Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/13625583 www.bgdnes.bg

Мила от "Универсалните" осъди прокуратурата за 7 бона

След краха на обвиненията за данъчни шашми и пране на пари

Бизнесдамата отслабнала от стреса, мислела, че има рак

7 хил. лв. обезщетение да плати прокуратурата на Мила Георгиева за незаконно обвинение! Това постанови Софийският градски съд, научи "България Днес" от решението на съдия Екатерина Стоева. Мила Георгиева беше нарочена за дедесарка и погната при акция "Универсалните". Разследващите подозираха, че тя е сред главатарите на престъпна организация, която прави шашми от търговия с месо и препира парите.

По време на акцията в края на 2012 г. Георгиева не е в страната, поради което е обявена за международно издирване с червена бюлетина на Интерпол. В началото на март 2013 г. е локализирана в Белград, където униформените й щракват белезниците. В сръбската килия Мила прекарва близо месец, след което е екстрадирана в родината.

Реклама

Времето в белградския кауш нашенката никога няма да забрави. Тя преживяла тежко престоя си там, тъй като била чужденка, условията били лоши, имала проблеми и с намирането на адвокат. Върнала се в България много отслабнала и не приличала на човек, разказва бившият й мъж Михаил Георгиев.

След екстрадирането бизнесдамата прекарва повече от месец под домашен арест. След това й е определена гаранция от 100 бона, която е намалена на 30 хил. лв. Наложена й е и забрана за напускане на страната, която е отменена през лятото на 2014 г. През това време няколко пъти е отменяма тази рестрикция поради нужда от лечение на дискова херния в чужбина.

Във връзка с повдигнатите обвинения Мила е подпукана и от КПКОНПИ, като й е наложен запор на имуществото. Възбрана е наложена на мерцедес, имот в морския курорт Лозенец и два апартамента в София.

След като разследването зацикля, през 2015 г. Мила се възползва от законовата възможност срещу вечния обвиняем и иска делото й да се гледа в съда. Спецмагистратите указват на прокуратурата в тримесечен срок да внесе обвинителен акт или в противен случай да внесе предложение за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание. Другата възможност е споразумение или прекратяване на делото поради изтичане на законовия срок. През юли 2015 г. прокуратурата е прецизирала обвиненията на Мила Георгиева, като я е погнала за ръководител на престъпна група за данъчни престъпления. Няколко месеца по-късно съдът е прекратил делото заради допуснати неточности в обвинителния акт. В началото на 2016 г. прокуратурата е внесла отново обвинителния акт, но съдът отново е прекратил процеса. През август 2016 г. главният прокурор е внесъл искане за възобновяване на делото, което е оставено без уважение от върховните магистрати.

След краха на обвиненията Мила Георгиева завежда дело по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ). Оплаква се, че близо 4 месеца е била възпрепятствана да се движи свободно поради взетите й мерки за неотклонение. Освен това не е могла да се разпорежда с имуществото си поради наложената възбрана. Наказателното производство срещу нея е продължило 3 г. и 2 месеца, като в част от този период разследващите са бездействали, отчитат от съда.

Лекарката й разказала, че Георгиева имала кардиологични проблеми с кръвното и болки в кръста. Покрай ареста изпадала в депресивни състояния, с тревожност и безсъние. Споделяла, че е в тежък период, много хора се отдръпнали от нея, не можела да работи и нямала финансови средства. Променила се, станала затворена и потисната. Била много притеснена, тъй като е обвинена в нещо, което не е извършила. Започнала и да се съмнява, че има рак на гърдата и поискала лечение в Испания, което не се осъществило.

Реклама

Случаят на Мила получил широко медийно отразяване и добил популярност покрай акцията срещу "Универсалните". Исковата молба е за 50 бона, но съдът приема, че справедливото обезщетение за Георгиева е 7 хил. лв. Отчита се чистото й съдебно минало и това, че не е разследвана за друго. Решението не е окончателно и може да се обжалва.

Кървав прякор

С прякора Кървавата Мила се сдоби бизнесдамата през 2015 г., когато покрай краха на обвиненията за ДДС тя е погната като шеф на банда за мокри поръчки, палежи и държане на оръжие. Според разследващите на прицела на групата са били кримигероите Тихомир Дочев-Мравката, Радостин Бързанов - Радо Слънцето и дясната ръка на Брендо Георги Семерджиев - Жоро Шопа.

Белезници оковават ръцете на Мила Георгиева, доведения й брат Максим Кулишев, бившия й мъж Михаил Георгиев, брат й Ангел Ангелов, бившата барета Мирослав Стоянов, Георги Божилов-Тениса, Олег Попов и Пламен Цеков-Тлъстуша. Синът на Мила Мартин Георгиев-Джито е обявен за издирване от Интерпол. Години по-късно обвиненията за готвените убийства отпадат и процесът остава да се води само за наркоразпространение.

Реклама
Реклама
Реклама