Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/17795005 www.bgdnes.bg

Детската болница разцепи известните родители. Кака Лара и Наталия Гуркова искат, д-р Врабевски - не!

Наталия Гуркова за частната, д-р Врабевски 

Детската болница разцепи родителите на България. Екип на "България Днес" потърси известни майки и татковци за коментар има ли нужда страната ни от болница и каква да бъде тя - частна или държавна, и се сблъска с изключително полярни мнения.

Любимката на застаряващите българи от екрана кака Лара от култовото предаване на БНТ "Милион и едно желания" бе категорична, че децата на България имат нужда от болница: "Наследниците ни заслужават да получават своевременни грижи и адекватност, родителите също имат право на европейско здравно обгрижване". Лара е майка на две дъщери. Първородната - плод от брака й с журналиста Владо Береану, е актрисата Бернарда Береану, която миналата година я направи баба, като роди бебето Март. По-малката Вая е на 13 години и е плод на любовта на актрисата с оператора Веско от предаването "На кафе" по Нова тв.

Реклама

"Не знам какви са мотивите на премиера Димитър Главчев да разпореди незабавна отмяна на правителственото решение да се построи частна детска болница, но категорично заставам зад действията му, защото тази болница трябва да е държавна политика и трябва да бъде построена с бюджетни средства. За нея се говори от години и се надявам всичко да е добре планирано и изграждането й да се случи час по-скоро", отсече вчера филантропът и създател на фондацията "Българска памет" д-р Милен Врабевски.

Той е многодетен баща на Александра, Михаил и Иван, медик по образование, и призна, че следи обществените дебати по темата от години. Според него: "Проблемът в България е, че съществуват прекалено много частни болници, които имат огромни проблеми, в които липсват специалисти, нямат план за работа, а децата на България нямат нужда от поредната частна суматоха в здравеопазването, а заслужават обмисляна с години, изградена по план, добре организирана и подчинена на нуждите и медицинските норми болнична институция с необходимата апаратура, достатъчно болнични легла и специалисти в нея".

"Отговор на въпроса дали имаме нужда от детска болница трябва да дадат специалистите в здравната сфера. Пак те могат да кажат дали тя да бъде частна или държавна. Аз отказвам да говоря по темата, защото не съм здравен експерт", лаконична бе актрисата Нети, която е майка на 13-годишната Лилия от брака си с певеца Дони.

"Разбира се, че трябва да имаме детска болница, и като човек, който е живял зад граница, смятам, че е по-добре болницата да бъде частна", сподели Наталия Гуркова. По нейни думи страната ни има изключително качествен медицински персонал, а лекарите ни са на световно ниво. "Те обаче работят в лоши условия и са много ниско платени за услугите, които денонощно предлагат на своите пациенти - деца и възрастни. В ЮАР, където живеех, имаше държавна и много частни детски болници. Частните предлагаха по-добра апаратура и по-адекватно обслужване от държавната", сподели опита си от африканската държава Гуркова. Хубавицата е майка на две деца - Джорджия и Кристиян, плод от брака й с покойния бизнесмен Джордже Михалевич.

Носителката на титлата Мис България разказа, че в редките случаи, при които й се е налагало да посещава държавни медицински заведения у нас с болните си деца, се е сблъсквала с неуредици, труден достъп до специалист, защото: "Часовете не се спазват, лекарите са пренатоварени заради огромния поток от пациенти и всичко се проточва с часове". Тя обаче е категорична, че децата на България заслужават не една, а много детски болници.

Четете още

Родителите на разменените бебета продължават да страдат

Родителите на разменените бебета продължават да страдат

Премиерът Главчев СКОЧИ срещу частната детска болница

Премиерът Главчев СКОЧИ срещу частната детска болница

Реклама
Реклама
Реклама