Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/14240563 www.bgdnes.bg

Пишман терористи оправдани повторно

Снимка с оръжие в ръка не е доказателство, смята Темида

Таен свидетел ги издал, защото не харесвали президента на Египет и не искали да ядат свинско

За втори път бяха оправдани сирийци, набедени за терористи от ИДИЛ и "Мюсюлмански братя"! Докато прокуратурата смята, че осъдителната присъда е в кърпа вързана заради открити снимки на мъжете с оръжие, за Темида това не е никакво доказателство, че триото е планирало обществено опасни престъпления. Това става ясно от решението на Софийския апелативен съд, научи "България Днес".

Реклама

Алмохаммад Абдулхамид, Ал Абдалах Фади и Ал Фанди Ясим са на пангара от началото на 2016 г. Тогава отпътуват от Германия към Гърция. Опитат се да минат границата с Турция, но униформени ги спират, тъй като нямат визи. Тогава триото решава да пробва да стигне до Турция през България. На 7 февруари сирийците се качват на автобус от Александруполис до Пловдив, а от там - до София. В столицата са посрещнати от мъж, който по-късно се превръща свидетел с тайна самоличност под номер 174. Няколко дни по-рано той е помолен да посрещне сирийците от свой познат от Центъра за чужденци в Бусманци. След срещата той ги настанява в хотел в жк "Надежда".

Пред новия си познат сирийците споделят, че майките им са болни и са в Турция. Затова искат да стигнат до там и да ги настанят в болница. Къртицата предлага да им извади електронни визи срещу 1000 евро на калпак, но не успява. Вместо това издава плановете на чужденците на агент от ДАНС.

През това време чужденците се качват на трамвай, където чуват позната реч - един от пътниците говори по телефона си на арабски. Заприказват го, за да разберат как да стигнат до Свиленград. Казват, че искат да отидат в Турция и от там да се приберат в Сирия, тъй като имат починал близък.

После неочаквано си купуват билети за влака до Одрин, но слизат в Свиленград. Там злополучните сирийци тръгват към гранична пирамида 315, откъдето планират да влязат в Турция. Плановете им са осуетени от ДАНС. Когато разбират, че сирийците са напуснали хотела, агентите се свързват с колегите си на границата и ги предупреждават да очакват нарушители. С термовизионна камера мигрантите са засечени да се крият и оглеждат. При появата на униформените чужденци се опитват да избягат, но са заловени. Магистратите от Свиленград ги осъждат на по 6 месеца условно за незаконно преминаване на границата.

След това чужденците са погнати от Националното следствие. В иззетите им телефони са открити техни снимки и фотоси на други хора с оръжие в ръка, както и различни материали на арабски език. На една от снимките единият от задържаните - Алмохаммад Абдулхамид, сам държи оръжие.

Триото първо отнася по 6 г. затвор за тероризъм, но втората инстанция връща процеса на старта заради нарушения. Поради същата причина го прекратява и спецсъдът, който връща обвинителния акт на прокуратурата за ремонт. При третия опит Темида намира сирийците за невинни и ги оправдава. Държавното обвинение протестира оправдателните присъди, но изненадващо пред Апелативния съд прокурорът отказва да поддържа протеста. Мотивира се, че не е установена връзка или намерение на тримата подсъдими да извършват терористични действия. Нямало и никакви улики някой от тримата да е свързан с обявените за терористични групировки.

Реклама

Оказва се, че обвинителната теза се гради на предположенията на тайния свидетел 174, на когото му се сторило, че сирийците симпатизират на "Мюсюлмански братя" и че са силно религиозни. Предположил така, защото тримата се произнесли лошо за президента на Египет и защото отказали да отидат в ресторант, в който се готвело свинско месо, защото било омърсено.

В показанията си агентът на ДАНС сочи, че подсъдимите контактуват с лица, свързани с "Ислямска държава", които се намират в Сирия, Турция и Германия. При подслушаните разговори са засечени фразите: "само дето в работата има риск, забранен в международен мащаб" и "идвам при теб и умирам преди теб". Пред Темида обаче не са представени никакви доказателства - с кои лица конкретно са общували сирийците и какви престъпни замисли са имали.

Показанията на агента и тайния свидетел не се подкрепят от събраните доказателства по делото, включително и от използваните СРС (специални разузнавателни средства), отсичат магистратите. За да е налице законосъобразно обвинение в тероризъм, още с постановлението за привличане органите на досъдебното производство е следвало да посочат кое от изброените престъпления тримата обвиняеми са извършили или са щели да извършат, коментират съдия Вера Цветкова и колегите й.

По тяхно мнение обвинителният акт от самото начало е бил негоден, за да бъдат осъдени сирийците.

  Първото дело

Като първото реално дело за тероризъм в България е обявен процесът срещу тримата сирийци. В мобилните им телефони са открити множество снимки на бойци от организациите, които сочат на задружни намерения за терористични актове, обявява след ареста тогавашната говорителка на прокуратурата Румяна Арнаудова.

Според нея е доказано категорично намерението на чужденците да се включат в бойните редици на "Ислямска държава" и да станат част от тези терористични организации, така че където "Ислямска държава" или "Мюсюлмански братя" вземе решение да осъществи терористични действия, заловените у нас сирийци да бъдат готови да ги извършат.

Четете още

Предаваме Дейвид Бодил на Великобритания

Предаваме Дейвид Бодил на Великобритания

Терористи с БГ връзка

Терористи с БГ връзка

Реклама
Реклама
Реклама