Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/13891982 www.bgdnes.bg

Близки на загинал моторист се жалят от бавно разследване

3 г. няма дело срещу виновника за катастрофата

Посичат роднините за 190 бона обезщетение

От тромаво разследване се оплакаха близките на загинал при катастрофа моторист, научи "България Днес". Роднините на Борис Михайлов вече 3 г. чакат процеса, за да постигнат справедливост за смъртта му. Те завеждат дело срещу прокуратурата за забавено разследване и предявяват искове за общо 190 хил. лв. Темида им отказва с мотива, че са извършвани сложни следствени действия. Това става ясно от решението на съдия Стилияна Григорова от Софийския градски съд.

За 33-годишния моторист се оказва фатален 17 март 2020 г. Около 18 ч. на главен път Е-79 край Ботевград е пометен с мотора си "Кавазаки" край комплекс "Оазис" от лек автомобил БМВ. Първоначалните данни сочат, че произшествието е станало при изпреварване на товарен автомобил "Мерцедес" с прикачено полуремарке. Борис е починал на място. Пробите за алкохол и наркотици на водача на лекия автомобил са отрицателни.

Реклама

Тъй като разследването на инцидента се проточва две години и няколко месеца, почернените близки на моториста завеждат искове. Майката и бащата - за по 50 бона, а за 30 хил. лв. кръвнина претендират братът, сестрата и приятелката на Борис - Елена. Те се жалват, че за това време разследващите не са се произнесли и за вината на шофьора на беемвето.

Бездействието на органите на разследването причинило на роднините вреди, изразяващи се в стрес и безпокойство, гняв, безсилие, чувство на безпътица и липса на подкрепа от страна на държавата. Роднините не могли да претендират за застрахователни обезщетения за претърпените от тях вреди.

Родителите негодуват от забавянето на следствените действия, което им причинило душевен дискомфорт, притеснение и гняв. Липсата на развитие на производството се отразило тежко на психиката им. Чувство на несправедливост и безсилие изпитвали и братът и сестрата на загиналия моторист. Особено тежко се отразила вестта за смъртта му на приятелката му Елена, която чакала дете. Преживеният стрес довел до прекъсване на бременността, се сочи в материалите по делото.

По производството били извършени множество процесуално-следствени действия, а на шофьора му било повдигнато обвинение за причинена смърт по непредпазливост при управление на МПС. Забавянето се дължало и на факта, че погнатият водач се укрил, поради което бил обявен за общодържавно и международно издирване. След като е намерен, трябвало да му се предяви окончателното обвинение.

Съгласно Конвенцията за защита правата на човека всеки има право на разглеждане на дело в разумен срок от независим и безпристрастен съд. За магистратите изминалият срок от почти 3 г. е разумен, защото конкретният случай е с фактическа и правна сложност. Отчита се още предметът на делото и поведението на страните.

Реклама

Още в деня на катастрофата са извършени огледи на местопроизшествието и на трупа, направена е аутопсия. На следващия ден са извършени мероприятия за установяване на извършителя, на свидетелите и са потърсени видеозаписи. В следващите десетина дни са назначени справки и експертизи, извършени са огледи на веществени доказателства, включително на елементи от облеклото и екипировката на загиналия моторист. За три месеца са разпитани свидетелите и роднините на починалия. Те са подали молба за освобождаване на тялото, като наблюдаващият прокурор незабавно им е разрешил погребение.

През октомври прокурорът е преценил нуждата от задълбочено разследване, поради което е поискал случаят да се разпредели на следовател от Следствения отдел на Софийската окръжна прокуратура. Той е изискал записа от тел. 112 и е разпитал хората, подали сигнала. Изготвена е повторна видеотехническа експертиза и повторна съдебномедицинска експертиза.

През юни 2021 г. е назначена комплексна съдебномедицинска и автотехническа експертиза, изготвянето на която е отнело 7 месеца. Вещите лица са изследвали механизма на произшествието, самия мотор и местопроизшествието. Тъй като имало противоречия в показанията на свидетелите, са дали две насоки, в зависимост от това на кои да се даде вяра. Изследвана е каската на Борис за следи от боя от друго МПС и е проверено дали по беемвето има боя от мотора. След новите разкрития през януари 2022 г. шофьорът е бил привлечен като обвиняем.

Роднините на моториста са поискали копие от експертизата, но им е отказано заради затруднения при разкриване на истината и компрометиране на някои доказателства. Срокът на разследването е бил удължаван още на два пъти. През юни 2022 г. са приготвени обвиненията на шофьора, но той не се е явил и е обявен за издирване. Намерен е чак през ноември, когато са му връчени обвиненията.

Междувременно разследващите са назначили нова експертиза, която да изследва дали мотоекипировката на Михайлов предотвратява образуването на деформации и белези от прегазване на тялото от МПС. Прокурорът е изпълнявал стриктно и добросъвестно задълженията си да следи за ефективно разследване на престъплението. Именно в резултат на многобройните и последователни следствени действия се е стигнало до привличане на обвиняем, заключава съдът. Затова отхвърля исковете за забавено разследване.

Ирония

По ирония на съдбата приживе Борис Михайлов е работил за официален дилър на марката БМВ - колата, която го убива. Приятелите му го определят като благ човек и гений, който оставя следа у всеки завинаги. Той е фен на автомобилите, а малко преди инцидента най-добрият му приятел също умира при тежка катастрофа на пътя.

Реклама
Реклама
Реклама