Реклама
https://m.bgdnes.bg/krimi/article/18928565 www.bgdnes.bg

Масов отказ на съдии от дела за Къро и Пепи Еврото

Шести отвод на Темида от погнатите за килъри на ченгето

Председателят на състава Ани Захариева се отстрани от процеса за убийството на Любо Полицая, поръчан от покойния висаджийски бос

Масов отказ на съдии от Софийския градски съд от дела, свързани с разстреляния висаджийски бос Красимир Каменов-Къро и ексследователя Петър Петров-Пепи Еврото! Съдия Ани Захариева се отстрани вчера от процеса за убийството на Любомир Иванов-Любо Полицая, за което отговарят Боян Табаков и Кристиян Илиев, научи "България Днес".

Реклама

Като поръчител на престъплението е погнат Къро два месеца преди да бъде разстрелян от неизвестни килъри в ЮАР през май м.г. Вместо него на подсъдимата скамейка са изправени само Илиев - сочен за физическия извършител, и Табаков, спряган за помагач. Според прокуратурата те са поели мократа поръчка и са очистили Любо Полицая на 25 март 2022 г. в столичния жк "Лозенец".

Обвинителният акт по случая е внесен през лятото на м.г., но повече от година цикли заради постоянна смяна на съдии. Досега са се падали магистратите Виктор Чаушев, Христина Михайлова, Вилислава Ангелова, Александра Йорданова, Костадинка Костадинова и Ани Захариева, показва справка в системата за случайното разпределение.

Веднага след избирането на съдия Захариева подсъдимият Кристиян Илиев подава поредната молба за отвод. Позовава се на медийни публикации, че съдийката е в близки отношения с адвокат Петър Чалъмов, който брани интересите на почернените роднини на Любо Полицая. Според статията Захариева е работила като следовател, докато Чалъмов е бил заместник районен прокурор на София.

Съдийката обяснява в залата, че не е имала преки административни отношения с Чалъмов, както и че освен него познава и останалите адвокати. Въпреки това, за да няма съмнения за безпристрастност и предубеденост, тя напуска процеса. Мотивира се още, че делото е сложно и не бива да зацикля заради съмнения за липса на равнопоставеност на страните.

По-рано Ани Захариева става един от тримата служители на Темида, които се отвеждат от делото срещу прокурора от Софийската районна прокуратура Константин Сулев. Преди нея това правят колегите й Стоян Михов и Лилия Георгиева. Сулев е подпукан за длъжностно престъпление. Според прокуратурата през октомври 2023 г. той е повдигнал незаконно обвинение срещу Петьо Еврото, без да извърши никакви други действия по разследването преди това.

Реклама

Михов се самоотстранява заради познанството си с подсъдимия, а Георгиева и Захариева - защото имали близки професионални отношения с ръководители в прокуратурата, някои от които са споменати в обвинителния акт срещу Сулев.

Пепи Еврото и убитият в края на януари Мартин Божанов - Нотариуса са подозирани за брокери на влияние в съдебната система. Твърди се, че са изнудвали и заплашвали магистрати във връзка с водени от тях дела, включително и с компромати. Част от разкритията са от аферата "Осемте джуджета".

За разлика от схемата, която е забатачена от години, убийството на Любо Полицая е разкрито за около месец. Въпреки тежките обвинения погнатите Илиев и Табаков са пуснати с гривни под домашен арест, а към момента са на свобода без никаква мярка за неотклонение.

Във фаталния ден Любо Полицая е издебнат, докато се връща от разходка с кучето си в Южния парк. Колоездач с каска и очила му пуска два куршума, единият от които е в главата. След това се качва в кола и духва. При огледа на местопрестъплението са открити скандални документи, сим карти, а също и слънчеви очила, по които е намерено ДНК. Специалисти установяват, че то е на Кристиян Илиев. Според обвинителния акт Табаков е осигурил оръжието и е водил авера си Илиев на стрелбище, за да се упражнява.

Самият Табаков е сочен за близък до Къро. За близките им отношения се заговаря година след убийството на Любо Полицая. На специална пресконференция разследващи начело с тогавашния главен прокурор Иван Гешев разкриват престъпна група, която по думите им кадрува в полицията, направила е списък с неудобни магистрати за отстрел и подготвя преврат в държавата. Начело на заверата е спряган Къро, който за първи път е осветен от властите. В един от разпространени разговори се чува Къро да казва, че трябва да се дават пари на Боян.

Криминалисти засичат, че месец преди убийството на ченгето Боян Табаков е ходил в ЮАР при Къро, за да се разберат за покушението. За възлагането на мократа поръчка е обвинен задочно самият Къро през март 2023 г. Пуснат е и за издирване чрез Интерпол с червена бюлетина. Два месеца по-късно е надупчен с куршуми в имението си в Кейптаун заедно със съпругата си Гергана, охранителя Деян и детегледачката на семейството.

Ченалова оперирана

Оперирана във ВМА е бившата съдийка, сега адвокат, Румяна Ченалова. Тя е един от защитниците на Боян Табаков. В съдебната зала вчера не се появиха нито Ченалова, нито другият адвокат Лъчезар Таков, който е болен. Те ще представят документи след разпределянето на делото за убийството на Лъчо Полицая на седми пореден съдия. След като той бъде избран, се очаква да бъде насрочено ново разпоредително заседание.

Четете още

Шести отвод по делото за убийството на Любо Полицая, поръчан от Къро

Шести отвод по делото за убийството на Любо Полицая, поръчан от Къро

Полицията в Южна Африка: Нямаме нови следи за убийците на Къро

Полицията в Южна Африка: Нямаме нови следи за убийците на Къро

Застреляният Къро въртял бизнес с диаманти за милиони

Застреляният Къро въртял бизнес с диаманти за милиони

Убийството на Бай Миле още тъне в мистерия

Убийството на Бай Миле още тъне в мистерия

Реклама
Реклама
Реклама