Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/13964480 www.bgdnes.bg

Ново дело за фалшификатор, крил евро менте при електромери

От цяла група само един търка подсъдимата скамейка

Ключ от помещението имали още хора, разкрива Темида

За втори път ще съдят мъж за фалшиви евро банкноти! Условната присъда на Петър Г. е отменена след разкритието, че ментетата са държани във входа в стая с електромери, до която достъп е имал не само подсъдимият, а още петима души! Това става ясно от решението на Софийския апелативен съд, научи "България Днес".

Фактът, че ключ от помещението са имали още домоуправителят, касиерът, инкасаторите от енергото и служителите на кабелната телевизия, спасява обявеният за фалшификатор. Заради това за магистратите не е категорично, че именно той е кътал ментетата.

Реклама

Петър Г. е погнат с още петима души за членство в престъпна банда за фалшифициране на пари. Според разследващите групата е действала от ноември 2014 г. до 19 юли 2015 г., когато е разбита. Тя е имала за цел изготвяне, придобиване и държане на фалшиви пари и си е служила с тях, като е било ясно, че са преправени, твърдят от вече закритата спецпрокуратура. При тараша ченгетата откриват 88 банкноти с номинал 200 евро, увити в найлонов джоб в кутия на пода в стаята с електромерите в столичен блок.

Основната роля според разследващите освен Петър Г. имат и аверите му Валентин Р. и Славчо З. Когато имали нужда от пари, те отивали до блока на Петър, вземали от ментетета и ги пласирали. Това е установено от агенти, които следят групата. Показанията им обаче не вършат работа пред Темида, защото ченгетата под прикритие са видели само размяна на пликове и нямат никакви улики, че в тях е имало истински и фалшиви пари.

На първа инстанция Георгиев получава 1 г. условно с 3-годишен изпитателен срок. Съдът приема, че се е занимавал с фалшивите пари, но не открива доказателства да го е правил като част от престъпна група. Втората инстанция връща делото на старта, понеже обвиненията за фалшивите пари са изменени след приключване на процеса, което нарушава правата на подсъдимия. Обвинителният акт се оказва негоден и е трябвало да бъде върнат от самото начало за ремонт.

Петър Г. има диплома за инженер-мениджър, работи като оператор въвеждане на данни. Съседите в блока го викали за дребни поправки и го назначили като отговорник по техническата поддръжка. На събрание решили да сложат камери срещу кражби, като записите се съхранявали в стаята с електромерите.

Соченият за фалшификатор дал обяснения за случая, но за разследващите премълчал същественото. Той разправял, че държал мотора си в стаята с електромерите и не е имало място да държи други вещи. Самият подсъдим е инсталирал видеонаблюдението - това е доказателство, че не е виновен, доколкото не би имал здрав разум сам да документира извършването на това престъпление, изтъква защитата.

Само в седмицата преди акцията Петър е заснет да влиза и излиза 15 пъти от въпросното помещение, отбелязва съдът. За магистратите са от съществено значение показанията на свидетели, че единствено Петър е ползвал помещението и никой от останалите с ключове не е влизал там. Поради обстоятелството, че са разполагали с ключ, не може да се направи извод, че са имали връзка с 88-те фалшиви евро банкноти намерени при електромерите, коментират магистратите.

Реклама

Те откриват и че претърсването на помещението е станало незаконно, без разрешение от съдия. Макар антимафиотите да са заподозрели, че там се държи стоката, те не са поискали разрешение да ровят из стаята с електромери. Можело е тарашът да се отложи до получаване на разрешение, коментират съдиите. Затова те зачеркват протокола за изземане на ментетата като опорочен.

Докато тръгне процесът срещу обвинените, двама от тях умират и обвиненията им са свалени. В края на 2017 г. двама сключват сделка с прокуратурата. Славчо З., по професия скотовъд, се признава за виновен за участие в бандата, за държане на кокаин и за това, че кътал 20 банкноти от ментаците в сенника на колата си. Споразумява се да прекара година на топло, защото вече е бил осъждан. Валентин Р. който е пенсионер по болест, се измъква с 1 г. условно с 3-годишен изпитателен срок. Той признава за членството в престъпната група и за държане на нищожно количество кокаин.

Две години след тях споразумение сключва още един от бандата, който официално работи като печатар. Той се спасява с 3 г. условно с 5-годишен изпитателен срок. Именно в цеха, в който се трудел, криминалистите са открили имитации на бланки за техническа изправност на автомобили и други самозалепващи се оптически елементи.

Незаконни СРС

Подслушването и по това дело на вече закритата спецпрокуратура се оказа незаконно. Магистратите откриват, че за използваните специални разузнавателни средства (СРС) не са изложени мотиви в разрешението за тях. Началната дата на внедряването на бръмбарите била определена самоволно и написана на ръка с химикалка, а за капак нямало конкретно искане от ДАНС за експлоатацията на СРС.

Реклама
Реклама
Реклама