Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/14210981 www.bgdnes.bg

Кулинарни блогъри с лесни рецепти за вкусен Великден - Агнешко на фурна от Антонина Петрова advertorial icon

Как да съчетаем най-подходящото вино и ястие по Великден, предлагат Антонина Петрова от „Моята приказна кухня“, Мирослав Гочев от „Готвене за начинаещи“ и Ани Шакарян от „Вкуснотека“

Какво е празникът без присъствието на вкусна храна и хубаво вино? Серията вина Kabile, вдъхновени от най-древните традиции във винопроизводството по нашите земи, поканиха популярни кулинарни блогъри да разкрият тайните си за приготвяне на вкусно месо за Великден. Антонина Петрова, която стои зад кулинарния канал „Моята приказна кухня“ приготви крехко агнешко печено, Мирослав Гочев от „Готвене за начинаещи“ заложи на агнешки джолани, а Ани Шакарян от „Вкуснотека“ добави вкусна алтернатива за всички, които не обичат агнешко.

Серията Kabile се произвежда от собствените лозя на една от най-старите изби в Южна България  „Вила Ямбол“. Тя е кръстена на античното тракийско селище със същото име Кабиле, което се намира само на няколко километра от винарната. Данните сочат, че именно в този район се е произвеждало висококачествено вино още от времето на траките. Нещо повече – богинята-закрилница на земята и лозята Кибела е изобразена на етикетите на Kabile. Марката е сред най-награждаваните на световни конкурси. Последната оценка дойде от френския Vinalies Internationales, където бе оценена с пет отличия, три от които златни.

Антонина Петрова, автор на кулинарния канал „Моята приказна кухня“: 

Агнешко на фурна с пресни картофи

Продукти:

Агнешко, задна четвъртина около 4кг.
150 гр. масло, разтопено
½ с.л. сушен розмарин
½ с.л. сушена мащерка
½ с.л. джоджен
1ч.л. кимион
2 ч.л. едра сол
Около 20 зърна черен пипер
2 скилидки чесън
Малко парче джинджифил, ситно нарязан
Кората на ½ лимон
Пресни картофи 1 1/2кг.
5 моркова
200мл. Kabile Резерва, Каберне Совиньон, „Вила Ямбол“

Начин на приготвяне:

Измийте, подсушете и почистете агнешкото от ципи и тлъстини. Направете решетъчни разрези в месото от всички страни, за да може да се овкуси в дълбочина. Поставете в голяма, дълбока тава. В купа смесете маслото с розмарина, мащерката, джоджена, кимиона и солта. В хаванче стрийте черния пипер, чесъна и щипка сол, добавете пастата към маслото и останалите подправки. Настържете кората на ½ лимон и ситно нарязаният джинджифил.

Около агнешкото наредете дребни картофи и едро нарязани моркови. Втрийте добре пастата от билки и подправки в месото, като овкусите част и от картофите с морковите. Залейте агнешкото с чаша вино Kabile, покрийте с хартия за печене и плътно с алуминиево фолио.

Печете в загрята фурна на 220 градуса, на по-ниско ниво, на включен горен и долен реотан за 30 мин. След това намалете фурната на 160 градуса и печете още 5 часа. Последните 10 мин. може да отстраните фолиото и да усилите фурната за още 10 мин, за да се запече добре отгоре. Крехко, сочно и вкусно агнешко всеки път!

Между вкусната храна и хубавото вино винаги трябва да има баланс

Ани, кое ястие задължително приготвяш на трапезата за Великден?

- Козунак, разбира се! Великден е времето, в което близки и приятели по традиция очакват моите козунаци. Ние сме голямо семейство, което почита традициите и празниците. Правим голяма трапеза, която се отрупва с всякакви ястия. За мен винаги се пада не леката задача да приготвя козунаци за цялата фамилия и да опека агнето.

- Едно от най-популярните ти видеа е за баница. Може ли да споделиш обаче някой трик как да направим уникален козунак за празника?

- Хората ме разпознават с моите рецепти за козунаци и питки, защото бяха първите обучителни такива видеа в онлайн пространството. Не е трудно да се направи уникален козунак, когато познаваш добре продуктите, разбираш процесите и спазваш рецептата. Ако трябва да обобщя бих казала така – качествено брашно, умението да месим правилно и добрата рецепта са пътят към успеха.

- Съвсем скоро издаде книга – „Малката пекарна“. Коя е любимата ти рецепта в нея? Мислиш да има продължение и на каква тема?

- „Малката Пекарна“ предизвика истински фурор. Хората я наричат „библията на печивата“, което много ме радва. Всички рецепти са лично преживени така да се каже и са ми любими, не мога да избере една. Не смятах да издавам втора книга, защото тази ни коства толкова много усилия, но хората я поискаха. Така че - да, ще има втора книга. Съвсем скоро започвам работа и по нея, но ще я запазя в тайна и на есен, се надявам да изненадам моите почитатели.

- Как да изберем най-подходящото вино за конкретно ястие?

- Това може да се окаже предизвикателство, но една добра основа е да се има предвид, че виното и храната трябва да се допълват едно друго. Трябва да се избира вино, което да допълва ястието и да създава добро хармонично изживяване на ястието. Както във всяко едно нещо, така и тук трябва да има хармония и баланс. Но в крайна сметка изборът на вино зависи от предпочитанията на храната и личния вкус.

Очаквайте през следващите дни рецептите на Мирослав Гочев от „Готвене за начинаещи“ и Ани Шакарян от „Вкуснотека“.

Четете още

Кулинарни блогъри разкриват тайните си за вкусен Великден - Филе Миньон от Ани Шакарян

Кулинарни блогъри разкриват тайните си за вкусен Великден - Филе Миньон от Ани Шакарян

Кулинарни блогъри разкриват тайните си за вкусен Великден - Задушени агнешки джолани от Мирослав Гочев
Кулинарни блогъри разкриват тайните си за вкусен Великден - Задушени агнешки джолани от Мирослав Гочев

Кулинарни блогъри разкриват тайните си за вкусен Великден - Задушени агнешки джолани от Мирослав Гочев

Реклама
Реклама
Реклама