Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/13777416 www.bgdnes.bg

Гениалният Георги Чапкънов-Чапа: Това е последната ми изложба!

Още рисувам, всеки ден съм на фитнес, но не мога да стоя дълго прав

"Последна голяма изложба ми е това. Мисля да си почина малко, макар че не съм спрял да рисувам. Повече съм кекав емоционално, но за мен се грижат добри хора. Правя всеки ден фитнес."

Това каза великият Георги Чапкънов-Чапа, който във вторник посрещна над 200 човека на изложбата си в чест на 80-ата му годишнина в Националната художествена галерия (НХГ). Думите му се изляха през сълзи, които бършеше с ръкава си, а синът му Тодор тичаше около него с вода в ръка.

Реклама

"Не може много да стои прав, но пък толкова се радва на всички, още не може да осъзнае, че е много обичан. Всеки иска да го пипне, да се снима с него. Уморително му е, но му е щастливо", каза успешният режисьор. Чапа има трима синове, но за него се грижи основно Тодор.

"Много ви благодаря! Обичам ви, това е. Кекав съм и постоянно рева за всичко", отново сподели Чапа и пред множеството, което го аплодира с бурни аплодисменти.

Дългите опашки от почитатели на скулптора се наредиха в "Двореца", за да видят гениалните творби, събрани от всички галерии, в които е било излагано творчеството на Чапкънов. Внуците на Чапа тичаха около него, а докато седеше и приемаше поздравленията, художникът нарисува едно от момченцата. После му даде листа. "Яяя, дядо ме е направил огромен. И аз искам да стана като него", сподели по-малкият Чап, както се шегуваха близките на художника.

"След като прекара коронавируса, той беше много зле. В санаториума се грижат перфектно за него и го вдигнаха на крака", каза Тодор Чапкънов.

Впечатляващите проекти в 4 зали на НХГ дойдоха да видят от 10-годишни до 90-годишни с бастуни и с фотоапарати под ръка. В "Чапкънов. Алхимикът" се видя гипсовият портрет на Федерико Фелини, който творецът прави и който от 1992-ра доскоро се намираше в една от италианските леярни. За да присъства портретът в изложбата, синът Тодор отиде специално до Ботуша, за да го донесе. В експозицията бяха показани над 70 творби на скулптора. Включително най-знаковата за автора - монументът "Света София", посветен на столицата. Излъчени бяха и части от документалния филм на сина на Чапа, който разказва за създаването на паметника преди 20 години. Това е дипломният филм на Тодор, с който той успешно завърши специалност "Филмова и тв режисура" в НАТФИЗ.

Произведенията в експозицията са само на Чапкънов, като някои не са показвани, а куратори са Иво Милев и Милко Добрев.

Четете още

Тримата големи в един хоспис, чакат пролетта

Тримата големи в един хоспис, чакат пролетта

Приятели при Чапа на свиждане

Приятели при Чапа на свиждане

Чапа в една стая с Иван Вукадинов

Чапа в една стая с Иван Вукадинов

Изписват Чапа за Коледа
Изписват Чапа за Коледа

Изписват Чапа за Коледа

Реклама
Реклама
Реклама