Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/13712330 www.bgdnes.bg

Курниците се завръщат!

Рекордно високата цена на яйцата принуди стопани да отглеждат бройлери 

Курниците отново са на дневен ред!

Масово стопани стягат стари кокошарници или стъкмяват нови, в които да отглеждат кокошки. Това показа проверка на "България Днес".

Задни или странични дворове, използвани в предишни години за отглеждане на кокошки, зайци, прасета и гъски, постепенно възвръщат първоначалното си предназначение. Рекордно високите цени на яйцата принудиха множество собственици да преоткрият ползата от гледането на кокошки, вместо местата да пустеят или да се сеят с райграс.

Реклама

"Не може 10 яйца да струват колкото килограм свинско месо! И това доживяхме! Започваме да стягаме стария курник и купуваме 20 бройлера, които растат бързо и снасят много яйца". Подобни постове стават все по-често срещани във фейсбук групите за завръщащи се на село стопани.

Тъкмо бройлерите са предпочитания вид пернати именно заради бързия растеж, вкусното месо и добрите отзиви за голям брой снасяни яйца. Цените на едно малко пише им варира от 10 до 30 лв. според големината, пазара и мястото на продажба. Немалка част от сделките стават и чрез близки и познати хора по къщите, а стоката се натоварва в багажника и директно отива в кокошарника.

"Много е важно при покупката на бройлери да се внимава да не излязат петли. Има случаи, при които от 10 бройлера илизат 7 или 8 петела, което никак не е добре за купувача", съветват препатили в социалните мрежи.

Друга съществена част е курникът да бъде направен по начин, който да предпазва от нашественици като белка, пор и невестулка. Най-добре е жилището им да е опаковано отвсякъде и в никакъв случай да не се забравя отворена вратата вечер. На пазара вече се предлагат и автоматични врати на батерии, затварящи се през телефона.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама