Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/14304639 www.bgdnes.bg

20 обвинения се стоварват върху Гробаря от Банкя

Официален край на разследването срещу Георги Енев

Измамникът раздавал урни, но не с праха на починалите

20 обвинения се стоварват върху Гробаря от Банкя Георги Енев, който бе погнат за измами - уж кремира починали, но ги заравя в старо гробище в Клисура. Вчера Софийската районна прокуратура му повдигна обвиненията, след като разследването срещу Енев приключи официално преди дни.

Гробаря е обвинен в това, че в периода от 08 януари 2020 г. до 13 май 2022 г. в София и Банкя в условията на продължавано престъпление измамва близките на 20 починали в Дома за военноинвалидите в Банкя. Казва им, че ще ги кремира, тъй като има договор с дома, но вместо това ги заравя в плитки гробове в гробището в Клисура. Една кремация уж излиза около 1 бон, но в крайна сметка Георги Енев завлича нищо неподозиращите хора с 28 230 лева.

Реклама

По време на разследването става ясно, че част от починалите са заравяни в нерегламентираното гробище, а за другата част, чиито останки не са открити, няма данни да са били кремирани в крематориумите в България

.

Мрачната схема на погребалния агент Георги Енев лъсна, след като в землището до гробищен парк на село Клисура бяха открити човешки останки, заровени в плитки гробове. На зловещите находки попадат случайни хора, които отиват на погребения в клисурското гробище през май 2022 г.

Когато на мястото пристигат криминалисти, нещата се оказват доста по-зловещи, отколкото някой си е представял. Още на първия ден изкопават 6 трупа, след това още 7 и после още 2. Дни наред разследващите не спират да копаят и да търсят още тела. По последни данни изровените трупове са 15, къде са другите 5, не е ясно към момента.

Не след дълго бе задържан и Георги Енев - собственикът на траурна агенция "Орион", която се намира в село Иваняне, в непосредствена близост до с. Клисура и до кв. Банкя. Веднага след ареста Гробаря признава за 50 незаконно погребани хора, но после бързо се отмята от думите си и оттогава не обелва и дума.

Цялата схема, в която се забърква погребалният агент, е следната. Когато почине някои от Дома за военноинвалидите в Банкя или човек от някое от близките села, Енев се намесва светкавично. Близките искат починалите им роднини да бъдат кремирани и за тази услуга плащат по около 1 бон на агента, в някои случаи и повече. Не след дълго прокуратурата открива и разпитва свидетел, който посочва къде са заровени телата. Мъжът получавал от Георги Енев по 100 лева за изкопаване на гробно място, Енев прибирал остатъка от плячката.

Реклама

Когато ужасяващият брой тела до гробищния парк в Клисура започна да нараства, прокуратурата се обърна към гражданите с молба, ако някой има съмнение, че техен близък може да не е бил кремиран, веднага да подаде сигнал. Само за няколко месеца сигналите стигнаха над 20.

Една от версиите, по които се работеше, е за организирана престъпна група за имотна измама на възрастни и самотни хора. По неофициални данни няма доказателства и за други съучастници на Енев освен мъжа, копал гробовете. Тази версия пропадна по време на разследването и стана ясно, че Енев е действал сам. Следователите не откриват и данни за имотни измами.

В хода на разследването са направени множество действия - разпитани са свидетели, направени са десетки експертизи и следствен експеримент. Става ясно, че Гробарят дава урни на близките, но не и с праха на починалите. Какво е имало в тях, не е установено.

Осем месеца Георги Енев търка наровете в следствения арест и в началото на годината бе пуснат срещу 10 бона гаранция, която Гробаря плати и се прибра в родния си дом в село Иваняне. Георги Енев го грозят 6 години затвор. Предстои делото да продължи в Софийския районен съд.

Каре: Къде е общината?

Малко след като случаят с Гробаря от Банкя нашумя, Стоян Макреев от Сдружение на погребалните агенции изрази остро недоволство към безхаберието на общината и на държавата.

"Не може през 2022 г. гробище на територията на Столична голяма община да бъде без ограда и без времеви достъп. Погребенията трябва да се извършват в светлата част на деня. В тъмната не трябва да има достъп до гробищните паркове. Тленните останки са в района на гробището, готов съм да свидетелствам", заяви Макреев. Няма ограда, няма регистър на починалите лица, няма никакъв надзор, има единствено събиране на такси, подчертава Макреев. Това гробище по думите му е разграден двор и всеки може да си заравя каквото иска в него. Самата община просто през годините не си е свършила работата, категоричен е Макреев.

Четете още

21 обвинения се стоварват върху гробаря от Клисура

21 обвинения се стоварват върху гробаря от Клисура

Гробарят от Клисура остава в килия
Гробарят от Клисура остава в килия

Гробарят от Клисура остава в килия

Реклама
Реклама
Реклама