби ще бъдат осигурени лично от проф. Христо Пимпирев, който ръководи 31-вата българска антарктическа експедиция, която тръгна на 27 декември", споделя пред "България Днес" Александра Табакова от Природонаучния музей в града. Тя разкрива, че е закупено специално оборудване, с което учените ще изследват водите около остров Ливингстън, като се очаква да се завърнат през април с най-различни експонати за музея. Най-желана е ледената риба, открита през 2019 година, която е единственото безгръбначно животно без хемоглобин в кръвта, поради което е прозрачна.

Реклама

"Тук ще гледаме риби при температура на водата от минус 5 до минус 2 градуса. В аквариума всичко ще е лед. Той е с обем 9 кубически метра и благодарение на това, че водата е постоянно задвижвана от помпи, няма да замръзва", обясни Александра. По думите й аквариумът ще заеме последната празна зала на приземния етаж и се очаква да бъде готов до юли т.г.

Природонаучният музей от дълги години разполага със сладководни и морски аквариуми, но според служителите е време за развитие и така решават да построят новото ледено съоръжение.

"През декември 2022 г. открихме и първия в България 3Д соленоводен аквариум, в който има общо 35 вида риби - 6 вида акули, 18 безгръбначни, както и всички герои от филмчето "Търсенето на Немо". На тавана му има лодка с перки, което създава усещането у посетителите, че са в подводна среда сред рибите", разказва Александра, която разкри, че въпреки разнообразието от риби любимец на всички посетители е акулата Лари.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама